Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο, στόχος μια βιώσιμη συμφωνία (video)

 

Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία, ενώ τόνισε ότι μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

«Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από τον ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο. Και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» τόνισε ακόμη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε:

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

“Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και εξήγησε ότι η πρόταση «περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα διότι, αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση».
«Πρώτος μας στόχος», είπε ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε: «Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

 

 

«Η χώρα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας»

«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός . «Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», είπε ο Α. Τσίπρας.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, και ενώ σε πολλά βουλευτικά έδρανα υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα «ΟΧΙ» με επευφημίες και ενθουσιώδη χειροκροτήματα,δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες από ορισμένους βουλευτές. «Άκουσον μεν, πάταξον δε» ήταν η απάντηση του Αλ.Τσίπρα.

 ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Στην εν λόγω συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επεσήμανε πως ”η απάντηση στην ελληνική κρίση, είναι να εμβαθύνουμε τη νομισματική ένωση”.

 ΤΟΥΣΚ

“Πριν από 2 εβδομάδες πιστεύαμε τότε ότι ήταν δυνατή μια συμφωνία. Σήμερα βλέπουμε ότι μας λείπει
ο χρόνος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν”, δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
“Χθες είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ζητήσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τις απόψεις του για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από το ΕΣΜ.
Ολες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ζητώ από όλους να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και ηττημένους. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει
κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής.
Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία.
Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είνια πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος”, κατέληξε ο κ. Τουσκ.

 ΒΕΜΠΕΡ

«Μιλάτε για αξιοπρέπεια. Ξέρετε τι σημαίνει αξιοπρέπεια; Τιμιότητα; Είπατε ψέματα στους πολίτες σας. Είπατε ότι η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες. Δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες σας. Σας συγχαίρουν οι ακραίοι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.  “Σε ορισμένα κράτη – μέλη ο μισθός είναι μικρότερος από ότι στην Ελλάδα. Τι απαντάτε σε αυτούς τους λαούς; Αλλες χώρες έκαναν μεταρρυθμίσεις. Εσείς έχετε καταθέσει έναν καταστροφικό προϋπολογισμό” σημείωσε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε: ”Ο Τσίπρας εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ελληνικής δημοκρατίας. Αλλες χώρες δικαιούνται να κάνουν δημοψήφισμα; Δεν πρέπει να συμβιβάζουμε αυτές τις γνώμες. Θα συγκρουστούμε μαζί σας γιατί αγαπάτε τη σύγκρουση, ενώ εμείς το συμβιβασμό. Αγαπάτε τη διαίρεση, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη”.

ΠΙΤΕΛΑ

”Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Χωρίς την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η ευρωζώνη δεν θα είναι η ίδια. Υπάρχουν καιροσκόποι που παίζουν με το μέλλον της Ελλάδας” ανέφερε ο πρόεδρος Σοσιαλιστών Τζιάνι  Πιτέλα. ”Δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit. Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις. Τασσόμασε υπέρ ενός δανείου – γέφυρας για να επιτραπεί να φθάσουμε σε συμφωνία επί τρίτου πακέτου” επεσήμανε.

ΦΕΡΧΟΦΑΣΤ

”Η πολιτική ελίτ στη χώρα σας δεν έκανε αυτό που έπρεπε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έχετε κάνει καμία. Τα τελευταία 5 έτη είμαστε σε δρόμο προς Grexit και τώρα τρέχουμε πια και χειροκροτούν οι ακραίοι” επεσήμανε ο πρόεδρος ALDE κ. Γκι Φερχόφσταντ και πρόσθεσε: ”Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που θα υποστούν πλήγμα από το Grexit. Πρέπει να προχωρήσετε σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν φτάνει να πείτε ότι θέλετε να πατάξετε το πελατειακό κράτος. Είμαι έτοιμος να έρθω στην Αθήνα να συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθεσία”.  ”Κερδίσατε τις εκλογές και το δημοψήφισμα. Είστε ο μόνος πολιτικός που μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει. Πρέπει να κάνουμε κάτι και για το χρέος, θα το παραδεχθώ. Αλλά πρέπει εσείς να δείξετε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να μείνετε στην Ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα που έφερε την καταστροφή; Ή ως ένας επαναστάτης – μεταρρυθμιστής. Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δείξτε ότι είστε πραγματικός ηγέτης κι όχι ψευτοπροφήτης” κατέληξε.

ΛΕΠΕΝ

Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε πως «αν φύγει η Ελλάδα θα φανεί ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ευρώ. Θέλουν να μας πείσουν ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ότι είναι για πάντα. Δεν είναι. Ο ελληνικός λαός είπε Όχι παρά την τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να κρατήσετε το ευρώ με το έτσι θέλω. Είναι απόφαση των λαών».

ΦΑΡΑΤΖ

Νάιτζελ Φάρατζ:« Το ευρωπαϊκό προτζεκτ άρχισε να πεθαίνει. Το σχέδιο έχει αποτύχει. Ολόκληρη η Μεσόγειος καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε λάθος νόμισμα. Το νέο τείχος του Βερολίνου λέγεται ευρώ. Αν έχετε το κουράγιο οδηγήστε τους Έλληνες έξω από την ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά. Θα είναι δύσκολα τους πρώτους μήνες, αλλά με την υποτίμηση του νομίσματος, η χώρα σας θα ανακάμψει».

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Δημήτης Παπαδημούλης: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης. Κανείς δεν θέλει το Grexit. Εχει τεράστιο οικονομικό και γεωπολιτικό κόστος. Να κάνετε όλοι ό,τι μπορείτε (whatever it takes, όπως έχει πει και ο Ντράγκι) για να αποφευχθεί το Grexit….Μην παίζετε με την Ελλάδα κ. Βέμπερ, κ. Φάρατζ, κ. Λεπέν. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το πελατειακό κράτος και τα άλλα προβλήματά της, χρειάζεται λύση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά για το χρέος και αναπτυξιακές λύσεις. Όχι άλλο τένις στην πλάτη των Ελλήνων κ. Γιούνκερ. Η ευρωζώνη να αποφύγει έναν ακροτηριασμό. Θα ηττηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς, εκείνοι που θέλουν Grexit».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα