Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομολογία αποτυχίας για τη σήραγγα Τοπολίων από την Περιφέρεια

Ομολογία αποτυχίας στο έργο της παράκαμψης Τοπολίων από την Περιφερειακή Aρχή στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα συζητήθηκε μετά από επερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Ανυπόταχτης Κρήτης”, ενώ ενώπιον του σώματος τοποθετήθηκε και η Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής.

Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε πως οι ελλειμματικές μελέτες καθώς και μια “ασυνήθιστη” ανοχή στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών είχαν ως αποτέλεσμα το έργο που θα παραδιδόταν μέχρι το 2016 να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα!
Για “σύγχρονο γεφύρι της Άρτας” μίλησε ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Γιώργος Μυλωνάκης συμπληρώνοντας πως «αυτό που γίνεται στην περιοχή μας είναι πρωτοφανές για τα δημόσια έργα. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2014 με τη συμφωνία ανάθεσης στην εργοληπτική εταιρεία να προβλέπει το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 . Φτάσαμε στο 2022 και το έργο απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του!»
Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως ο μέχρι σήμερα παλιός δρόμος δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο της τουριστικής κίνησης προς το Λαφονήσι, ενώ η ανάγκη για νέο δρόμο επιταχύνθηκε μετά την πτώση πετρών κοντά στη σήραγγα των Τοπολίων.
«Οι κάτοικοι κατανοώντας την ανάγκη να γίνει το έργο διαθέσαμε αδιαμαρτύρητα τις περιουσίες και δεχθήκαμε να υποστούμε ταλαιπωρίες και θυσίες κατά τη διάρκεια των εργασιών. Τα όμβρια ύδατα και τα φερτά υλικά είναι ανεξέλεγκτα θέτοντας σε κίνδυνο κατοικίες και περιουσίες, η πρόσβαση στις περιουσίες μας λόγω των μεγάλων τομών του εδάφους και των ανεξέλεγκτων μπαζωμάτων είναι αδύνατη με αποτέλεσμα την απώλεια τους εισοδήματος μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 το έργο είχε εγκαταλειφθεί αλλά και τα επόμενα χρόνια οι εργασίες ήταν υποτονικές έως ανύπαρκτες. Φτάσαμε στη θεομηνία του 2019 οι εργασίες βρίσκονταν ακόμα στις χωματουργικές εργασίες και χωρίς τα απαραίτητα τεχνικά έργα και το έργο όπως και όλη η περιοχή υπέστη μεγάλες ζημιές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος των κατοίκων για την “αφωνία” των θεσμικών φορέων. «Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε κανένα υπεύθυνο από την περιφερειακή διοίκηση, την τοπική διοίκηση, κανένα τοπικό βουλευτή, κανένα θεσμικό παράγοντα να ενδιαφερθεί, να κάνει μια επερώτηση, απόλυτη σιωπή! Μοναδική φωνή ο τοπικός Τύπος που πολλές φορές αναφέρθηκε στο προβληματικό έργο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Για 9 χλμ. δρόμο δεν θα φτάσουν 9 χρόνια» σχολίασε ο κ. Μυλωνάκης και δήλωσε την θέληση των κατοίκων το έργο να προχωρήσει άμεσα με την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων συμπληρωματικών τεχνικών έργων για τη σωστή διαχείριση των ομβρίων υδάτων ,την ασφαλή πρόσβαση στις περιουσίες και την πιστή εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Μελέτης για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ακολούθησε η τοποθέτηση των ερωτώντων περιφ. συμβούλων. Ο κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης από την “Ανυπόταχτη Κρήτη” στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της διαχείρισης των προϊόντων εκσκαφής σημειώντας πως οι δύο χώροι που είχαν οριστεί από τον εργολάβο (Κάντονος και Λουσακιές Κισσάμου) δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ! Ζήτησε να μάθε τι γίνεται με τις εργασίες φύτευσης, ενώ ρώτησε με ποιον τρόπο θα γίνουν τα συνοδευτικά έργα για την απορροή των υδάτων και ποια θα είναι η μέριμνα για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τέλος υπογράμμισε πως «επειδή θα πείτε ότι το έργο καθυστερεί λόγω της κακοκαιρίας του 2019, το έργο είχε πάρει 5 παρατάσεις πριν το 2019, να μας πείτε ποιες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας για τις 5 παρατάσεις πριν το 2019 και τις άλλες δύο μετά».
Ακολούθησε ο Αλέκος Μαρινάκης (Λαϊκή Συσπείρωση) που ζήτησε να μάθει «το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τα συμπληρωματικά έργα που θα γίνουν», ενώ συμπλήρωσε πως μια από τις αιτίες καθυστέρησης ήταν η αδυναμία του εργολάβου να πάρει εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες.
«Πράγματι είναι ένα έργο που μας έχει ταλαιπωρήσει, έχει καθυστερήσει πολύ και είναι επόμενο να ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους κατοίκους» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής. Μιλώντας για τις αιτίες της καθυστέρησης είπε πως ο νέος δρόμος «περνάει από μια πάρα πολύ δύσκολη περιοχή. Το ξέραμε και πριν αλλά ήλθε η θεομηνία του 2019 να μας αποδείξει πόσο δύσκολη είναι». Ο κ. Καλογερής συνέχισε αναφερόμενος στις μελέτες ένταξης του έργου, λέγοντας πως «εκείνην την εποχή που έγιναν ήταν δύσκολες οικονομικά για το κράτος . Δεν ήταν αυτές που έπρεπε να είναι», ενώ τόνισε ότι και άλλα έργα που μελετήθηκαν την περίοδο 2011-2014 «αστόχησαν και παρουσίασαν προβλήματα, όπως ο δρόμος Τρίπολη- Καλαμάτα. Ο δρόμος είναι απαραίτητος, δεν το συζητάω, θα κάνει βιώσιμη την κατάσταση από τα χωριά που διέρχεται».
Για τα προϊόντα εκσκαφής ενημέρωσε πως δεν απομακρύνονται από το έργο «μένουν μέσα στη ζώνη απαλλοτρίωσης και ακολουθεί η διαλογή ποια από αυτά είναι κατάλληλα να επαναχρησιμοποιηθούν και απομακρύνονται τα ακατάλληλα. Για τα ακατάλληλα (προϊόντα εκσκαφής) είχαν δοθεί από την αρχική μελέτη ως χώροι το λατομείο της Καντάνου όπου πηγαίνει ο μεγάλος όγκος των εκσκαφών με αποδεικτικά στοιχεία της υπηρεσίας και μια θέση στις Λουσακιές για την οποία δεν δόθηκε άδεια. Αυτή τη στιγμή ο μελετητής εκπονεί μελέτη για να βρει προσωρινούς χώρους εναπόθεσης κοντά στο έργο. Για τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν συνεργαζόμαστε στενά με την αρχαιολογία».

