Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ομιλία Παύλου Πολάκη στα Χανιά (φωτ.)

Σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισήµανση των θετικών που έκανε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των λαθών που οδήγησαν στην πτωτική τάση του µετά το 2019 και παρουσίαση 6 πυλώνων πολιτικών παρεµβάσεων που θα πρέπει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, περιλάµβανε η προεκλογική οµιλία του βουλευτή Χανίων και υποψήφιου για την προεδρία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Παύλου  Πολάκη, που έγινε το απόγευµα της Κυριακής στο ΕΒΕΧ.

«Κουράστηκα να κουβαλώ νερό σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν πιο µέτριοι από µένα. Είπα να βγω µπροστά κι αυτό κάνω», τόνισε ο κ. Πολάκης αναφερόµενος στην υποψηφιότητά του και πρόσθεσε ότι «η µέχρι τώρα εµπειρία του ως επιστήµονας, ως αυτοδιοικητικός, ως βουλευτής, ως αναπληρωτής υπουργός, ως τοµεάρχης διαφάνειας, µου έδωσε τα εφόδια εκπόνησης ενός προγραµµατικού σχεδίου για να ξαναγίνει κυβερνώσα δύναµη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δικτυωθεί παντού σε όλη την κοινωνία και να πει πάµε γι’ αυτή την Ελλάδα. Για ένα κράτος που θα αποδίδεται δικαιοσύνη, θα υπάρχει ισονοµία και αξιοπρεπής διαβίωση», ανέφερε µεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης.

∆υναµικό ήταν το “παρών” των υποστηρικτών του Χανιώτη πολιτικού µε πολλούς να µένουν εκτός της αίθουσας καθώς αυτή ήταν κατάµεστη από κόσµο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε µε χαιρετισµούς από τους Μαρία Χίνου, συντονίστρια της Νοµαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Βασίλη Πεντάρη π. βουλευτή, π. Ιωάννη Βάθη, µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.   

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ξεκινώντας την οµιλία του ο κ. Πολάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για µια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που παίρνει ετησίως 15-17 δισ. ευρώ από τις τσέπες του λαού για να τα αποδώσει σε λιγοστές τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας, χονδρέµπορες και αλυσίδες σούπερ µάρκετ. Τόνισε ότι η ακρίβεια που µαστίζει την Ελλάδα δεν οφείλεται στον πόλεµο αλλά σε επιχειρηµατικά τραστ που ανενόχλητα ελέγχουν την αγορά έχοντας µετατρέψει την Ελλάδα σε “Κολοµβία των Βαλκανίων”.            

Άφησε αιχµές για την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και προς τη δικαιοσύνη λέγοντας πως «κουκουλώνει σκάνδαλα».

Καυτηρίασε την κατανοµή των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης λέγοντας πως οι πόροι κατευθύνθηκαν σε µεγάλα επιχειρηµατικά συµφέροντα. «Σε µία τέτοια πραγµατικότητα δεν έχει µέλλον η νέα γενιά», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Χανιώτης βουλευτής στους πυλώνες υψηλής τάσης εκφράζοντας τη διαφωνία του µε την εγκατάστασή τους και υποστηρίζοντας πως εγκαθιστώντας ανεµογεννήτριες προκειµένου να εξυπηρετήσουν όχι τον Α∆ΜΗΕ αλλά για να συνδεθούν 6 µεγάλοι σταθµοί αιολικής ενέργειας, θα καταστρέψουν το µοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης, την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τον τουρισµό του νησιού, που επέτρεπε στους Κρητικούς να διαθέτουν πολλαπλές πηγές εισοδήµατος. «Αν η κοινωνία δεν αντισταθεί σε αυτό θα έχουµε µια τεράστια αλλαγή στο κοινωνικό συµβόλαιο που υπάρχει στην Κρήτη», σηµείωσε µεταξύ άλλων. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε ακόµα στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), µίλησε για τις παρεµβάσεις προς όφελος των ανασφάλιστων, της υγείας και την πρόνοια, το απόθεµα 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στα κρατικά ταµεία και µνηµόνευσε τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε λάθη που “πλήρωσε” ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η φορολόγηση των µεσαίων στρωµάτων, χαρακτήρισε λάθος την αντιπολιτευτική γραµµή µετά το 2019 που επιχείρησε να χαϊδέψει αυτιά, αντί να αναδείξει τα σκάνδαλα που έφερνε στη δηµοσιότητα ο Τοµέας ∆ιαφάνειας (υπερτιµολογήσεις προµηθειών, απευθείας αναθέσεις κ.ά.).

