Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Ομιλία από την Πέπη Ρηγοπούλου για το Πολυτεχνείο στο Μουσείο Τυπογραφίας

Εκδήλωση με θέμα “Το Πολυτεχνείο, μνήμη του μέλλοντος” με κεντρική ομιλήτρια την πανεπιστημιακό και κοινωνική αγωνίστρια Πέπη Ρηγοπούλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.

Στο μεταξύ, τη θέσπιση του ετήσιου βραβείου “Ζωή”, που θα απονέμεται σε γυναίκα, παιδαγωγό, καλλιτέχνη, συγγραφέα με κοινωνικό έργο, σε θέματα δημοκρατίας, ισότητας, οικολογίας και ειρήνης, και φέτος θα δοθεί στην Π. Ρηγοπούλου, ανακοίνωσε ο “Χώρος Τέχνης Χανίων” του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τη σημερινή εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας διοργανώνει ο “Χώρος Τέχνης Χανίων” Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη με συνδιοργανωτή το Μουσείο Τυπογραφίας.

Η πανεπιστημιακός και συγγραφέας Πέπη Ρηγοπούλου θα μιλήσει για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 σε σχέση με το δραματικό παγκόσμιο σημερινό γίγνεσθαι. Η Φρόσω Ζαγοραίου ηθοποιός-περφόρμερ θα παρουσιάσει την περφόμανς “ξερολιθιά”. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με σολίστ τον Βασίλη Μουλούδη μπουζούκι, τραγούδι Ζωή Κολλάρου και Κώστα Χαζιράκη με το συντονισμό του μουσικού Νίκου Σωτηρόπουλου στο πιάνο. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση του ετήσιου βραβείου “Ζωή”, αυτό θα είναι ένα γλυπτό με πολλαπλά υλικά, που θα απονέμεται σε γυναίκα, παιδαγωγό, καλλιτέχνη, συγγραφέα με κοινωνικό έργο, σε θέματα δημοκρατίας, ισότητας, οικολογίας και ειρήνης. Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο “Χώρος Τέχνης Χανίων” του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί στην Καλλιόπη (Πέπη) Ρηγοπούλου, ιστορικό της Τέχνης, πανεπιστημιακό, συγγραφέα, για το πολυσχιδές έργο της, 50 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπου ο δραματικός τραυματισμός της συμβολοποιήθηκε από τις νεότερες γενιές, σε έναν διαρκή αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία. Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 στον εκθεσιακό “Χώρος Τέχνης Χανίων” στις 20.00, όπου η Πέπη Ρηγοπούλου θα εγκαινιάσει την έκθεση “εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ”, Τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με 11+1 εγκαταστάσεις του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο της. Πρόκειται για ένα σύνολο διαδοχής εικαστικών έργων, όπου σχέδια, ζωγραφική, ανάγλυφα, γλυπτική, κατασκευές, έτοιμααντικείμενα, “πεπαλαιωμένα” υλικά, μέσα από ανακυκλωτικές διαδικασίες, ως πυκνότητες αντιμινιμαλιστικές, εν σειρά, 70+ τρεχουσών μέτρων, διαρθρωμένες σε 11 ανα-κατά-τάξεις ως ινσταλέισον και μία υπόγεια, εντελώς χαοτική, άμετρη, δυσκίνητη.

Ο καλλιτέχνης βιώνει το καταναλωτικό χάος της εποχής μέσα από τόνους “απορριμμάτων” όπου μεθοδικά επιλέγει, μεταπράττει, ως μαέστρος ενορχηστρωτής και συνδέεται αφυπνιστικά με το δραματικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, ιδίως το μιλιταριστικό. Η απειλή ως γκροτέσκο αφήγηση, εξισορροπείται από τη διαχρονική από-σταση ικεσίας για αξίες, όπως η ειρήνη, ισότητα, δημιουργία ΤΕΧΝΗ με το ανθρώπινο σώμα κυρίαρχο σε πολλαπλές εκφάνσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024. Ανοικτά Δευτέρα ως Παρασκευή. Ο επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Αγγελάτος, καθηγητής ΕΚΠΑ, φιλόλογος, συγγραφέας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εισαγωγικό του κείμενο: «Το τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον των 11+1 εγκαταστάσεων του Γιάννη Μαρκαντωνάκη ορίζει ένα ενεργειακό πεδίο ενσώματης βιωματικής πρόσληψης για επισκέπτες και επισκέπτριες, και τούτο καθώς η σκηνοθεσία των πλαστικών όγκων στο συγκεκριμένο περιβάλλον υποδεικνύει με άξονα αναφοράς τις πολιτισμικές συντεταγμένες μισού νεοελληνικού αιώνα δραστικές από επιτελεστική άποψη αλληλοπεριχωρήσεις αισθητικών, καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών παραμέτρων, οι πραγματώσεις των οποίων εκδιπλώνουν ροπές και πολύτροπες μορφές ριζοσπαστικοποίησης (…) Το ζήτημα είναι και ανά τους αιώνες ήταν ασφαλώς η αντοχή της Τέχνης να καθιστά ορατό το (πολυειδές) αόρατο και όχι να αντικατοπτρίζει το υπάρχον (P. Klee).

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Μαρκαντωνάκης ακονίζει αιχμηρά τους πλαστικούς όγκους της νέας του εγκατάστασης συναρμόζοντας το ιερό δέος της Τέχνης: την ικεσία και την απειλή». Η επιμελήτρια της έκθεσης Πέπη Ρηγοπούλου, αναφέρει: «Γιατί το σώμα ικεσία και απειλή; Γυμνό ή ντυμένο, ανδρικό, γυναικείο ή υβριδικό, επιθυμητό ή δαιμονοποιημένο, έκπαγλο ή παραμορφωμένο, ιστορημένο από καλλιτέχνες και υμνημένο από ποιητές, βασανισμένο και έγκλειστο σε στρατόπεδα εξόντωσης, περιπλανώμενο και άστεγο σε άξενες πόλεις, το σώμα περνά άλλοτε θεαματικά και άλλοτε ανεπαίσθητα από την ικεσία στην απειλή (…)

Το βιβλίο αυτό προτείνει στον αναγνώστη ένα ταξίδι από την Προϊστορία στην Ελληνική και την Ινδική αρχαιότητα, το Ισλάμ, την Αναγέννηση, τον Μοντερνισμό, τις Πρωτοπορείες την Σωματική Τέχνη και τον Κινηματογράφο στο πολύμορφο και αινιγματικό σήμερα. Ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, συνάντηση και συνομιλία με θρησκείες, αισθητικές θεωρίες, ιδεολογίες και καλλιτεχνικά ρεύματα που με διάφορους τρόπους έχουν το σώμα στο επίκεντρό τους. Είκοσι χρόνια από τη πρώτη έκδοσή του υλοποιείται στην έκθεση αυτή ο διάλογός του με το έργο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη και των άλλων καλλιτεχνών που εκείνος επέλεξε. Για το πολύτιμο δώρο τους, ευχαριστώ».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον “Χώρο Τέχνης Χανίων” σε συνδιοργάνωση με τους Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη και χορηγό τη ΔΕΔΙΣΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα