Για τα Εθνικά Θέματα μίλησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς στα Ιωάννινα.
Η ομιλία έγινε στο ξενοδοχείο DU LAC στο πλαίσιο εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με την Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικών Δραστηριοτήτων 2018 Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και Πολιτικής Ομάδας ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών εξέφρασε ο Νότης Μαριάς, με αφορμή τις διαδοχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, δηλώσεις που καταδεικνύουν ότι υπάρχει υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την πάγια εθνική γραμμή. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει λύση στα πρότυπα της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών και για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας την είχε χαρακτηρίσει «διεθνές πρότυπο επίλυσης των διαφορών», ενώ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, έσπευσε να δηλώσει ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας», υπενθύμισε. Ο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Μεσογείου».
«Αντί να απαντήσουν όπως αρμόζει στον Ερντογάν για το ανθελληνικό παραλήρημα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, όπου περιφέρεται από πόλη σε πόλη μιλώντας για δήθεν γκιαούρηδες, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης σε Ισλαμπόλ, δηλαδή πόλη του Ισλάμ, οι κυβερνώντες ανοίγουν ακόμη πιο πολύ την όρεξη της Τουρκίας για παράνομες διεκδικήσεις στα ενεργειακά» είπε.
«Η Τουρκία είναι μια επιθετική δύναμη που επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στο Αιγαίο, απειλεί με Casus Belli, προκαλεί παραβιάζοντας τον εθνικό μας εναέριο και θαλάσσιο χώρο και επιχειρεί επικίνδυνες επιθετικές ενέργειες. Απειλεί την Ελλάδα με κατάληψη εθνικού χώρου, ενώ ήδη καταλαμβάνει παράνομα το 37% της Κύπρου», εξήγησε ο κ. Μαριάς.
Ανέφερε δε ότι έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεως κατά της Τουρκίας με συγκεκριμένα μέτρα: