Η ΓΑΛΛΙΑ έπαιξε ενεργό ρόλο αυτή τη φορά στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί μια αποδεκτή συμφωνία και να αποφευχθεί έτσι η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Ρόλο τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και με το διπλωματικό βάρος της ως δεύτερης σημαντικότερης οικονομίας της Ε.Ε.
ΕΤΣΙ, η ομολογία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν (φωτ.) για τη θαρραλέα απόφαση του κ. Τσίπρα, ακούγεται ευχάριστα. Είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ (19/7): «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας -του οποίου χαιρετίζω το θάρρος- για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν». Εκείνο που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι -πάντα κατά τον Γάλλο υπουργό- για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους…». Και προσθέτει: «Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει πολλά «τέρατα» στις Βρυξέλλες. Το μεγαλύτερο ήταν αυτό του Grexit που είχε προετοιμαστεί λεπτομερώς (εν αγνοία του;), τόσο από τον πρώην υπουργό των οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη όσο και από ομάδες της Κομισιόν, αλλά και του φανατικού υπερασπιστού του, του κ. Σόιμπλε!
Ευτυχώς που η πραγματικότητα φέρνει άλλα.