Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού στέλνουν στους πολίτες γιατροί των Χανίων που μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους από το εμβόλιο του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να… πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
Με έμφαση στην ασφάλεια του εμβολίου, στην ευκολία της όλης διαδικασίας και στο πόσο ασήμαντες είναι οι όποιες παρενέργειες σε σχέση με το αποτέλεσμα που είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού, γιατροί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μίλησαν στα “Χ.ν.” για το κυρίαρχο θέμα της εποχής που ζούμε.
Σ. Βιττωράκης: «Εξαιρετική οργάνωση»
Μια θετική εμπειρία από τον εμβολιασμό του, μας μεταφέρει και ο πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης, σημειώνοντας πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ειδικών ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία. «Εμβολίαστηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Το κλείσιμο του ραντεβού ήταν μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Η πλατφόρμα σου έδινε την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και ως προς τον χρόνο του εμβολιασμού. Εγώ επέλεξα το Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστωσα οτι σε εναν εξαιρετικό χώρο, καλαίσθητο, λειτουργικό και σωστά στελεχωμένο, λειτουργούν τρεις εμβολιαστικές γραμμές. Αρχικά υποβάλεσσαι σε μια σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει θερμομέτρηση, κορεσμό οξυγόνου και αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια λαμβάνουν ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό, κάνεις το εμβόλιο και περιμένεις 15 με 20 λεπτά για να διαπιστωθεί εάν έχεις οποιεσδήποτε παρενέργειες. Μια εξαιρετικά οργανωμένη διαδικασία που σου αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Ό. Λιάπη – Βιζυράκη: «Να ακολουθούμε τις οδηγίες»
«Το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό» τονίζει η παιδίατρος – παιδοκαρδιολόγος, Όλγα Λιάπη Βιζυράκη, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμα του εμβολιασμού πρέπει να προχωρήσει για για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί και στη συνέχεια όταν θα είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό να εμβολιαστούν όλοι». Όπως εξηγεί, χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού, θανατηφόρες ασθένειες έχουν πλέον εξαλειφεί.
Παράλληλα, σημειώνει πως ειδικά για τα παιδιά, «δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού και ούτε να καθυστερούν ή να παραλείπονται δόσεις λόγω της πανδημίας, διότι δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός». Παράλληλα, όταν και εάν βγει οδηγία για παιδιά και εφήβους -κάτι που ακόμα αναμένεται – θα κληθούν να εμβολιαστούν και αυτοί, διότι ναι μεν φαίνεται πως δεν νοσούν βαριά αλλά όμως τον μεταδίδουν.
Π. Τρουλάκης «Τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα»
Εχθές εμβολιάστηκε με την δεύτερη δόση ο παιδίατρος Πέτρος Τρουλάκης: «Γενικά, ο κόσμος να έχει κατά νου ότι τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα. Έχουν σώσει ζωές σε όλον τον πλανήτη. Το όφελος του εμβολιασμού γενικά είναι τεράστιο και υπερτερεί έναντι των οποιονδήποτε παρενεργειών. Όσο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αυτό αποτελεί την έξοδό μας» τονίζει ο κ. Τρουλάκης. Σε σχέση με την διαδικασία του εμβολιασμού, σημειώνει πως το κλείσιμο το ραντεβού ήταν εξαιρετικά απλό για όποιον έχει εξοικείωση με το ίντερνετ, ενώ αυτή καθαυτή η διαδικασία διήρκησε συνολικά μισή ώρα και εξελίχθηκε πολύ ομαλά. «Εμβολιάστηκα στο Κέντρο Υγείας Βάμου. Ήταν όλοι ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Πέντε λεπτά χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και στη συνέχεια 20 λεπτά μου ζητήθηκε να παραμείνω στον χώρο για πιθανές παρενέργειες. Γενικά τις επόμενες ημέρες είχα έναν πόνο τοπικά στο σημείο και ένα αίσθημα κόπωσης για δύο περίπου 24ωρα» αναφέρει ο κ. Τρουλάκης στα «Χ.ν.».
Γ. Γιαννακοπούλου: «Το θέμα είναι η εξάλειψη της νόσου»
«Το εμβόλιο είναι και ασφαλές αλλά και επιβελημένο για να επιστρέψουμε στην ζωή μας» αναφέρει η ακτινολόγος, Γεωργία Γιαννακοπούλου: Οι εμβολιασμοί έχουν σώσει την ανθρωπότητα. Όταν υπάρχει εμβόλιο, η θνησιμότητα μηδενίζεται. Είναι κατανοητό να υπάρχει μία διστακτικότητα από τον κόσμο, όμως κακώς η συζήτηση εστιάζεται γύρω από τις παρενέργειες. Το θέμα είναι η εξάλειψη της νόσου. Οι παρενέργειες σίγουρα μπορεί να υπάρξουν, μπορεί να παρουσιάσει κάποιος ήπια συμπτώματα, ή και πιο βαριά συμπτώματα αλλά σίγουρα δεν θα μπει σε ΜΕΘ και σίγουρα δεν θα πεθάνει!»τονίζει.
Η κα Γιαννακοπούλου εμβολιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και κάνει λόγο για μια ιδιαίτερη απλή και ευχάριστη εμπειρία που εξελίχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μ. Φραγκάκης: «Κοντεύει η ώρα που θ’ αγκαλιαστούμε»
Στο γενικό νοσοκομείο Χανίων εμβολιάστηκε και ο παθολόγος Μανώλης Φραγκάκης: «Για εμάς τους υγειονομικούς ήταν μια απλή διαδικασία, δόθηκε μια προτεραιότητα λόγω της αυξημένης έκθεσής μας στον ιό» τονίζει, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία του για όσους διαβιούν σε κλειστές δομές, φυλακές, ξενώνες αστέγων, προσφυγικές δομές: «Διαπιστώνω την ανάκγη και την αγωνία του κόσμου να εμβολιαστατεί. Αυτό που εισπράτω είναι ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον εμβολιασμό ως μια μεγάλη ανακούφιση και πράγματι έτσι είναι, καθώς το εμβόλιο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο ανοσοποίησης απέναντι στον κορωνοϊό. Προσωπικά, ζητώ να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τους τρόφιμους των φυλακών, τα καταφύγια αστέγων, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και συνολικά όλες τις κλειστές δομές, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ο εμβολιασμός.» σημειώνει.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, για την ώρα, η μάσκα εξακολουθεί να είναι αναγκαία και «πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, δεν μπορούμε ακόμα να αγκαλιαστούμε. Ωστόσο, ας ελπίζουμε ότι το τέλος είναι κοντά και σύντομα θα καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!» καταλήγει, δίνοντας συγχαρητήρια στο εμβολιαστικο κεντρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανιών για την άριστη, όπως λέει, οργάνωση.
Μ. Νταουκάκης: «Ένα τσίμπημα ήταν!»
«Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσο που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό και πιστεύω ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Εγώ αυτό έκανα, ήδη έχω εμβολιαστεί και αυτό το παράδειγμα δίνω στους πολίτες» τονίζει ο κ. Νταουκάκης, σημειώνοτας πως καταλαβαίνει την ανησυχία του κόσμου αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο εμβολιασμός θα είναι ένα πολύ ισχυρό βοήθημα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ο ίδιος εμβολιάστηκε στο γενικό νοσοκομείο Χανίων: «Είδα ότι ο μηχανισμός λειτουργεί άψογα. Και οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους αλλά και από πλευράς νοσοκομείου, όλοι οι εμπλεκόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Διαπίστωσα ένα ειλικρινές ενδιαφέρον και διάθεση εξυπηρέτησης προς όλους τους πολίτες εξίσου» τονίζει. Ως προς το εμβόλιο επισημαίνει πως «δεν διέφερε καθόλου από άλλα εμβόλια που έχω κάνει. Ένα τσίμπημα ήταν. Ένιωθα τοπικά ένα μούδιασμα, έναν ελαφρύ πόνο αλλά πέρασε, τίποτα πέρα από αυτό» σημειώνει.
Γ. Σταθουδάκης: «Εξαιρετικά σπάνιες και μεμονωμένες οι παρενέργειες»
«Έκανα το εμβόλιο γιατί θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο απέναντι στους ασθενείς μου, απέναντι στην οικογένειά μου, απέναντι στην κοινωνία και είμαι τυχερός που το έκανα» σημειώνει ο γυναικολόγος Γιώργος Σταθουδάκης. «Στους δύσπιστους που ίσως να αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατόν να έγιναν όλα τόσο γρήγορα, μήπως η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται σε βάρος της ασφάλειας, θα ήθελα να δηλώσω ότι η ταχύτητα σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμο προχειρότητας ή πλημμελών ελέγχων.
Η σύγχρονη τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης, μας επέτρεψαν να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια με εξαιρετικά σπάνιες και μεμονωμένες παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες είναι τοπική αντίδραση στο σημείο της έγχυσης που διαρκεί 1-2 ημέρες και πονοκέφαλος.» σημειώνει και προσθέτει: «Όλοι προσβλέπουμε στην ιατρική επιστήμη και ελπίζουμε να μας απαλλάξει από́ ιούς και από θανατηφόρες αρρώστιες. Ας της επιτρέψουμε να μας δείξει τι μπορεί́ να κάνει. Το εμβόλιο κατά́ του κορωνοϊού́ είναι μόνο η αρχή́ της προόδου της!».
Δ. Γλαρίτης: «Θλίβομαι για τις θεωρίες συνωμοσίας»
«Θλίβομαι δυστυχώς ως άνθρωπος και ως γιατρός που Διανύοντας το 2021 υπάρχουν ακόμα συνάνθρωποί μας οι οποίοι λόγω άγνοιας, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, γίνονται φερέφωνα κακόβουλων ανθρώπων και βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας μιλώντας για τσιπάκια και για στέρηση της ελευθερίας μας και των ατομικών μας δικαιωμάτων κι άλλα τέτοια Φαιδρά» σχολιάζει στα “Χ.ν” ο ουρολόγους Δημήτρης Γλαρίτης.
Ο ίδιος προσθέτει: «Ακόμη χειρότερα έχοντας πλέον την πολυτέλεια της κοινωνικής δικτύωσης μέσω των διαφόρων εφαρμογών που τα περισσότερα πλέον κινητά τηλέφωνα μας προσφέρουν και μπορούμε ανα πάσα ώρα και στιγμή να μάθουμε τι γίνεται στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτοί οι άνθρωποι αντί να ψάξουν, να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για το πόσοι νεκροί υπάρχουν καθημερινά παγκοσμίως χρησιμοποιούν δυστυχώς επιχειρήματα του τύπου πόσοι πέθαναν απο γρίπη πέρσι κλπ. Έχουμε μπλέξει!, έχουμε μπλέξει άσχημα και δυστυχώς ο καθένας σκέφτεται μόνο την εφήμερη απόλαυση ενός Καφε η ενός καρναβαλιού όπως αυτό που έρχεται στην γειτονική μας πόλη του Ρεθύμνου. Έχω την τύχη και το προνόμιο λόγω επαγγελματικής ιδιότητας να έχω λάβει ήδη σήμερα την δεύτερη δόση του εμβολίου και ελπίζω σύντομα να αποκτήσω ανοσία έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή μου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγωνιώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες, συνομήλικων των γονιών μου όπως και για τις μικρότερες. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας – αναγνωστικό κοινό σας να εμβολιαστούν το συντομότερο και σας συγχαίρω θερμά για αυτή την πρωτοβουλία σας να ενημερωθεί ο κόσμος για την ωφέλεια του εμβολίου. Εύχομαι καλή ανοσία σύντομα σε όλους και όλες».
Ιωάννης Γιακουμάκης: «Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»
«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», σχολιάζει στα “Χ.ν.” ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Ιωάννης Γιαακουμάκης, Κλινικός Διευθυντής του Μεσογειακού Kέντρου Γονιμότητας. Ο ίδιος εξηγεί ότι «δεν είχα καμία παρενέργεια από τον εμβολιασμό ούτε της πρώτης ούτε της δεύτερης δόσης».
Ως προς την εμπειρία του, αναφέρει ότι «βίωσα μια οργανωμένη διαδικασία στο Γενικό Νοσοκομείιο Χανίων, όπου το προσωπικό ήταν άρτια κατατοπισμένο για τον τρόπο διεξαγωγης του εμβολίου». «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την όλη διαδικασία» ξεκαθαρίζει ο γιατρός, επισημαίνοντας πως «νιώθω πλέον λίγο πιο άνετα/ασφάλεια με την συναναστροφή με τους ανθρώπους γύρω μου».
Π. Ταβουλάρης: Απλή κι εύκολη διαδικασία
Και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχει κάνει στο εμβολιαστικό κέντρο της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ Χανίων), ο ορθοπεδικός Παναγιώτης Ταβουλάρης.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”, τόνισε ότι «ήταν μία απλή και εύκολη διαδικασία, ανώδυνη, και το προσωπικό της ΤΟΜΥ πολύ ευγενικό. Συνιστώ σε όλους να κάνουν το εμβόλιο», είπε ο κ. Ταβουλάρης
Μ. Καραβιτάκης: «Είναι το μόνο μας όπλο»
Το δικό του μήνυμα στέλνει ο Μανώλης Καραβιτάκης, Παιδίατρος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Μονάδα Νεογνών Νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος πρόσφατα εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid- 19.
Όπως αναφέρει: « Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που αυτή τη στιγμή που διαθέτει η Επιστήμη για να δαμάσει την πανδημία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Και επίσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού.
Όλα τα εμβόλια αυτή την στιγμή που έχουν εγκριθεί θεωρούνται είναι ασφαλή και οι παρενέργειες που παρουσιάζουν είναι σαφώς λιγότερες και ηπιότερες από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η φυσική πορεία της νοσού.
Άρα συστήνουμε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου».
Κ. Κωνσταντινίδης: «Σχεδόν δεν το κατάλαβα»
«Ολη η διαδικασία ήταν εξαιρετικά οργανωμένη και απλή, έκλεισα το ραντεβού μου μέσω της πλατφόρμας, πήγα στην ΤΟΜΥ Χανίων, έδωσαν ένα σύντομο ιστορικό αλλεργιών, υποβλήθηκα σε μικρή κλινική εξέταση και έκανα το εμβόλιο. Σχεδόν δεν το κατάλαβα. Δεν είχα κάποια παρενέργεια. Μετά από 30 λεπτά έφυγα και επέστρεψα στην εργασία μου, όλα καλά!» τονίζει ο γαστρεντερολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
«Ανυπομονώ να κάνω την δεύτερη δόση την Τετάρτη!» σημειώνει, διαπιστώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι αισθανόμαστε όλοι ένα μεγάλο βάρος στους ώμους μας και περιμένουμε από το εμβόλιο να άρει αυτό το βάρος. Δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο ούτε δισταγμός αλλά ούτε και δεύτερες σκέψεις. Έχουν γίνει έως τώρα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε όλον τον κόσμο και είναι πλέον γνωστές και καταγεγραμμένες οι αντιδράσεις και οι παρενέργειες.».