Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Οραµατική πρόταση
για το “Μαρκοπούλου” σε εργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

» Η ∆έσποινα Γιαννούρη σχεδίασε έναν πνεύµονα πρασίνου για την πόλη των Χανίων

 

Μια οραµατική και ρεαλιστική πρόταση για την ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” σε χώρο πρασίνου, παρουσιάζει η εργασία της γεωπόνου – αρχιτέκτονος Τοπίου, ∆έσποινας Γιαννούρη.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 31ου Συνεδρίου Οπωροκηπευτικών που είχε πραγµατοποιηθεί στο Ηράκλειο, και αφορά στη διερεύνηση πρότασης ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Μαρκόπουλου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Χανίων και θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός αειφόρου πάρκου της σύγχρονης εποχής.
Η µελέτη συντάχθηκε υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Α. Παρασκευοπούλου.
Πραγµατοποιήθηκαν επισκέψεις στον υπό µελέτη χώρο µε σκοπό να µελετηθεί και να αποτυπωθεί η υφιστάµενη κατάσταση του πρώην στρατοπέδου Μαρκόπουλου Χανίων και να γίνει ανάλυση τοπίου.

ΣΧΕ∆ΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Προτείνεται η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Μαρκόπουλου, Χανίων σε πάρκο (Εικόνα 2). Το πάρκο θα έχει ως στόχο να υπακούει στους κανόνες της αειφορίας και να αποτελεί έναν πνεύµονα πρασίνου για την πόλη που ταυτόχρονα θα φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή µε την ιστορία του.
Οι µεσογειακές φυτεύσεις θα είναι κυρίαρχες στην διαµόρφωση του, αλλά και η επιλογή τον φυτών θα είναι βασισµένη σε είδη µε χαµηλές απαιτήσεις σε νερό άρδευσης και µε προσαρµογή στις ξερικές συνθήκες της περιοχής.
Προτείνονται διαδροµές και θέσεις στάσης που να περιέχουν κάποια από τα σηµαντικά εµβλήµατα της εποχής, παράδειγµα το ιερό ζεύγος κεράτων του Μινωικού πολιτισµού.
Επιπρόσθετα γίνεται µία σχετικά ήπια διαµόρφωση του ανάγλυφου µε την δηµιουργία λοφίσκων που εντείνουν τα οπτικά ερεθίσµατα προς τα Λευκά Όρη και προσθέτουν ενδιαφέρον στις περιπατητικές διαδροµές. Στην σχεδίαση δηµιουργείται ένας διάδροµος από δεντροστοιχία, για την δηµιουργία της αίσθησης ενός περίκλειστου τούνελ από δέντρα Γιακαράντας, για να ανασύρει µνήµες από την µετάβαση από το φως στο σκοτάδι. Μία εµπειρία ιδιαίτερης σηµασίας αφού εµπνεύστηκε από τη θρησκευτικές αλλά και δοξαστικές αξίες του αρχαίου πολιτισµού.
Παράλληλα στην σχεδίαση ενσωµατώθηκε παιδική χαρά για όλες τις ηλικίες, σχεδιάστηκε ένας ξύλινος λαβύρινθος µε στρογγυλό σχήµα, ένα υπαίθριο γυµναστήριο για ενήλικες, πλατεία µε χρήση το στοιχείο του νερού (Εικόνα 3), ένας χώρος µε αµφιθεατρική διάταξη για πολιτισµικές διοργανώσεις και πολυάριθµους χώρους για στάση και ξεκούραση. Επίσης δηµιουργούνται κήποι βροχής (rain gardens) στο βόριο όριο του πάρκου, για την απορρόφηση των όµβριων υδάτων τους χειµερινούς µήνες. Με βάση τους κανόνες τις αειφορίας επιλέχθηκαν δύο υφιστάµενα κτίσµατα να αναδειχθούν λόγο της αρχιτεκτονικής τους αξίας, για την δηµιουργία πολιτισµικών κέντρων για τη διεξαγωγή δράσεων για παιδιά κοινωνικού χαρακτήρα. Γίνεται σύνδεση του ενός κτιρίου µε την ανατολική πλευρά του πάρκου όπου θα έχει υπαίθριο χώρο µε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και θα πλαισιώνεται από έναν οπωρώνα µε εσπεριδοειδή. Ένα ακόµα σηµείο που ενσωµατώνεται στο πάρκο είναι ο χώρος για οµάδες που παρακολουθούν µαθήµατα εσωτερικής γαλήνης και ενδοσκόπησης, όπως γιόγκα και διαλογισµό.

ΤΙ ∆ΕΝΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Τα κυριότερα είδη δέντρων που προτείνονται για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Μαρκόπουλου είναι τα εξής:
Τα κυριότερα προτεινόµενα θαµνώδη και ποώδη φυτικά είναι:
Anthyllis barba-jovis, Anthyllis hermannia, Artiplex halimus, Asphodelus fistulosus, Ballota acetabulosa, Calamintha nepeta, Calluna coccifera, Cistus criticus, Convolvulus cneorum, Lavandula anguistifolia, Limoniastrum monopetalum, Lomelosia cretica, Lomelosia hymettia, Medicago arborea, Mytrus communis, Quercus coccifera, Rosmarinus officinallis, Santolina chamaecyparissus, Spartum junceum, Teucrium capitatum, Thymus vulgaris, Phillyrea angustifolia, Phlomis fruticose, Phlomis purpurea, Pistacia lentiscus, κ.α.

Βιβλιογραφία

Κοσµάκη Π., Λουκόπουλος ∆. (2007) Αστικά κενά-Μικρά πάρκα, Monumenta,
τεύχος 01, διαθέσιµο ηλεκτρονικά από: https://www.monumenta.org/ [30/04/2024]
Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Μ. (2009). Χανιά (Κυδωνία), Περιήγηση σε χώρους αρχαίας µνήµης. Χανιά: Υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού – ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
∆1 https://bonnetspringspark.com/about/our-history/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα