Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ομόλογα: Στη δίνη Ιταλίας και EWG

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων ανεκόπη σήμερα απότομα. Μετά την αισθητή αποκλιμάκωση των προηγουμένων ημερών, η απόδοση του δεκαετούς ακολουθεί και πάλι την ανιούσα, παραμένοντας κάτω από το όριο του 4%.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θέτουν υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα; Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο πρώτος είναι εξωτερικός και έχει να κάνει με την Ιταλία, στο «άρμα» της οποίας φαίνεται να είμαστε σταθερά δεμένοι όσον αφορά στο κόστος δανεισμού.

Ο άλλος αφορά τις πληροφορίες για την αυστηρή κριτική, που δέχθηκε η Ελλάδα, στο EuroworkingGroup. Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν καθυστερήσεις σε μία σειρά προαπαιτούμενα, ενώ εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις και για το ύψος στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να «τρέξει» αν θέλει στις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα γίνει η ουσιαστική συζήτηση, να αποσπάσει το πράσινο φως στην εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Σκιές στο έως πρόσφατα θετικό κλίμα ενδεχομένως να έχει ρίξει και η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη περί κινδύνου να οδηγηθούν οι τράπεζες σε 4η ανακεφαλαιοποίηση, «την οποία θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι», όπως είπε. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι ένα θέμα που επηρεάζει σταθερά τις διαθέσεις των επενδυτών σε ελληνικό ενεργητικό.

Υπό τις συνθήκες αυτές σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους καταγράφει άνοδο 2,25% ή εννέα μονάδων βάσης σε σχέση στο 3,96%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 5,64% ή 15 μονάδων βάσης, στο 2,74%, εν μέσω ανησυχιών ότι η διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας σε ύφεση θα σημάνει και την άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τα σύννεφα πάνω από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ πυκνώνουν και η εικόνα στην αγορά ομολόγων έρχεται να θυμίσει πόσο ευμετάβλητα είναι τα πράγματα στη διεθνή σκηνή και πόσο εξαρτώνται οι προσπάθειές μας για βιώσιμη έξοδο στις αγορές και από τις εξελίξεις στις άλλες οικονομίες του ευρώ και ειδικά του Νότου.

Ισπανία και Πορτογαλία έχουν πάντως πετύχει να αποδεσμευθούν εν πολλοίς από το «μπλοκ» των PIGS, με τις αποδόσεις των δικών τους ομολόγων να μην επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τις ιταλικές αναταράξεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα