Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αναδειχθεί στις εκλογές ο καθοριστικός παράγοντας που θα αλλάξει την πορεία της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην ΚΠΕ του κόμματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «η κοινωνία μας διψά για μεγάλη, δημοκρατική αλλαγή. Και οφείλουμε αυτό το πολιτικό σχέδιο να το υπηρετήσουμε, συγκρουόμενοι με κάθε συμφέρον, μικρό και μεγάλο, που κρατάει τη χώρα πίσω. Μια αλλαγή που θα φέρει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα εθνική αξιοπρέπεια. Όχι! Δεν μπορεί να συμβιβάζεται ο λαός μας με μια λίγο διαφορετική, λίγο καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για τομές, για ενίσχυση των θεσμών που θα βελτιώσουν όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Για αυτό και η ήττα της ΝΔ, πρέπει να έρθει χωρίς την επιστροφή στο χθες, στις καθεστωτικές αντιλήψεις και στον εμπαιγμό του λαού μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων» .
Προσέθεσε ακόμη ότι πρέπει να τελειώνει το στείρο δικομματικό πινγκ πονγκ, που πολώνει και διχάζει τους πολίτες και απογοητεύει τη νέα γενιά. «Όλα αυτά είναι δυνατόν να επιτευχθούν με ενότητα, με σοβαρότητα και με πάθος για μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Με πρωταγωνιστή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα-Καμένου. Μια κυβέρνηση που θα απαντήσει με σύγχρονο τρόπο στις μεγάλες ανάγκες του τόπου. Μια κυβέρνηση που θα θέλει πραγματικά να εμπεδώσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της αναποτελεσματικής και άδικης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να έχει αυταπάτες όπως στο παρελθόν.
Ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα όπου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πολιτεύτηκε ποτέ με σημαία ευκαιρίας στα εθνικά θέματα. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι τα εθνικά μας θέματα απαιτούν ομοψυχία, ενότητα και σοβαρότητα και δεν νοείται να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ανταγωνισμών.
«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αγαπημένος πρωθυπουργός του Έντι Ράμα, όπως μας διαφήμιζαν πρόσφατα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ή αν ο Πρόεδρος Ερντογάν προτιμά τον κ. Τσίπρα. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και σαφές μήνυμα προς όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που παρουσίασε ο συντονιστής του, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανταποκρίνεται στο αίτημα της αλλαγής «και δίνει τη δική μας σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική απάντηση και δημιουργεί το πλαίσιο για την προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου».
«Ο τίτλος-στόχος του προγράμματός μας είναι: Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και περιέγραψε επιγραμματικά στους 6 κύριους στόχους του:
Α) Να φέρουμε τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή.
Β) Δραστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Γ) Δημιουργούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.
Δ) Απασχόληση για όλους.
Ε) Φωνή στον πολίτη-ισχυροί και λειτουργικοί δημοκρατικοί θεσμοί.
ΣΤ) Ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
«Έχουμε μία αγωνία: Να αγκαλιάσουμε όλους τους αδύναμους, όπως έγινε τα πρώτα χρόνια της ιστορικής μας διακυβέρνησης. Να δώσουμε μία σύγχρονη προοπτική σε όλους τους μη προνομιούχους της εποχής. Θέλω πραγματικά να αγωνιστούμε μαζί, ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει η πιο ισχυρή δύναμη του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Και να οπλιστούμε μαζί με θάρρος για να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Ώστε να ανατρέψουμε κατεστημένα. Με όραμα. Να ξαναέρθουν κοντά στην πολιτική νέοι άνθρωποι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
«Σήμερα η απάντηση είναι η Σοσιαλδημοκρατία, που επιχειρεί να απαντήσει στις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες ταλάνισαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνεδρίση της Κ.Π.Ε του κόμματος.
Όπως σημείωσε, στόχος είναι «να δείξουμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να οργανωθεί μια δημοκρατική αλλαγή, η οποία θα βάλει τα θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίσει μια μακροχρόνια συνοχή στην κοινωνία και ταυτόχρονα θα την εξοπλίσει με όλα τα εφόδια για να αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Αναφερόμενος στην οικονομική, την υγειονομική και γεωπολιτική κρίση, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να απαντήσει στηρίζοντας την κοινωνία, εκεί που έχει την περισσότερη ανάγκη.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «στις εκλογές θα ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να στρατευθεί μαζί μας, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κρίσης, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να δώσουμε αισιοδοξία στη νέα γενιά».
Ο Ηλίας Κικίλιας, γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που συνετέλεσε στην εκπόνηση των θέσεων για το κοινωνικό κράτος, τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πρώτη ανάγκη η οργάνωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου επ’ ωφελεία του κόσμου της εργασίας, καθώς και η επεξεργασία μιας σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας, με κεντρικά στοιχεία την αξιοπρέπεια για τους πολίτες και την αυτοπεποίθηση για την πατρίδα.
«Απαντάμε στον ζόφο των τελευταίων ημερών με πραγματική πολιτική και με τις προγραμματικές μας θέσεις», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Προσδιορίζοντας τον κόσμο της εργασίας, τις νέες γενιές, τη μικρή και τη μεσαία τάξη ως κινητήρα της οικονομικής και κοινωνικής προκοπής, εστίασε στους τρεις άξονες που θα τον θέσουν και πάλι σε κίνηση.
«Σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός των τειχών της κοινωνίας, που νιώθουν ότι ισορροπούν σε ένα σχοινί δίχως δίχτυ ασφαλείας, ότι η ζωή τους απειλείται σε έναν κόσμο χαοτικών ανισοτήτων».
Ξεκαθάρισε πως για τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, η οικονομική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η παραγωγικότητα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά το μέσο και το όχημα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, της μείωσης των ανισοτήτων, την προστασία των αδυνάμων και την αναγέννηση της ελπίδας για τις νέες γενιές.