Προσπάθεια για να αποκτήσει Ονομασία Προέλευσης το σταμναγκάθι και ο ασκόλυμπρος που παράγεται στην περιοχή της Γραμβούσας έχει ξεκινήσει ο τοπικός Συνεταιρισμός.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του αυτής παρουσίασε τα προϊόντα του στην έκθεση Fruit logistika του Βερολίνου, της μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως.
Στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε πριν από χρόνια η πρώτη σοβαρή προσπάθεια καλλιέργειας του σταμναγκαθιού που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και ο ασκόλιμπρος, ένα επίσης μεγάλης θρεπτικής αξίας χόρτο.
«Έχουμε μπει στη διαδικασία να γίνει Ονομασία Προέλευσης το σταμναγκάθι και ο ασκόλυμπρος που παράγεται στην περιοχή της Γραμβούσας. Εκτός του ότι η περιοχή ήταν πρωτοπόρα στην καλλιέργειά τους λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, το σταμναγκάθι και ο ασκόλυμπρός της είναι ξεχωριστά προϊόντα και αυτό αποδεικνύεται και εργαστηριακά» τονίζει ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Πρεκατσάκης.
Ο κ. Πρεκατσάκης επισημαίνει πως ένα προϊόν όταν δεν έχει “ονοματεπώνυμο” είναι δύσκολο να μπει σε μια αγορά για αυτό παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που υπάρχουν ο Συνεταιρισμός θέλει να προχωρήσει την ονομασία προέλευσης. «Οι Ιταλοί το δικό τους το ραδίκι το έχουν προστατεύσει πάρα πολύ.
Το έχουν κάνει ονομασία προέλευσης ότι το παράγουν μόνο εκεί, με συγκεκριμένη καλλιέργεια κ.ά. Κάτι ανάλογο πρέπει να κάνουμε τα δικά μας άγρια λαχανευόμενα όπως το σταμναγκάθι και ο ασκόλυμπρος. Και τα δύο παρά του ότι έχουν αρκετές διαφορές είναι στην ίδια οικογένεια και έχουν σημαντικά βιοενεργά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό (βιταμίνες, αντιοξυδωτική δράση κ.ά.). Στο Αργος οι φορείς εκεί έκαναν ονομασία προέλευσης την αγκινάρα τους, την “αγκινάρα ιρίων” μπορούμε να το κάνουμε και εμείς» τονίζει ο κ. Πρεκατσάκης.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Γραμβούσας καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα σταμναγκάθι και πάνω από 50 στρ. ασκόλυμπροι.