Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε ότι μετά την εκδήλωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ορίστηκαν ως ζώνη ελέγχου, 20 χλμ. γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (πίνακας).
Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους :
Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
Πριν την μετακίνηση τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιοδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:
Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Προς διευκόλυνση τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν την μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα :
1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων2821346601 – 603-606-
2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,
3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,
4. Κ.Κ. Βουκολιών2824031221 και
5. Κ.Κ. Κισσάμου 2822022310.
Επισημαίνεται ότι, ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεταιεφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.
Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων ανάλογα με τη εξέλιξη της νόσου στην Κρήτη.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Ο Δήμος Κισάμου στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων του θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων» την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20:00 μ.μ στην αίθουσα του Δήμου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: “Ομιλήτρια θα είναι η κ.Χουλιαρά Αικατερίνη –Κτηνίατρος Υπεύθυνη Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Αντιμετώπισης Καταρροϊκού Πυρετού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων. Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων κρίνεται ωφέλιμη”.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζητά άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
«Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ήδη από τον μήνα Μάιο του 2014, έχουν επιβεβαιωθεί πολλά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων του Δήμου Αποκορώνου.
Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου σε ολόκληρη την επικράτεια και προχωρούν σε πραγματοποίηση ψεκασμών στις σταβλικές εγκαταστάσεις της περιοχής, με ίδια οικονομικά μέσα και εθελοντική συμμετοχή των κτηνοτρόφων. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν επαρκεί για την αποτελεσματική και οριστική ανάσχεση της νόσου.
Δεδομένου ότι η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων, και δη ο συστηματικός εμβολιασμός του συνόλου των αιγοπροβάτων και των βοοειδών, προτού το πρόβλημα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αν προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή εμβολιασμών του συνόλου των αιγοπροβάτων και των βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων».