Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομπάμα: Ήρθε η στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους

Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα,κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τοπν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα.

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη. Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Όλοι γνωρίζουμε πόσα οφείλει ο κόσμος στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως χαιρέτισε, λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την υποδοχή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέροντας την ελληνική έκφραση «καλός κ΄ αγαθός» την χαρακτήρισε ως την καλύτερη περιγραφή της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Αναφέρθηκε ακόμα στα όσα ενέπνευσε η Αρχαία Ελλάδα στους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, αλλά και στους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν στον πλευρό των Ελλήνων «καθώς μάχονταν για την ανεξαρτησία τους» (στην Επανάσταση του 1821).

«Με την έλευση του Ψυχρού Πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ότι ‘πιστεύω πως πρέπει να βοηθούμε τους ελεύθερους λαούς να χαράζουν το πεπρωμένο τους με την βούλησή τους», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα προσθέτοντας: «μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες για την φιλία και την συμμαχία με την Ελλάδα και προσωπικώς είμαι ευγνώμων σε πολλούς φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τους γιούς και τις κόρες Ελλήνων που πέτυχαν σε κάθε έκφανση της ζωής στην Αμερική».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως ο Πρωθυπουργός στην συζήτησή τους του είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος. «Ξέρω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας ο Αλέξης μου είπε τα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του χρέους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία χρειάζεται χώρο που θα επιτρέψει λόγω της ανάπτυξης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το έχω ξαναπεί η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί» τόνισε ο κ. Ομπάμα.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει πει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασία και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί, αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, θα είναι καλό για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Επισήμανε, στην συνέχεια, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 5 μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. «Αν η Ελλάδα το πέτυχε, τότε πρέπει όλοι μαζί οι σύμμαχοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Αισιόδοξος ότι η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σαφές και ευθύ μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμό των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε από την αρχή ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, ανέτρεξε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν για να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και να υπογραμμίσει, κατόπιν τούτου, ότι: «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και επικέντρωσε στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα