Ως ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα της παρούσας Κυβέρνησης χαρακτήρισε η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, το νομοσχέδια για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την βουλευτή Χανίων «Έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βοηθάει στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος υπέρ της καθαρής ενέργειας, καθώς και στην προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης όσο και της χώρας μας».
«Οι ενεργειακές κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και προϋποθέτει συνέργεια ατόμων, ομάδων, αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο» σημείωσε η βουλευτής για να προσθέσει ότι: «Δύο χιλιάδες ανάλογα εγχειρήματα λειτουργούν σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που με θεσμικό τρόπο μέσα από έναν νόμο προωθούνται συγκροτημένα οι ενεργειακές κοινότητες».
Η κα Βαγιωνάκη τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Περιβάλλοντος εισάγει την ενεργειακή δημοκρατία δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, τους δήμους και τις περιφέρειες και τις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να συμμετέχουν στον ενεργειακό σχεδιασμό μέσω της παραγωγής, διάθεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. «Οι πολίτες και οι φορείς αποκτούν διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας. Προϋπόθεση είναι η δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ τοπικών φορέων και πολιτών στα πλαίσια της ενεργειακής κοινότητας» συμπλήρωσε.
Η βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη της στοιχεία του νομοσχεδίου: «Έχουμε ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικότητας, αφού επιδιώκεται η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές κοινωνίες. Επιχειρείται η ενίσχυση των συνεργειών – συμπράξεων, επιδιώκεται η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων».
«Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Όσον αφορά τα κέρδη αυτά παραμένουν στην ενεργειακή κοινότητα και διατίθενται για σκοπούς που αποφασίζει η γενική συνέλευση, παραδείγματος χάριν, σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας» συνέχισε η βουλευτής.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε και αφορά τις ρυθμίσεις για τον χώρο της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης: «Κάποιοι μίλησαν για σκοπιμότητα. Όσοι έχουμε επισκεφτεί αυτές τις περιοχές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουν υποστεί μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Θεωρώ ότι είναι δίκαιη η ρύθμιση η οποία γίνεται για να μην πούμε ότι έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν».