Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Όραµα για τον Πλατανιά από τον Γιάννη Κασσελάκη

Ο υποψήφιος δήµαρχος παρουσιάζει θέσεις – ιδέες για το µέλλον

Το όραµά του για τον Πλατανιά που θα είναι «12 µήνες φωτεινός» µε ώθηση στην ενδοχώρα και έµφαση στους ανθρώπους της, παρουσιάζει ο υποψήφιος δήµαρχος Γιάννης Κασσελάκης.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, καταθέτει θέσεις – ιδέες για το µέλλον και προειδοποιεί ότι µια νέα θητεία Μαλανδράκη στον ∆ήµο «το µόνο που µπορεί να φέρει είναι καταστροφικά αποτελέσµατα, ανεπανόρθωτη βλάβη».

• Ποιο ήταν το κίνητρο για να διεκδικήσετε τον δήµο Πλατανιά από τον κ. Μαλανδράκη;
Το κίνητρο ήταν το µέλλον του Πλατανιά. Όσον αφορά στη δηµοτική αρχή και τον κ. Μαλανδράκη, µπορώ να σας πω ότι διαχειρίστηκε αρχικά καλά τον καλλικρατικό δήµο Πλατανιά, από τη συνένωση των πρώην ενοτήτων, θεωρώ όµως ότι δεν είχε µετά µία συµπαγή οµάδα κι ένα όνειρο για το που θέλουµε να πάµε τον Πλατανιά. Αυτό λοιπόν προβληµάτισε κι εµένα και πάρα πολλούς συνδηµότες µου κι έτσι δηµιουργήθηκε η “∆ηµοτική Κίνηση – Πρόοδος, ανάπτυξη” της οποίας ηγούµαι. Παρουσιάζουµε µία διαφορετική πρόταση στους δηµότες.

• Είναι κοµµατικό το ψηφοδέλτιό σας;
Όχι δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο κοµµατικό. Είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο περιλαµβάνει καταρχάς νέα παιδιά κι έχω την µεγάλη τύχη και χαρά να είναι πολλά, τα οποία µάλιστα δεν έχουν συµµετάσχει άλλη φορά στην αυτοδιοίκηση, ενώ έχω κι αρκετά άτοµα µε εµπειρία που έχουν διατελέσει σε προηγούµενα συµβούλια δηµοτικοί σύµβουλοι. Θεωρώ ότι έχουµε ένα πάρα πολύ καλό µείγµα όσον αφορά σε νιάτα, ενθουσιασµό και γνώσεις.

• Πολύ µεγάλος δήµος, µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτός του Πλατανιά. Βάζοντάς τα σε µια σειρά, πώς ιεραρχείτε τα προβλήµατα που έχει η περιοχή; Είναι οι εκκρεµότητες που έχουν αφήσει ακόµη οι καταστροφές από τις πληµµύρες του 2019;
Ένα σηµαντικό πράγµα κ. Περάκη είναι να κάνουµε αυτά που πρέπει όταν είµαστε στη διοίκηση ενός δήµου, για να µην φτάνουµε σε αυτά τα αποτελέσµατα που βλέπουµε. Με πονά πολύ αυτό που συνέβη το 2019 γιατί χάθηκαν πάρα πολλές περιουσίες· περιουσίες που για να γίνουν χρειάστηκε να ιδρώσουν οι άνθρωποι για να τις δηµιουργήσουν. ∆εν είχαµε κάνει όσα οφείλαµε να κάνουµε για να προστατέψουµε και την ιστορική γέφυρα Κερίτη αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων. Έγινε όµως αυτό που έγινε, ευτυχώς ήρθε η κυβέρνηση της Ν∆ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έδωσαν αρκετά χρήµατα για την αποκατάσταση. Σε επίπεδο δήµου Πλατανιά, µπορώ να πω πως όσον αφορά στα αντιπληµµυρικά έργα ενδεχοµένως να είχαν εγκριθεί 33 εκατοµµύρια, αυτή τη στιγµή ο δήµος Πλατανιά έχει δηµιουργήσει έργα 23 εκατοµµυρίων περίπου, άρα έχουµε ένα κενό 10 εκατοµµυρίων, που σηµαίνει ότι στερήσαµε σε µελέτες όσον αφορά στην αποκατάσταση. Το πιο σηµαντικό όµως σχετικά µε τις αποκαταστάσεις είναι ότι εµείς θα πρέπει να δηµιουργούµε έργα τα οποία δίνουν υπεραξία στην περιοχή. ∆εν είναι δυνατόν να πηγαίνουµε να βάζουµε σάκους και να προστατεύουµε τις περιουσίες των ανθρώπων, θα πρέπει να κάνουµε άλλα.

Ο υποψήφιος δήµαρχος παρουσιάζει θέσεις – ιδέες για το µέλλον

• Είναι λοιπόν µια ευκαιρία αφού γίνονται υποδοµές να είναι σύγχρονες…
Να γίνουν υποδοµές που να µην είναι αποσπασµατικές, δεν ωφελούν. Εάν δε γίνουν σωστά τα έργα, κάποια στιγµή θα ξαναβρεθεί ένα σηµείο, κάνουµε αναχώµατα όπου µας εξυπηρετεί µονάχα, θα έρθει η ευκαιρία όπου θα ξανασπάσουµε αυτά τα αναχώµατα και θα δηµιουργηθεί ξανά το πρόβληµα.

• Είναι τα περιβόητα αντιπληµµυρικά που λέµε να γίνουν στα ορεινά.
Όσον αφορά σε αυτό το κοµµάτι, η δική µας σκέψη -η οποία θα γίνει πράξη- είναι µικρά φράγµατα τα οποία θα έχουν διπλό στόχο: Να συγκρατούν τα νερά τον χειµώνα ώστε χείµαρροι να µην πληµµυρίζουν αλλά να έχουµε νερό το οποίο χρησιµεύει το καλοκαίρι σε διάφορες χρήσεις, κτηνοτροφικές, γεωργικές. Αυτή τη στιγµή δε µαζεύουµε µια στάλα νερό, πηγαίνουν όλα στον γιαλό.

• Φέτος άνοιξε και µια άλλη συζήτηση µε αφορµή τις πυρκαγιές στην πάνω Ελλάδα. Ακούσαµε παράπονα και για ανεπαρκή αντιπυρική προστασία στις περιοχές τις δικές σας.
Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβληµα στην πυροπροστασία και πράγµατι είναι ένα από τα µεγαλύτερα θέµατα που εµείς το έχουµε βάλει σε προτεραιότητα. Για αυτό θα δηµιουργήσουµε δρόµους ασφαλείς για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις περιουσίες τους αλλά θα δηµιουργήσουµε και καινούριους αγροτικούς δρόµους, που θα µπορεί το πυροσβεστικό όχηµα να περάσει. Θα πρέπει επίσης να δηµιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, να γίνει αποκατάσταση χωµατερών. Σε όλα αυτά στον δήµο Πλατανιά έχουµε πράγµατι ένα πρόβληµα κι εγώ έχω διερωτηθεί και καλώ τον κ. Μαλανδράκη να µας απαντήσει τι έχουµε κάνει όσον αφορά στην πυροπροστασία του δήµου διότι ακούω πολλά χρήµατα να δαπανώνται σε διάφορα έργα αλλά στο πρακτικό και µετρήσιµο κοµµάτι δε βλέπω τίποτα.
Το 2019 υπήρξε µία δηµοπράτηση έργου πυροπροστασίας· θα ήθελα να µας πει τι έκανε τότε ή τα επόµενα χρόνια, το 2021, 2022, γιατί πραγµατικά εγώ που γυρίζω όλο τον δήµο και τον ξέρω “πατέ – πατέ”, δεν τα συναντώ.

• Πάντως µέχρι σήµερα, όσες φορές έχετε θέσει ζητήµατα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ήταν αφορµή για να δηµιουργηθεί ένταση. Σίγουρα δεν περνάτε απαρατήρητος!
Το γνωρίζω, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το ίδιο είχε συµβεί και µε τη ∆ΕΥΑΒΑ και τον κ. Μαυρογένη. Ο κ. Μαυρογένης όµως που εύκολα στέλνει τα εξώδικα στους δηµότες όταν κάνουν µια παρατήρηση. Αν από κεκτηµένη ταχύτητα ο δηµότης δεν έχει αξιολογήσει αν το νερό προέρχεται από τη ∆ΕΥΑΒΑ ή από τη σωλήνα κάποιας οικίας ή επιχείρησης, το αναφέρει, στέλνουµε αµέσως το εξώδικο; Αναρωτιέµαι, εκείνη η επιχείρηση που ενδεχοµένως την περασµένη Κυριακή στα Νέα Ρούµατα η οποία δε µπορούσε να λειτουργήσει γιατί δεν είχε νερό, το εξώδικο σε ποιον πρέπει να το στείλει;

• Φαντάζοµαι στον πάροχο του νερού…
Ποιος λοιπόν πρέπει να στείλει το εξώδικο στον κ. Μαυρογένη που έχουµε έναν δήµο και µία ∆ΕΥΑΒΑ η οποία ακόµη πηγαίνει νερό στα σπίτια των ανθρώπων µε αµιαντοσωλήνες που έχουν τόση τοξικότητα, είναι βλαβερά για την υγεία ανθρώπων; Ποιος θα µιλήσει για τις οσµές που υπάρχουν σε επίπεδο ∆ΕΥΑΒΑ και δεκατρία συναπτά έτη η κυβέρνηση του κ. Μαλανδράκη δεν έχει κατορθώσει να λύσει, δεν επιτρέπει στον Γερανιώτη να µπορεί να καθίσει το καλοκαίρι στο µπαλκόνι του σπιτιού του να απολαύσει τον καφέ του, δεν επιτρέπει στον επισκέπτη να µπορεί να ανοίξει το παράθυρό του. ∆εν µπορεί ο επισκέπτης να περάσει από την εθνική οδό και θα πρέπει να κρατά κλειστή τη µύτη του…

• Άρα µιλάµε για έναν κορεσµένο βιολογικό;
Η ∆ΕΥΑΒΑ είναι σίγουρα ένα από τα µεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει σε επίπεδο δήµου Πλατανιά και σωστά κι έγινε. Το πιο σηµαντικό είναι ότι θα πρέπει να ενώσουµε καταρχάς όλο το δήµο Πλατανιά µε τη ∆ΕΥΑΒΑ. ∆ε µπορούµε να έχουµε περιοχές που ρίχνουν τα απόβλητα στα ρυάκια και πηγαίνουν κατευθείαν στον γιαλό. ∆εν µπορούµε έτσι να έχουµε καθαρές θάλασσες, καθαρό περιβάλλον. ∆εύτερον, θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα τεχνικά απαραίτητα έργα για να έχει το λύµα εκείνη την ταχύτητα που θα πρέπει να έχει ώστε να φτάνει στον βιολογικό στην ώρα που πρέπει για να µη δηµιουργείται το µεθάνιο.
Όσον αφορά στην οσµή του βιολογικού αυτό µπορεί να γίνει µε µία πυκνή δεντροφύτευση, γιατί θέλει αρκετή βλάστηση, για να σπάσει αυτό το αερινό που δηµιουργείται µεταξύ θάλασσας κι εξωτερικού. Είναι πράγµατα τα οποία δεν έχουν γίνει όµως κι είναι 13 χρόνια. Μιλάµε για το Γεράνι, µια περιοχή που έχει έναν πολύ µεγάλο αριθµό κρεβατιών.

• Πώς είναι δυνατόν σε µια τόσο τουριστική περιοχή που “πέφτουν” τόσα λεφτά από τον τουρισµό, να έχουµε την κατάσταση αυτή που περιγράφετε σε πολλά επίπεδα;
Με τη δηµιουργία των καλλικρατικών δήµων, ο δήµος Πλατανιά πήρε µία “προίκα” από ένα δίκτυο ύδρευσης αρκετά µεγάλο. ∆ε χρειάστηκε δηλαδή να δαπανήσει χρήµατα για να δηµιουργήσει ένα δίκτυο ύδρευσης. Ενδεχοµένως να υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι ήταν οι λεγόµενοι κακοπληρωτές, αλλά αυτό είναι ένα θέµα της ∆ΕΥΑΒΑ το οποίο θα πρέπει να το λύσει η διοίκησή της. Όµως, πολλές φορές τους κακοπληρωτές τους κρατάµε κι οµήρους για θέµατα ψηφοφορίας κι αυτό είναι µια πραγµατικότητα. Να λοιπόν σε επίπεδο ύδρευσης, άρδευσης, γιατί η ∆ΕΥΑΒΑ έχει ένα κοµµάτι άρδευσης, είναι ένα κοµµάτι που ανήκει στον δήµο όσον αφορά την άρδευση. ∆ική µου άποψη είναι ότι σχετικά µε την άρδευση δεν έχει γίνει επέκταση 1 µέτρο άρδευσης και µπορώ να πω πως έχουµε γυρίσει χρόνια πίσω. Φανταστείτε πως πριν τη διοίκηση του κ. Μαυρογένη, ο δηµότης µπορούσε να ποτίσει οποιαδήποτε µέρα της βδοµάδας, όποτε ήθελε, ενώ αυτήν την στιγµή έχει µπει ένας φραγµός που θα ήταν προτιµότερο να κάνουµε περισυλλογή του βρόχινου νερού για να έχουµε από το να δηµιουργούµε προβλήµατα σε αυτό που θέλει να καλλιεργήσει. Φανταστείτε σε αυτόν τον καλλιεργητή ο οποίος έχει αλλάξει καλλιέργεια, έχει µπει σε αυτήν του αβοκάντο, µια καλλιέργεια αρκετά απαιτητική, τι θα συµβεί αύριο, θα του πει δεν έχουµε νερό, δεν µπορείτε να ποτίσετε;

• Κι όλα αυτά σε µια περιοχή µε πολλούς υδάτινους πόρους.
Είναι η δεύτερη µετά την Καστοριά στη χώρα µας ο Πλατανιάς!

• Πολλές φορές λέµε ότι έχουµε δύο “Πλατανιάδες”, έναν ζωντανό κι ίσως υπερκορεσµένο το καλοκαίρι και τον χειµώνα µια νεκρή παραλιακή ζώνη.
Αυτό θέλουµε να αλλάξουµε εµείς, θέλουµε έναν Πλατανιά ο οποίος να είναι φωτεινός 12 µήνες τον χρόνο κι όχι µονάχα τέσσερις.
Για αυτό έχουµε µία σειρά από παρεµβάσεις που έχουµε να κάνουµε ώστε να αστικοποιήσουµε τον Πλατανιά σε όλα τα επίπεδα και να µη χρειάζεται ο δηµότης τη βοήθεια των γειτονικών δήµων για να επιβιώσει. Το πιο σηµαντικό είναι ότι χρειάζεται εκείνες τις υποδοµές. Αυτή τη στιγµή στον πάνω Πλατανιά δεν έχουµε έξοδο διαφυγής αν συµβεί κάτι στραβό. Ο επισκέπτης ο οποίος σταµατάει το βράδυ από το λεωφορείο και θέλει να πάει στο ξενοδοχείο του προς την κάτω µεριά της παλιάς εθνικής οδού θα πρέπει να έχει φακό κι ενδεχοµένως να µπλεχτεί µέσα στα καλάµια ή να τον ακολουθούν και µερικά αδέσποτα.

• Και πολλά “τυφλά” στενά…
Πάρα πολλά, αλλά εκτός από αυτό, αυτό το µοντέλο που έχει δηµιουργηθεί δεν έχει βιωσιµότητα και πολλά περιθώρια ζωής και να είστε σίγουρος πως µε την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ ο Πλατανιάς θα γίνει “σάντουιτς” ανάµεσα στον αναπτυσσόµενο δήµο Χανίων και τον εκπληκτικά αναπτυσσόµενο δήµο Κισσάµου. Όπως γνωρίζετε, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν έρθει και θέλουν να επενδύσουν στην Κίσσαµο είναι επενδυτές οι οποίοι θέλουν όλη την πίτα, δεν πηγαίνουν να βγάλουν το µεροκάµατο και θέλουν ένα κοµµάτι της πίτας… Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεµβάσεις σε επίπεδο δήµου Πλατανιά για να µπορούµε να έχουµε έναν πλούτο που θα µοιράζεται σε όλους, που θα δώσει τη δυνατότητα και στα παιδιά µας να µείνουν εδώ γιατί το µοντέλο του να εργαζόµαστε πέντε µήνες και µετά να µπαίνουµε στο ταµείο ανεργίας δε µπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα παιδί, σε µια οικογένεια να ονειρευτεί. Για αυτόν τον λόγο, διεκδικούν διαδρόµους προς άλλα κράτη για να µπορούν να επιβιώσουν και να δηµιουργήσουν. Εµείς λοιπόν θέλουµε την ανάπτυξη και του παραλιακού µετώπου κι ευτυχώς που το έχουµε γιατί ο Πλατανιάς ήτανε το πρώτο κοµµάτι του νοµού που αναπτύχθηκε τουριστικά και καλώς έγινε κι άλλαξε και την οικονοµία του νοµού, όµως δε µπορούµε να µείνουµε σε µία µονοκαλλιέργεια. Θα πρέπει λοιπόν να συνδέσουµε το τουριστικό κοµµάτι µε την ενδοχώρα που έχει απίστευτες προοπτικές αλλά και τη σύνδεση αυτού που συχνά λέµε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τοµέα, που δεν το έχουµε κάνει. Εάν δεν υπάρξει ενδοχώρα δεν µπορεί να υπάρξει και παραλιακό κοµµάτι, είναι αλληλένδετα.
Βλέπετε µια τεράστια φτωχοποίηση της ενδοχώρας, δεν έχετε δει ποτέ ένα έργο το οποίο να έχει να κάνει µε αναπλάσεις στα χωριά, το µόνο το οποίο συναντώ ειλικρινά εγώ αυτή τη στιγµή, γυρνώντας όλο τον ∆ήµο, είναι στέγαστρα στάσεων που τώρα και 20 χρόνια δεν υπάρχει το λεωφορείο του ΚΤΕΛ να πηγαίνει σε αυτά τα χωριά. ∆είτε Αποθήκες, δείτε Βλαχερωνίτισσα και πολλές φορές έργα τοποθετηµένα µε ένα τρόπο που πολλές φορές χαλάει και την αισθητική του επισκέπτη.

• Για πάρα πολλούς µήνες ο κ. Μαλανδράκης συµµετείχε σε µια συζήτηση που αφορούσε τον ∆ήµο Χανίων. Αυτό δηµιούργησε πρόβληµα στο σχεδιασµό του ∆ήµου Πλατανιά;
∆εν ξέρω αν πράγµατι αυτό ήτανε εµπόδιο. Είναι πραγµατικότητα όµως, όλα τα ΜΜΕ το έχουν αναφέρει, και ο ίδιος έχει αναφερθεί ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος σε κάποιο άλλο ∆ήµο. Το πιο σηµαντικό είναι ότι είναι δήµαρχος Πλατανιά 13 χρόνια. Ξέρετε και ο Θεός σε 6 µέρες έφτιαξε τον κόσµο και µετά την 7η τον απόλαυσε… Αν ο κ. Μαλανδράκης σε 13 χρόνια δεν µπόρεσε να ολοκληρώσει το όραµά του, θεωρώ ότι µια επιπλέον θητεία το µόνο που µπορεί να φέρει είναι καταστροφικά αποτελέσµατα, ανεπανόρθωτη βλάβη, δεν ωφελεί, δεν υπάρχει ενδιαφέρον αν θέλετε.

• Ολοκληρώνοντας λοιπόν, από τις επαφές που έχετε κάνει όλο αυτό το διάστηµα µε τους ανθρώπους του Πλατανιά, βλέπετε διάθεση για αλλαγή της κατάστασης;
Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που πράγµατι αισθάνονται ότι η δηµοτική αρχή είναι κατεστηµένο στο ∆ήµο Πλατανιά και θέλουνε µια αλλαγή. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο µοντέλο εξάρτησης που έχει αναπτυχθεί µε το δηµότη και τους δηµοτικούς συµβούλους όπου για να εξυπηρετηθείς, να µπει µια φτυαριά άσφαλτο στο δρόµο, λίγο τσιµέντο, ένας δρόµος να καθαριστεί, θα έπρεπε να τρέχεις πίσω από τα πόδια του κάθε δηµάρχου για να το υλοποιήσεις. Άρα δηµιουργήθηκε και µία τοξική σχέση, µία σχέση που εµείς µε σιγουριά θα την αλλάξουµε, γιατί εµείς θα έχουµε υψηλά το επίπεδο ηθικής σε επίπεδο δηµοτικού συµβουλίου. ∆εν µπορεί να ισχύει αυτή η εξάρτηση και “οµηρία” του δηµότη από τον κάθε αντιδήµαρχο, από τον κάθε δηµοτικό σύµβουλο ή το δήµαρχο. Γυρίζουµε σε χρόνια παλιά, τα οποία µε λυπεί άλλα αν γυρίσουµε θα είναι η καταστροφή του ∆ήµου Πλατανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα