Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Οραµατικές προτάσεις για το “Μουσείο Μουσικών Κρήτης”

Μουσείο φάρος πολιτισµού, µοναδικό στο είδος του σε παγκόσµιο επίπεδο φιλοδοξεί να είναι το “Μουσείο Μουσικών Κρήτης” η µελέτη για το οποίο αναζητεί χρηµατοδότηση.

ια χρηµατοδότηση που θα δηµιουργήσει µια σπουδαία δοµή µε ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία. Στη χθεσινή ηµερίδα στο Καστέλλι Κισσάµου, µουσικοί, συγγραφείς, πανεπιστηµιακοί άνθρωποι του πολιτισµού και των γραµµάτων αναφέρθηκαν στην σηµασία διατήρησης και ανάδειξης της µουσικής παράδοσης της Κρήτης.
Η κ. Ειρήνη Λουτζάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τµήµα Μουσικών Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών που από το 1999 βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια που ξεκίνησε από τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών”, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο “συρτός”, µιλώντας για την ιδέα υπογράµµισε πως ξεκίνησε ως «όνειρο, µια πρώτη σκέψη» από τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών” που θέλησε να µετατρέψει το παλιό δηµοτικό σχολειό σε “Μουσείο” για τη Μουσική και τους Μουσικούς της Κρήτης.
«Πρόκειται για ένα χώρο πολιτισµού που θα στεγάζει αυτό που ο τρόπος παράγει… και παράγει µουσικούς! Έπρεπε να βρεθεί ένα σπίτι για τους µουσικούς και τι καλύτερο από το παλιό σχολείο. Έγιναν οι µελέτες και από εκεί και πέρα τα πράγµατα ως συνήθως “κολλάνε” αλλά δεν πειράζει εµείς επιµένουµε! Είµαστε εδώ για να ακουστεί πάλι η φωνή µας και να εξηγήσουµε γιατί πρέπει να γίνει αυτό το Μουσείο» υπογράµµισε.
Στην αναφορά µας ότι κάποιοι ίσως θεωρούν υπερβολικά φιλόδοξο το έργο και ότι δεν µπορεί να να είναι ανταποδοτικό και βιώσιµο η κ. Λουτζάκη απάντησε πως « ότι βγήκε µεγάλο το project είναι αλήθεια αλλά µπορεί να γίνει τµηµατικά και να κτίσουµε πράγµατα . ∆εν είναι ανάγκη να δοθούν όλα τα χρήµατα άµεσα. Μπορεί να ξεκινήσει από το ψηφιακό κοµµάτι».
Από τη µεριά του ο κ. Στέλιος Κουνελάκης πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ εξήγησε πως το “Μουσείο Μουσικών” έχει όλα απαιτεί σήµερα µια σύγχρονη πολιτιστική δοµή. «Μιλάνε για καινοτοµία, είναι από τις πιο καινοτόµες πρωτοβουλίες δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον Ελλαδικό µην πω και στον παγκόσµιο χάρτη ! Μιλάνε για ψηφιακή εποχή, το “Μουσείο” διαθέτει ψηφιακά αρχεία µουσικών µας του προηγούµενου αιώνα που αν δεν είχαν διασωθεί χάρις στη κ. Λουτζάκη και την ερευνητική της οµάδας θα είχε χαθεί ένα µεγάλο µέρος της παράδοσης µας!».
Παράλληλα ο κ. Κουνελάκης επισήµανε πως το “Μουσείο” µπορεί να γίνει σε δύο φάσεις, πρώτα το ψηφιακό στη συνέχεια το υπόλοιπο κτηριακό. «Το ψηφιακό κοµµάτι έχει προϋπολογισµό µόνο 500.000 ! Στο δε κτηριακό ξεπεράσαµε το ζήτηµα που υπήρχε µε το τοπικό ρυµοτοµικό κάτι που σηµαίνει ότι δεν έχουν κανένα εµπόδιο. Το Μουσείο αυτό δεν αφορά µόνο τις Λουσακιές, αλλά την Κίσσαµο, τα Χανιά, την Κρήτη! Είναι µια πραγµατική επένδυση στον πολιτισµό. Και κάθε επένδυση στον πολιτισµό αποδίδει Χ3 στην τοπική κοινωνία».
Στην εισήγηση του ο κ. Κουνελάκης ανέφερε πως σε µια εποχή που η παγκοσµιοποίηση τα κάνει όλα χρήµα πρωτοβουλίες όπως αυτή του Mουσείου λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος του πολιτισµού και των κοινωνιών.
Tην ηµερίδα πραγµατοποίησε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάµου ,(ΕΠΟΦΕΚ), σε συνεργασία µε την Ιερά Μητρόπολη Κισσάµου και Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον ∆ήµο Πλατανιά, τον ∆ήµο Κισσάµου, την Ορθόδοξη Ακαδηµία Κρήτης, την  Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυµα Καψωµένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα