Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) κατά της ένταξης στον επενδυτικό νόμο της επένδυσης της Mamidoil που αφορά τη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας πρόκειται να υποβάλει σήμερα ο Δήμος Χανίων. Η απόφαση για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) λήφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Σούδα. Την πρόταση για την προσφυγή υπέβαλε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει συνεπές σε προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει ο Δήμος Χανίων και ο πρώην Δήμος Σούδας κατά της συγκεκριμένης επένδυσης στη Σούδα. Διευκρίνισε δε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 είχε δώσει διττή εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου αφενός να εξετάσει τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης κι αφετέρου να ετοιμάσει την προσφυγή πριν τη χθεσινή συνεδρίαση.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εισήγηση των 5 από τους συνολικά 6 νομικούς του Δήμου Χανίων για τις νομικές πτυχές της υπόθεσης, υπογράμμιζε κυρίως τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εμφανίζει η αίτηση ακύρωσης της Κ.Υ.Α. Οι νομικές ενστάσεις όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο εστιάζονταν, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη «προσωπικού, άμεσου και παρόντος» έννομου συμφέροντος από μέρους του Δήμου, αλλά και στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί περί προστασίας του περιβάλλοντος, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ζητημάτων εθνικής ασφάλειας κ.λπ. που εγείρει ο Δήμος έχουν ήδη καταρριφθεί από το ΣτΕ με απόφασή του το 2009. Επίσης, τονίστηκε από τους νομικούς ότι εφόσον προχωρήσει η αίτηση ακύρωσης κατά της Κ.Υ.Α., τότε ανοίγει ο δρόμος για την ακύρωση όχι μόνο της συγκεκριμένης επένδυσης στη Σούδα, αλλά και για άλλες 286 περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις επενδύσεις που εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο με βάση την Κ.Υ.Α. ΣΥΜΦΩΝΙΑ…
ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, οι οποίοι επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να κερδηθεί η υπόθεση όταν οι νομικοί επικεντρώνονται στις δυσκολίες και δεν αναδεικνύουν τα επιχειρήματα του Δήμου. Παράλληλα, εκφράστηκαν αιχμές για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνέπεια να συζητηθεί χθες ως κατ’ επείγον καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά της Κ.Υ.Α. Ωστόσο, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, παρότι εξέφρασαν ενστάσεις, δήλωσαν θετικοί στο να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Σκουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «η θέση του δημάρχου είναι σε συμφωνία με τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του Δήμου», ενώ ο επικεφαλής της παράταξης “100/5” Αρης Παπαδογιάννης, αφού καυτηρίασε την εισήγηση των νομικών συμβούλων, πρότεινε ο Δήμος να απευθυνθεί σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία για να ενισχύσει τα νομικά του επιχειρήματα. Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος” Γιάννης Σαρρής υπογράμμισε ότι «με τον κόσμο δίπλα σου μπορείς να αλλάξεις τα νομικά δεδομένα και τους αρνητικούς συσχετισμούς» και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Παπαντωνάκης τόνισε ότι «μόνο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα μπορεί να ακυρώσει μια καταστροφική επένδυση» και ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να διοργανωθεί συλλαλητήριο στο σημείο όπου σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση, ενώ συμφώνησε ότι θα ήταν καλό να ζητηθεί βοήθεια από κάποιο μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία για τα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στο ΣτΕ, ωστόσο, επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό». «Το πρόβλημα είναι οι παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής που μας έφεραν σε αυτό το σημείο», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία των Αγίων Αποστόλων και να αναπτυχθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα για την προστασία της περιοχής. Για το θέμα τοποθετήθηκαν επίσης πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ενώ, μεταξύ άλλων, προτάθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Δημήτρη Λειψάκη να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σούδα, ώστε να εκφραστεί η τοπική κοινωνία για το ζήτημα των δεξαμενών καυσίμων.