» Έκκληση σηµαντικών επιστηµόνων από τα Χανιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Festum π
Να λάβουν άµεσα δράση για την προστασία των προστατευόµενων περιοχών (NATURA) και του νερού κάλεσαν αρµόδιους φορείς και πολίτες, διακεκριµένοι επιστήµονες που συµµετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, η οποία έγινε χθες το απόγευµα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Festum π, στο ΜΑΙΧ.
Η κλιµατική αλλαγή και η ανθρώπινη επίδραση, ήταν η θεµατική της συζήτησης στην οποία συµµετείχαν ο βραβευµένος Γάλλος µαθηµατικός, Καθ. Cedrik Villani, (µετάλλιο Fields), o Επικεφαλής του Τµήµατος Επιστήµης της Γης στη NASA, ∆ρ. Florian M. Schwandner, o ∆ρ. Πέτρος Λυµπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήµιο Κρήτης, ο Συντονιστής Έρευνας και Μελετών Γεωπληροφορίας στην Περιβαλλοντική ∆ιαχείριση, του ΜΑΙΧ, Χαρίτων Καλαϊτζίδης, η Πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου, Τµήµα Κρήτης, ∆ρ Άννα ∆ασκαλάκη ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο ∆ρ Γιώργος Μπαουράκης, ∆ιευθυντής του ΜΑΙΧ.
Ο διακεκριµένος µαθηµατικός Cedrik Villani, τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θέµα πρώτης προτεραιότητας ενώ επεσήµανε την ευθύνη των πολιτικών αρχών για τις στρατηγικές που εφαρµόζονται ή δεν εφαρµόζονται. Ο ίδιος επεσήµανε πως πολιτικοί και επιστήµονες πρέπει να συνεργαστούν και οι πολίτες θα πρέπει να πιέζουν για την εφαρµογή πολιτικών που θωρακίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
«Καθηµερινά διαβάζουµε στον Τύπο όλο και χειρότερες ειδήσεις για την ρύπανση, την καταπάτηση του περιβάλλοντος και κανείς δεν κάνει τίποτα! Είναι ώρα για δράση!» ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Villani « ποτέ δεν είναι αργά για να προλάβουµε µια επόµενη µεγάλη καταστροφή» επισηµαίνοντας ότι «ο καθένας µας πρέπει να κάνει το καθήκον του».
Να περάσουµε στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος κάλεσε και ο Επικεφαλής του Τµήµατος Επιστήµης της Γης στη NASA, ∆ρ. Florian M. Schwandner, τονίζοντας ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην συνεργασία των πολιτών για τη διεκδίκηση πολιτικών αποφάσεων που θα προστατεύουν το περιβάλλον. «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η ελπίδα βρίσκεται στη συνεργασία των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επεσήµανε ότι η NASA εκπονεί ένα νέο πρόγραµµα που έχει δεκαετή ορίζοντα δράσης µε στόχο την καταγραφή των σοβαρότερων ζητηµάτων που αντιµετωπίζει ο πλανήτης και την ενηµέρωση του κοινού για δυνητικούς κινδύνους.
Ο ∆ρ. Πέτρος Λυµπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήµιο Κρήτης, επεσήµανε πως το κλίµα αλλάζει και αυτό επηρεάζει κάθε οργανισµό της γης γι΄ αυτό θα πρέπει να σκεφτούµε, πως θα πρέπει να προστατέψουµε τις πηγές από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση µας.
Ο κ. Λυµπερακης σηµείωσε ότι οι πολιτικοί δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όταν αυτές επηρεάζουν την οικονοµία της αγοράς. Και υπογράµµισε ότι χρειαζόµαστε περισσότερες προστατευόµενες περιοχές ( NATURA). «Πρέπει να αφήσουµε το περιβάλλον να αναπνεύσει» σηµείωσε.
Η ∆ρ Άννα ∆ασκαλάκη, Πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου, Τµήµα Κρήτης, τόνισε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και όχι να λειτουργεί εις βάρος του ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη νερού στο µέλλον. Την ίδια επισήµανση έκαναν κατά τις οµιλίες τους τόσο ο κ. Villani όσο και ο κ. Schwandner.
Τέλος ο κ. Καλαϊτζίδης, Συντονιστής Έρευνας και Μελετών Γεωπληροφορίας στην Περιβαλλοντική ∆ιαχείριση, του ΜΑΙΧ ανέφερε ότι η κλιµατική κρίση είναι ένα παγκόσµιο πρόβληµα, επισηµαίνοντας τη σηµασία της εκπαίδευσης των πολιτών.