Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ωρα αποφάσεων για τη διαχείριση απορριμάτων στην Κρήτη

Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Κρήτη, από αυτή που προκρίνει κατ’ αρχάς η πλειοψηφία των δημάρχων της Κρήτης, για τρεις Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) στο νησί ανάμεσα τους και η ΔΕΔΙΣΑ επισημαίνει με δήλωση του στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας
Ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας

O κ. Βάμβουκας θα συμμετέχει την Τετάρτη σε μια πολύ σημαντική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στην οποία θα προκύψει η τελική πρόταση των Δήμων αναφορικά με τους ΦΟΣΔΑ. Μια συνεδρίαση που θεωρείται πολύ κρίσιμη μετά και την εκδήλωση διαφωνιών από πλευράς των Δήμων του γειτονικού Ρεθύμνου.

Κύριε Βάμβουκα μεθαύριο Τετάρτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης θα έχει μια συνεδρίαση για τον αριθμό των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα παραμείνουν στο νησί μας. Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η συνεδρίαση για τους πολίτες της Κρήτης ;
Ο νέος νόμος, για τον οποίο αγωνιστήκαμε από κοινού με την διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ, αλλά και ως ΠΕΔ Κρήτης, επιτύχαμε να προβλέπει περισσότερους από έναν φορείς διαχείρισης σε κάθε περιφέρεια και είναι πλέον πραγματικότητα. Διαφορετικά η ΔΕΔΙΣΑ θα έπρεπε να καταργηθεί και θα πηγαίναμε υποχρεωτικά σε ένα φορέα διαχείρισης με έδρα τον ΕΣΔΑΚ που λειτουργεί στο Ηράκλειο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ενός έως τριών φορέων ανά περιφέρεια. Σε περίπτωση όμως, που κατά τον νόμο δεν υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον από το 70% των Δήμων, τότε αποφασίζει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με δικαίωμα να ορίσει από ένα έως τρεις φορείς για όλο το νησί. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης έθεσα το ζήτημα, ότι θα είναι μεγάλο σφάλμα των Δήμων να μην αναλάβουν την ευθύνη τους και να μην αποφασίσουν οι ίδιοι τα του οίκου τους, αλλά να καταλήξουμε να αποφασίσει κάποιος τρίτος με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Πρότεινα μάλιστα, μιλώντας εξ ονόματος όλων των Δημάρχων των Χανίων, να υιοθετηθεί το μοντέλο της λειτουργίας τριών ανεξάρτητων φορέων, της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, του ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο και του φορέα της Βόρειας Πεδιάδας στην Ανατολική Κρήτη. Το θετικό είναι ότι υιοθετήθηκε κατ’ αρχήν από την ΠΕΔ Κρήτης, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια των Δημάρχων του νησιού στις 24/10/18.

Θα μπορούσα κάποιος από την υπόλοιπη Κρήτη να κατηγορήσει πχ. τους Χανιώτες ότι θέλουν αυτό το μοντέλο γιατί θέλουν να διατηρήσουν τη ΔΕΔΙΣΑ. Έχει βάση κάτι τέτοιο;
Μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω, ότι είναι ουσιαστικοί οι λόγοι που υποστηρίζουμε την παραμονή της ΔΕΔΙΣΑ ως ανεξάρτητου φορέα με την συνύπαρξη δύο ακόμα φορέων στο νησί, χωρίς κανενός είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Όσον αφορά την ΔΕΔΙΣΑ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη Διαδημοτική μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την χώρα μας, θεωρείται πρότυπο και επιτυγχάνει τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης. Εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ενώ ταυτόχρονα εκτελεί ένα σημαντικό τμήμα της αποκομιδής για τον Δήμο Χανίων. Η μονάδα επεξεργασίας έχει πρόσφατα εκσυγχρονιστεί ενώ έχουμε πετύχει χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος διαλογής. Επίσης προχωράμε στην κατασκευή νέου κυττάρου ταφής απορριμμάτων, για το οποίο έχουμε επιτύχει χρηματοδότηση με 9,5 εκ. Ευρώ. Η απορρόφησή μας από ένα ενιαίο φορέα, δεν θα προσέφερε κάτι στον φορέα, ενώ εμείς θα είχαμε πολλά να χάσουμε διότι οι υπόλοιπες μονάδες του νησιού βρίσκονται πιο πίσω σε υποδομές και διαχείριση. Επί πλέον θα χάσουμε την δυνατότητα της αποκομιδής από την ΔΕΔΙΣΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την λειτουργία του συστήματος καθαριότητας στα Χανιά.
Η πρότασή μας για την λειτουργία τριών ΦΟΣΔΑ στην Κρήτη, έχει λάβει υπ’ όψιν την γεωγραφική κατανομή, τα πληθυσμιακά κριτήρια και την δυνατότητα των μονάδων αυτών να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Γράφαμε όμως προχθές στα “Χ.Ν.” για τις αντιδράσεις από τους φορείς του Ρεθύμνου που φαίνεται να επιθυμούν ένα διαφορετικό δρόμο..
Πληροφορήθηκα την αντίθεση του Δημάρχου Αμαρίου και άλλων αυτοδιοικητικών του Ρεθύμνου στην πρότασή μας, να μην συμπεριληφθεί το Αμάρι στους τρεις ΦΟΣΔΑ της Κρήτης, αλλά η κοινή λογική λέει ότι εφ’ όσον υπάρχει ο περιορισμός των τριών φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια, θα επιλέξουμε τους τρεις καταλληλότερους φορείς και αυτός του Αμαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται σίγουρα σε αυτούς. Με όλο το σεβασμό προς τους συναδέλφους μου αυτοδιοικητικούς από την περιοχή του Ρεθύμνου, θέλω να πω ότι είναι λάθος να υποστηρίζουν ότι αφού δεν μπορούν αυτοί, να μην μπορέσει κανένας άλλος να μείνει ανεξάρτητος, άρα να πάμε σε ένα φορέα διαχείρισης για όλο το νησί. Δεν είναι όλα τα δάχτυλα του χεριού ίδια και στα Χανιά όπως και στους άλλους φορείς που προτείνουμε, έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή για να καταφέρουμε να έχουμε αυτό το επίπεδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Επομένως την Τετάρτη οι Δήμοι των Χανίων θα προσέλθουν στην ΠΕΔ με θέση υπέρ των τριών ΦΟΣΔΑ;
Για τους λόγους που προανέφερα, θα στηρίξουμε με σθένος την προσεχή Τετάρτη μαζί με όλους τους συναδέλφους μου από τα Χανιά, την λύση της λειτουργίας τριών ΦΟΣΔΑ, με την παραμονή της ΔΕΔΙΣΑ ως ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης. Η καλή συνεργασία που έχουμε καλλιεργήσει με τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης, θα είναι σύμμαχος πιστεύω, στην ολομέλεια των Δημάρχων ώστε να δοθεί η οριστική λύση, με βάση αυτή την πρόταση που σήμερα είναι η μόνη σωστή και ρεαλιστική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα