Προ των ευθυνών του το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου, το οποίο καλείται να αποφασίσει για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), έργο για το οποίο ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, επιμαίνει πως «δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι η λύση στο πρόβλημα», τονίζοντας ότι «τον Σ.Μ.Α. τον συναντάς στις προηγμένες και πολιτισμένες κοινωνίες». Αντίθετος στη χωροθέτηση του Σ.Μ.Α., εμφανίζεται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταμάτης Σγουράκης.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς του δημότες, ο κ. Κουκιανάκης κάνει έναν απολογισμό της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δήμου, αναφερόμενος στην προμήθεια νέου εξοπλισμού, στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΔΙΣΑ, στην πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα και στο μεγαλεπίβολο σχέδιο της μελέτης για βυθιζόμενα συστήματα αποκοδμιδής απορριμμάτων σε πολυσύχναστα σημεία του Δήμου.
Επίσης γίνεται αναφορά στις προσπάθειες για οικιακή κομποστοποίηση και για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.
Όσον αφορά στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, στον απολογισμό γίνεται αναφορά στην αναβάθμιση του βιολογικού Καλυβών, στην ολοκλήρωση του βιολογικού Γεωργιούπολης και στην υποβολή στο ΕΣΠΑ της μελέτης για τον βιολογικό Αλμυρίδας.
Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ζήτημα του Σ.Μ.Α., η κατασκευή του οποίο προτείνεται να γίνει «σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Αποκορώνου στην περιοχή του Τσιβαρά και σε ευθεία απόσταση 520 μέτρων από τον οικισμό και 2425 μέτρων από τη θάλασσα εκτός περιοχών NATURA και φυσικών υδροτόπων».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Σ.Μ.Α.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στον Σ.Μ.Α. «θα εκφορτώνονται μη επικίνδυνα σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα. Προβλέπονται δυο θέσεις εκφόρτωσης και διαμορφώνονται δυο επίπεδα στα οποία θα σταθμεύουν οι συρμοί μεταφόρτωσης.
Η δυναμικότητα του ΣΜΑ είναι της τάξης 31 τόνων με μέγιστη 39 τόνων και ο προβλεπόμενος φόρτος δεν ξεπερνά το καλοκαίρι τις 7-8 προσελκύσεις ημερησίως ενώ τον χειμώνα τις 3-4».
ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ;
Τα παραπάνω είχαν δρομολογηθεί απότο 2016, όπως το 2019 παραπέμφθηκε η υπόθεση στο νέο Δ.Σ. που θα προέκυπτε από τις δημοτικές εκλογές. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «τον Σεπτέμβριο του 2019 συγκροτήθηκε με απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου διαπαραταξιακή επιτροπή για την εξεύρεση νέας χωροθέτησης ΣΜΑ. Βρέθηκαν 6 οικόπεδα που όμως κρίθηκαν ακατάλληλα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Δυτικής Κρήτης».
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΒΑΡΑ;
Υπεραμυνόμενος της επιλογής της θέσης στον Τσιβαρά, ο δήμαρχος Αποκορώνου εξηγεί:
«Η τυχόν έρευνα για εξεύρεση νέου χώρου αφενός θα καθυστερήσει χρονικά με αμφίβολο αποτέλεσμα κιόλας και αφετέρου θα κοστίσει οικονομικά στον Δήμο πάρα πολύ. Η λύση αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη λύση για τον Δήμο γιατί:
α) είναι άγνωστο εάν και πότε θα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο δεδομένου δύο φορές κατά το παρελθόν που αναζητήθηκε δεν βρέθηκε. Η πρώτη φορά που αναζητήθηκε οικόπεδο επισταμένως και με την συνδρομή όλων των τοπικών του Δήμου, η διαδικασία κατέληξε στην χωροθέτηση του ΣΜΑ στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ την δεύτερη φορά που αναζητήθηκε ήταν από την διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την συνδρομή του ΤΕΕ όπου στο τέλος η προσπάθεια κατέληξε ότι όλα τα υποψήφια οικόπεδα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ΣΜΑ.
β) Ακόμα και εάν άμεσα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο απαιτείται νέα μελέτη για τον νέο χώρο, η οποία θα πρέπει να δημοπρατηθεί για να ανατεθεί αφού χρηματοδοτηθεί πρώτα, όπου συνδυαστικά μαζί με τις απαραίτητες εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρονικά τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της.
-Υπάρχει έτοιμη μελέτη σε οικόπεδο ιδιοκτησία του Δήμου Αποκορώνου και μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
– Υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση στην οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε και η υπηρεσία μας προτείνει να αξιοποιηθεί άμεσα η ευκαιρία που δίνεται ως προς την χρηματοδότη του έργου.
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική έκθεση του τμήματος καθαριότητας και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου το ετήσιο όφελος με τη λειτουργία του ΣΜΑ ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ και το πιο σημαντικό είναι ότι θα αλλάξει άρδην η εικόνα του Δήμου μας με την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πορεία ανάπτυξης και άλλων θεμάτων, κλήθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα ίδρυσης ΣΜΑ και στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν προς όφελος της κοινωνίας του Αποκόρωνα ύστερα και από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπου παρέστησαν 26 από τους οποίους οι 23 τοποθετήθηκαν θετικά για την χωροθέτηση του ΣΜΑ».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιανάκης, ξεκαθαρίζει πως «τελικά το δημοτικό συμβούλιο έχοντας μια πλήρη εικόνα των προθέσεων θεσμών και πολιτών θα κληθεί να λύσει οριστικά ή όχι το θέμα καθαριότητας-ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες μας».