Για την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη σε πρόεδρο τόνισε ότι δεν επιβεβαιώθηκε η πίστη που υπήρχε ότι «θα έφερνε έναν νέο αέρα» κι ότι «η προσωπική υπερπροβολή και η εικόνα του τα σκέπαζε όλα» κάτι που ήταν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάζοντας τις προγραµµατικές του θέσεις ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε σε 6 πυλώνες πολιτικών παρεµβάσεων που µπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πρόγραµµα «λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση µε τη διαπλοκή και προς όφελος των λαϊκών στρωµάτων», που θα δώσει, όπως είπε, στον κόσµο ξανά τη δυνατότητα να ξανακουµπήσει την ελπίδα του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι πυλώνες αυτοί οι εξής:

– Σταδιακή κατάργηση µέρους των µνηµονιακών νόµων και των νόµων Μητσοτάκη: Σε αυτό το πλαίσιο περιλαµβάνονται η σταδιακή επαναφοπρά µισθών και συντάξεων στη προ µνηµονίων εποχή, η επαναφορά υπό δηµόσιο έλεγχο τουλάχιστον µιας τράπεζας και της ∆ΕΗ, η σταδιακή επαναφορά στο ∆ηµόσιο µέρους των όσων ξεπουλήθηκαν υπό την απειλή της χρεοκοπίας (λιµάνια, αεροδρόµια κ.λπ.), η κατάργηση του Υπερταµείου, η θέσπιση µια ενιαίας ρύθµισης του ιδιωτικού χρέους µε διαγραφή παράλογων προσαυξήσεων, κατάργηση του νόµου για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια κ.ά.

– ∆ικαιοσύνη/διαφάνεια: Σε αυτό το πλαίσιο περιλαµβάνονται η θέσπιση προγράµµατος εθελουσίας εξόδου για δικαστές άνω των 60 ετών, δηµιουργία δεύτερης σχολής δικαστών, άµεση πρόσληψη δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ενοποίηση της προανάκρισης µε την κύρια ανάκριση για υποθέσεις δηµοσίου συµφέροντος και δυνατότητα χορήγησης µόνο µιας αναβολής, ενός µηνός, σε κάθε βαθµό εκδίκασης γι’ αυτές τις υποθέσεις.

– Κράτος/Τοπική Αυτοδιοίκηση:  Σε αυτό το πλαίσιο περιλαµβάνονται η ολική αναδιάρθρωση των αρµοδιοτήτων µεταξύ Κεντρικής ∆ιοίκησης και Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Αυτοδιοίκησης στη λογική της αποκέντρωσης των αρµοδιοτήτων και της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης. ∆ιατήρηση στο κεντρικό κράτος 4 αρµοδιοτήτων: θέσπιση των κανόνων, εκπόνηση του κεντρικού σχεδίου, διανοµή των κονδυλίων και τελικό κατασταλτικό έλεγχο.

– Κοινωνικό Κράτος: Ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, κατάργηση των νόµων της Ν∆ που οδηγούν το ΕΣΥ σε διάλυση, σύγκλιση των δαπανών για την υγεία µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, γενναία µισθολογική αναβάθµιση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζοµένων στο ΕΣΥ κ.ά.

Για την Παιδεία άµεση αύξηση της κρατικής χρηµατοδότησης και µισθολογική αναβάθµιση όλων των εκπαιδευτικών, τέλος στην οµηρεία των αναπληρωτών, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόµων Κεραµέως κ.ά.

– Νέο παραγωγικό µοντέλο:  ∆ηµόσιος έλεγχος σε ∆ΕΗ, νερό, ΕΛΠΕ, τραπεζικό χώρο κ.λπ., γενναία ρύθµιση του ιδιωτικού χρέους, αναβάθµιση της θέσης της µισθωτής εργασίας, δίκαιο φορολογικό σύστηµα και µηχανισµούς ελέγχου σε σηµαντικούς κλάδους της αγοράς κ.ά.

– Εξωτερική πολιτική: «Ο πατριωτισµός αποτελεί ταυτοτικό ζήτηµα της αριστεράς και του δηµοκρατικού κόσµου δεν το χαρίζουµε σε κανέναν», ανέφερε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε ότι τα δικαιώµατα της Ελλάδας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, τα οποία κατοχυρώνονται από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, δεν µπορούν να είναι αντικείµενο οποιασδήποτε διαπραγµάτευσης.

Μίλησε ακόµα για καµία αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, για µόνη διαφορά µε την Τουρκία το ζήτηµα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, για ενιαίο αµυντικό δόγµα µε την Κύπρο και απόρριψη οποιασδήποτε σχεδίου “βοσνιοποίησής” της, για σαφή θέση απέναντι στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα