Η «απενεχοποίηση της έννοιας της κλιµατικής αλλαγής» πρέπει να είναι το ζητούµενο για τον άνθρωπο σήµερα, ήταν ανάµεσα σε όσα επισήµανε ο µετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας σε διάλεξη που έδωσε χθες το βράδυ στην κατάµεστη αίθουσα του καφέ “Κήπος”.
“Η προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή ως αναγκαία συνθήκη για την ευηµερία” ήταν το θέµα της οµιλίας που ξεκίνησε µια πρώτη αναφορά στο πως δηµιουργήθηκε ο γαλαξίας µας, τις συνθήκες πάνω στη Γη, την ψυχρή φάση που πέρασε ο πλανήτης, τη “Λούσι” (αυστραλοπίθικος) ως πρόγονο του ανθρώπου, το “τίναγµα” της θερµοκρασίας πριν 18.000 χρόνια και πως φτάσαµε στο περιβάλλον όπως είναι σήµερα.
Νωρίτερα µιλώντας στους δηµοσιογράφους ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως:
«Η κλιµατική αλλαγή δεν είναι κάτι αρνητικό. Μέσα από αυτήν προέκυψε αυτό το θαυµαστό περιβάλλον που έχουµε σήµερα, η ανάπτυξη του ανθρώπου και η εξέλιξη του σε αυτό το σηµείο. Πρέπει να απενεχοποιήσουµε την έννοια της κλιµατικής αλλαγής, να νιώσουµε ότι είµαστε δεµένοι µε το φυσικό µας περιβάλλον, να συνειδητοποιήσουµε ότι υπάρχει µια ανάγκη να κάνουµε το περιβάλλον ακόµα πιο φιλικό, να το σεβαστούµε στον απόλυτο βαθµό και εν αρµονία να µπορέσουµε να απολαύσουµε όλα αυτά που µας επιφυλάσσουν οι σηµερινές καιρικές συνθήκες καθώς επίσης και οι κλιµατικές συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί. ∆υστυχώς τα συµφέροντα και πολλές φορές ο πολιτικός λόγος που βρίσκει ένα άλλοθι στις κλιµατικές αλλαγές έχει δηµιουργήσει ένα φόβο στον κόσµο. Και θέλω να διώξω αυτό τον φόβο και να περάσουµε στην έννοια της κατανόησης της γνώσης και να είµαστε πολλές φορές και κριτικοί απέναντι σε όλους εκείνους που µας τροµάζουν µε κάποιες ιδέες που στη βάση της επιστήµης δεν έχουν έννοια».
Στη συνέχεια ο µετεωρολόγος µίλησε για την προσαρµογή του ανθρώπου στις ακραίες συνθήκες, τη χρήση της τεχνολογίας και εξήγησε ότι «πρέπει και σε ατοµικό επίπεδο να είµαστε προετοιµασµένοι να αντιµετωπίσουµε κάποιες καταστάσεις που ανεκάθεν δηµιουργούσε το κλιµατικό σύστηµα για το ανθρώπινο είδος»
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν κάνουν κάνει λάθος η συντριπτική πλειοψηφία των επιστηµόνων, οι διεθνείς οργανισµοί µιλούν για ανθρωπογενή ευθύνη για την κλιµατική κρίση , ο κ. Λέκκας απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουµε όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι διαµορφώνουν την φυσική µεταβλητότητα του κλίµατος ,που στο παρελθόν έδωσε τέτοιου τεραστίου είδους αλλαγές και διαµόρφωσαν συστήµατα και το περιβάλλον όπως το γνωρίζουµε σήµερα. Ήταν τεράστιες οι δυνάµεις που δηµιούργησαν αυτό που βλέπουµε σήµερα. Προφανώς και ο άνθρωπος, ως µια οντότητα, ως µέρος του φυσικού συστήµατος µέσα από τον παραλογισµό της ανάπτυξης έχει προκαλέσει ένα είδος προβληµάτων. Ο βαθµός όµως µε τον οποίο επηρεάζει το περιβάλλον µας έχει δοθεί πως είναι τεράστιος και ότι µπορεί εφόσον το χάλασε… να το διορθώσει! Αυτό πιστεύω ότι είναι µια πάρα πολύ λανθασµένη εντύπωση. Αυτό που µπορούµε να κάνουµε, ως τοπικές κοινωνίες είναι να διορθώσουµε τον εαυτό µας και να µην πιστεύουµε ότι εµείς θα οδηγήσουµε τον πλανήτη σε µια καταστροφή. Είναι ο πλανήτης που µέσα στις µελλοντικές του δράσεις θα διορθώσει πράγµατα και θα επιλέξει νέες καταστάσεις που εµείς δεν θα προλάβουµε, γιατί σίγουρα απαιτούν µεγάλο χρόνο».
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Βασίλης Σταθάκης προσέφερε στον οµιλητή µια υδρόγειο µε το σήµα του καφέ, καθώς και µια φωτογραφία των “Κωµόλιθων” της Ποταµίδας.
Τον οµιλητή προλόγισε ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Αριστοµένης Αντωνιάδης.