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Την αντιμετώπιση των πλημμυροπαθών του Πλατανιά που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” εξαιτίας της καθίζησης των εδαφών ως “κόκκινα” ζήτησε η “Λαική Συσπείρωση”. Ο σύμβουλος κ. Αλέκος Μαρινάκης μίλησε για “οξύ πρόβλημα” σε πολλές κατοικίες, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δημάρχου Πλατανιά στο Υπουργείο , επισήμανε πως «σαφώς και είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας, να συνταχθεί με τη δημοτική αρχή του Πλατανιά και να βρεθεί λύση το θέμα της αποκατάστασης των σπιτιών των πλημμυροπαθών».
Απαντώντας ο κ. Ν. Καλογερής ανέβασε τους τόνους προς την “Λαϊκή Συσπείρωση”. «Θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή να μην χρησιμοποειταί τέτοιους χαρακτηρισμούς γιατί ξέρουμε και εμείς τέτοιους χαρακτηρισμούς. Εμφανίζετε την Περιφέρεια να έχει την ευθύνη που δεν έχουν αποκατασταθεί τα σπίτια στο Δήμο Πλατανιά. Σας έχει απαντήσει το Υπουργείο Υποδομών στο ΚΚΕ ότι πράγματα εξετάζει την πιθανότητα τα κίτρινα σπίτια να τα συμπεριλάβει στην ίδια κατηγορία με τα κόκκινα και να τύχουν των ίδιων προνομίων. Ο Δήμος το ζητάει επιτακτικά και εμείς τους έχουμε προσφέρει σημαντική βοήθεια».
«Δεν μας αφορά τι τίτλους βάζουν οι εφημερίδες στις ανακοινώσεις μας» ανταπάντησε ο Αλέκος Μαρινάκης, ενώ ο Μ. Συντυχάκης απευθυνόμενος στον κ. Καλογερή του τόνισε «ζητάτε να μας βγείτε και από πάνω ; Η απάντηση του Υπουργείου στην ερώτηση του ΚΚΕ ρίχνει ευθύνες στην Περιφέρεια! ».
Θέση πήρε και ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι η Περιφέρεια φταίει για όλα» ενώ υποστήριξε πως «ι λογαριασμοί που φέρνουν από το Δήμο Πλατανιά πληρώνονται σε 15 ημέρες» δηλώνοντας το ενδιαφέρον του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης για τους πληγέντες και την αποκατάσταση των καταστροφών.

ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Στο περιφερειακό συμβούλιο τέθηκε και το θέμα των προβλημάτων σε γέφυρες στην περιοχή του Αποκόρωνα όπως είχε αναδειχθεί σε σχετικό δημοσίευμα των “Χ.ν”. Στο θέμα αναφέρθηκε ο περ. σύμβουλος κ. Ανδρέας Κουκλινός (παράταξη Μαρκογιαννάκη). «Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, είμαστε σε συνενόηση με το Υπουργείο για να βρεθεί η χρηματοδότηση και η εκτίμηση ότι ότι μέχρι το Μάιο θα έχουμε τις μελέτες για έργα 4 εκ. Δυστυχώς το υπουργείο δεν έκανε τίποτα εμείς τις προχωρήσαμε με ανάθεση σε γραφείο. Μέχρι τον Μάιο- Ιούνιο θα δημοπρατηθούν»απάντησε ο Στ. Αρναουτάκης, ενώ ο Ν. Καλογερής ενημέρωσε πως η υπηρεσία έχει καταγράψει τα προβλήματα και τα επικίνδυνα σημεία στις γέφυρες.
Στη συνέχεια, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ανέδειξε τις παρεμβάσεις της παράταξης για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. Επισήμανε την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως επακόλουθο του εκλογικού συστήματος που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές, και ζήτησε τη δημιουργία ειδικών επιτροπών για την επεξεργασία και παρακολούθηση σημαντικών θεμάτων.
Τέλος ομόφωνα το Περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε το 2022 να κηρυχθεί έτος μικρασιατικου ελληνισμού “.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ: «Ελάχιστες καταγγελίες για τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων»

Το σώμα ενημέρωσε αναφορικά με την υπόθεση της “Αγίας Σκέπης” στα Χανιά και την άσκηση διώξεων σε βάρος των ιδιοκτητών, μέρος του προσωπικού της, καθώς και σε βάρος υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης για πλημμελείς ελέγχους ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.
Ο κ. Καλογερής μίλησε για «τηλεδίκες» που έβγαλαν αποτελέσματα και σημείωσε πως «ο έλεγχος ο δικός μας περιορίζεται σε αυτά που προβλέπει ο νόμος. Πηγαίνει ο επόπτης με ένα τυποποιημένο κατάλογο και βλέπει αν τα τρόφιμα είναι στη θέση τους, αν είναι φρέσκα ή ληγμένα, αν ο πάγκος παρασκευής φαγητών είναι καθαρός. Κατά κάποιο τρόπο είναι επιφανειακοί οι έλεγχοι και έχει και την κοινωνική λειτουργό που βλέπει την γενικότερη κατάσταση των φιλοξενούμενων. Όλα αυτά τα χρόνια αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρχε μια άτυπη “ομερτά” αλλά δεν υπήρχαν καταγγελίες, κανείς δεν ήξερε τίποτα! Τώρα βγαίνουν συγγενείς και καταγγέλλουν και δεν σκέφτηκαν να υποβάλλουν μήνυση και αναφορά τότε ώστε αν υπάρχει κάτι τέτοιο (σ.σ. επιλήψιμο και παράνομο) να σταματήσει; Είναι και συνένοχοι αυτοί που ήταν μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων και δεν κατήγγειλαν τότε και έρχονται και καταγγέλλουν το 2022. Δεν ήταν εύκολο για την Υπηρεσία να εντοπίσει τέτοια εξειδικευμένα προβλήματα. Υπήρχαν ελάχιστες καταγγελίες και αναφέρουν όλοι την καταγγελία του 2009 (πολεοδομική παράβαση)».
Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως σήμερα κατηγορούνται για πλημμελήματα. «Η ίδια υπηρεσία, οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι το 2011 προσπάθησαν να κλείσουν τη δομή και η δομή δεν έκλεισε γιατί δεν κατέστη δυνατό να απομακρυνθεί κανένας από τους τροφίμους . Μετά από αυτό αναγκάσθηκε ο προκάτοχος μου και έδωσε μια προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι να αντιμετωπίσει τα πολεοδομικά προβλήματα και μετά μια μόνιμη».
Το λόγο πήρε ο και ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρνατουτάκης που σημείωσε πως στη ΜΦΗ «εγινε έλεγχος και από ανεξάρτητη αρχή και δεν βρήκαν τίποτα. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αλλά δεν θα λέει ο κάθε υπουργός και ο κάθε παραυπουργός ψέματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα