ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ τακτικής στην πολιτική, εφόσον είναι λεπτομερώς μελετημένη και προβλέπει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, είναι δυνατόν να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί να είναι σοβαρή, να πείθει και να υποστηρίζεται από τον λαό.
ΟΣΟ ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας περιεβάλλετο από το φωτοστέφανο του ονείρου “Un’ altra Europa con Tsipras” (=Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα). Πίστευε πως με την άνοδο της Ελληνικής Αριστεράς στην εξουσία, οι πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου θα συσπειρώνονταν και θα πολεμούσαν από κοινού τη λιτότητα. Στόχος; Η δημιουργία μιας αριστερής Ευρώπης! Δεν έγινε τίποτε απ’ όλα αυτά.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στις αυλές της Ε.Ε. οι «ιαχές» του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων του δεν… ακούστηκαν! Αντ’ αυτού, μετά από 6 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων (ή βαρουφάκειων οικονομικών θεωριών), ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα πολύ βαρύτερο μνημόνιο!
ΟΝΕΙΡΟ ήταν η «αριστερή Ευρώπη» και πάει. Και η «επανάσταση» εναντίον τής (ουσιαστικά γερμανικής) λιτότητας, μάλλον απέτυχε, αν δεν ανεστάλη επ’ αόριστον.
ΟΜΩΣ, το πλέον παράδοξο με τη χώρα μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας επανεξελέγη στις 20 του Σεπτέμβρη ως πρωθυπουργός: ένας άνθρωπος που υποσχόταν στον ελληνικό λαό πως την επομένη των εκλογών (του Ιανουαρίου) θα «έσχιζε» τα μνημόνια. Δεν το έκανε ποτέ. Τουναντίον, ο λαός τον ξαναψήφισε, επειδή τον έκρινε ως τον πιο ικανό να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις («εφαρμοστικοί νόμοι»). Αυτόν και όχι τη μνημονιακή Νέα Δημοκρατία! Το ίδιο πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι.
ΕΤΣΙ, μετά την υπογραφή της «συμφωνίας» (3ο μνημόνιο) με τους πιστωτές της Αθήνας, οι προτεραιότητες του κ. Τσίπρα έχουν αλλάξει. Τέρμα τα όνειρα, ναι στον ρεαλισμό της καθημερινότητας. Αυτό που προέχει τώρα, δεν είναι πια η «altra Europa», αλλά η ριζική αναμόρφωση της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η διαφθορά κ.ά.
Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ είναι από τις βασικές αρετές που διακρίνουν έναν πολιτικό. Καλές είναι οι «μεγάλες ιδέες», οι ιδεοληψίες, τα οράματα, οι «αριστερές» αφηγήσεις, όσο βρίσκεται κανείς στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όταν όμως, πρόκειται να κυβερνήσει μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται για 5 χρόνια στα πρόθυρα της καταστροφής, προέχει -νομίζουμε- η σωτηρία, πάση θυσία, αυτής της χώρας. Κι αυτό ελπίζουμε να κάνει ο κ. Τσίπρας…