Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομόφωνο «ναι» της Βουλής στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

 

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.
Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.
Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.

Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.
«Ας δούμε το παρελθόν, ας βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή με την Εξεταστική Επιτροπή και ας συμβάλλουμε όλοι, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να κάνουμε σταθερά βήματα προς ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο, ένα καλύτερο τηλεοπτικό μέλλον» κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την συζήτηση για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια την δημοσίευση στην Διαβούλευση την προκήρυξη για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή» και αφού ενημέρωσε ότι θα παραμείνει αναρτημένη για μια εβδομάδα, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να καταθέσουν προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ότι θα αξιοποιηθεί κάθε λειτουργική ιδέα και θα απαλειφθεί η όποια παράλειψη κατά την διαμόρφωση του τελικού κειμένου.
Στο πλαίσιο των αναφορών του επί του αντικειμένου της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Νίκος Παππάς, είπε πως οι επιχειρήσεις στον χώρο της τηλεόρασης δεν λειτούργησαν ποτέ με βάση τους νόμους της αγοράς, αφού τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν 26 χρόνια, χωρίς κανονικές άδειες και έχοντας χρέη τάξης του 1 δισ.
«Με ποιους κανόνες νομιμότητας, παραβιάσθηκε τόσο εξόφθαλμα ο κανόνας της βιωσιμότητας;» έθεσε το «ένα και μοναδικό ερώτημα», όπως είπε, επισημαίνοντας πως εδώ ήρθε ο νόμος για την αδειοδότηση να συμβάλλει, έτσι ώστε «να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον και να μην κλαίμε τη μοίρα μας και δώσουμε εκ νέου την δυνατότητα να ανθίσει το λουλούδι της διαπλοκής».
Αφού ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η διαπλοκή έχει τρεις πυλώνες, την πολιτική εξουσία, τα οικονομικά συμφέρονται και τα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι μόνο μια χώρα η οποία αναμετράται με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, μπορεί να πάει μπροστά.

Βιώσιμα και ποιοτικά σχήματα
«Η παγίδα να βάζεις κάτω από το χαλί τα προβλήματα και να κουκουλώνεις το παρελθόν, συντηρεί τα ίδια λάθη και είναι θανάσιμο για τη Δημοκρατία», είπε και κάλεσε τους «παλαιούς» της ΝΔ που ψήφισαν τον νόμο Ρουσόπουλου «να το ξανασκεφτούν», υπενθυμίζοντας πως στο νόμο Ρουσόπουλου ο αριθμός αδειών ήταν αντικείμενο υπουργικής απόφασης. «Τότε, δεν ακούστηκαν υβρεολόγιο, Γεωργαλάδες και υπερεξουσίες υπουργών», είπε ο Νίκος Παππάς και απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε «να περάσει στην όχθη της δημιουργικής συμβολής για το πώς μπορούμε να πάμε στο νέο τηλεοπτικό τοπίο σπάει το φαύλο κύκλο. «Πάμε για βιώσιμα και ποιοτικά σχήματα και μπορούμε και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Αναφερόμενος συνολικά στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι υλοποιούνται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για ένα τοπίο νόμιμο, στέρεο και δημοκρατικό στα ΜΜΕ. Κι αφού είπε πως αποκαταστάθηκε η αδικία που έγινε στην Πολιτεία με το κλείσιμο της ΕΡΤ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανησυχεί για τις μετατάξεις στην ΕΡΤ διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση αυτή συλλογίζεται και τη σοβαρή λειτουργία των Οργανισμών, αλλά και τη δουλειά των ανθρώπων. Επίσης, είπε πως όταν ο αρχηγός της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για διορισμούς και κομματικό κράτος να σκέφτεται πρώτα τους 51 μετακλητούς που είχε στο γραφείο του και σχολίασε πως αυτός ο αριθμός μάλλον ξεπερνά το προσωπικό στο πολιτικό γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μητρώο των on line media
Στο πλαίσιο του «απολογισμού» του στα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Επικρατείας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι Συγκροτείται το μητρώο των on line media, προχώρησε η εποπτεία των διαφημιστικών δαπανών, όταν οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ψηφιστεί από το 1995, εκδόθηκε ο καταλογισμός για τα τέλη χρήσης συχνοτήτων τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και εισπράττονται.
Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ ότι αντιπολιτεύεται εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν είναι συνεπής προς τα αιτήματα του ΔΝΤ και ταυτοχρόνως, πως δεν είναι συνεπής προς τις αξίες της Αριστεράς, παρατηρώντας πως πρόκειται για μία αντιφατική. Επιπλέον, είπε πως επιλέγει τον συμψηφισμό και έτσι «ένα μικρό οικόπεδο στα ορεινά για το οποίο ο υπόχρεος πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ τέσσερα ευρώ γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα με κάποιες δεκάδες offshore οι οποίες έχουν μέσα δεκάδες η εκατοντάδες εκατομμύρια». Στο σημείο αυτό, έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει πολιτικό θέμα -πέραν του φυσικού δικαστή- όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ως δεξί του χέρι έναν «έξπερτ των offshore» επισημαίνοντας πως σε άλλες χώρες υπήρξαν παραιτήσεις ενόψει των αποκαλύψεων για τα Panama Peipers. Καταλόγισε δε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί αντιπερισπασμό λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή κατέστρεψε την οικονομία και «προσπαθούν να πείσουν ότι οι δεσμεύsεις τους για την πέμπτη αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος ήταν σωτηρία και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση με το πρόγραμμα των κατά 20 δισ. λιγότερα μέτρα είναι η καταστροφή».
Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή των νομοσχεδίων για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ουδείς στην Ευρώπη είδε σαν «μονομερή κίνηση» την κατάθεση, αλλά αντιθέτως ως μια καθαρή κίνηση και μια σαφή πολιτική διάθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Δεν χρειάζονται εξυπνακισμοί λοιπόν, ούτε έχουν ανάγκη στην Ευρώπη να βρουν τους δικηγόρους εδώ», πρόσθεσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Βουλευτές θα εξετάσουν βουλευτές. Κόματα θα εξετάσουν πιθανά παραπτώματα που εμπλέκονται τα κόμματά τους,
    Μόνο στο όμορφο γιδότοπο…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα