Σύσσωμοι οι επιστημονικοί και άλλοι φορείς των Χανίων τάχθηκαν κατά της δημιουργίας πάρκινγκ στον χώρο του πρώην στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων είχαν τοποθετηθεί εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης, της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”, του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της ΕΛΜΕ, της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, του Συλλόγου Κατοίκων: “Γειτονιά του Αη Γιάννη”, της ομάδας “Ποδηλάτρεις”, της Ενωσης Γονέων, κ.α.
Με ενδιαφέρον πλέον αναμενόταν η ψήφος των δημοτικών συμβούλων μετά το μπαράζ αρνητικών τοποθετήσεων απέναντι στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής.
Τελικά, με τους ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε η εισήγηση για πάρκινγκ.
Ειδικότερα:
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε μια αναδρομή των όσων έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η διατύπωση “πάρκινγκ ή πάρκο που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι είναι διχαστική και πρέπει να φύγει από το δημόσιο διάλογο”. Μίλησε για “επιλεκτικές τοποθετήσεις” για την ανάγκη για πράσινο στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ενώ την ίδια ώρα δεν λένε τίποτα για το πάρκο 3 στρ. στην ΑΒΕΑ που παραμένει χώρος στάθμευσης.
«Προτεραιότητα το πράσινο, προτεραιότητα όμως και οι ανάγκες της στάθμευσης», είπε στη συνέχεια προσθέτοντας πως «αυτά τα δύο μπορούν να συγκεραστούν, προσωρινά και μέχρι να κατασκευαστεί το πάρκο, ένα μικρό μέρος του μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης». Έκανε λόγο επίσης για διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού στη μελέτη για το πάρκο. Ενημέρωσε επίσης πως την ευθύνη του σχεδιασμού ο Δήμος θα την αναθέσει στον καθηγητή αρχιτεκτονικής Δημήτρη Αντωνακάκη.
Για μια «διαχείριση από τη δημοτική αρχή που μας φέρνει απέναντι» μίλησε η κ. Ζωή Γεωργούλα από την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά”, κάνοντας λόγο για «πρόχειρη» και «αποσπασματική» εισήγηση που προβλέπει κυκλοφοριακές αλλαγές χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη. Έπειτα παρατήρησε πως «η πόλη μας πράγματι, ειδικά το κέντρο, αντιμετωπίζει πρόβλημα κυκλοφοριακού και στάθμευσης. Όμως η δημοτική αρχή επέτεινε το πρόβλημα αυτό. Σε μια πόλη με πλήρη κυκλοφοριακή συμφόρηση έρχεται η δημοτική αρχή και ορίζει χώρο στάθμευσης στο πρώην στρατόπεδο. Από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός, τα συνοδά έργα, η διαβούλευση, ο Δήμαρχος μιλάει για δημοκρατία αλλά επί μήνες περιέφερε στα Μέσα Ενημέρωσης τις θέσεις του». Κατηγόρησε επίσης το δήμαρχο για προσπάθεια να ενισχύσει τον “κοινωνικό αυτοματισμό”. Απαντώντας ο κ. Σημανδηράκης είπε πως “επειδή δεν θέλουμε “κοινωνικούς αυτοματισμούς” παλεύουμε να συγκεράσουμε και τις δύο απόψεις για πάρκινγκ και πάρκο”.
Παίρνοντας το λόγο ο Χαράλαμπος Λουτσέτης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” μίλησε “για δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πόλη”.
“Λέτε ότι δεν σας δείχνει ο κόσμος εμπιστοσύνη. Δεν δείχνει εμπιστοσύνη ο κόσμος σε ένα κράτος που έχει άλλες προτεραιότητες! Που είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες; Τα ξενοδοχεία όμως επιδοτούνται”. Συμπλήρωσε πως προεκλογικά η δημοτική αρχή είχε αφαιρέσει τη δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου στο Μαρκόπουλο που προέβλεπε το ΣΒΑΚ γιατί τότε δεν είχε το 65% . Επανέλαβε στη συνέχεια πως “είχατε βγει στην τηλεόραση και είπατε πως θα γίνουν άμεσα τα περιφερειακά πάρκινγκ και σε 5 χρόνια έχετε κάνει μόνο ένα στον Κλαδισό! Και έρχεστε τώρα και λέτε “προσωρινό πάρκινγκ” . Για αυτό δεν σας πιστεύει ο κόσμος!”
Τον κ. Λουτσέτη ρώτησε ο κ. Σημανδηράκης αν δεν υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης πως θα μπορεί ο πολίτης να βρεθεί στο χώρο στάθμευσης.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
Τη θέση 22 μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας διάβασε ο κ. Ν. Μουμουτζής, με την οποία ζητούν τη δημιουργία πάρκου και να παρθεί πίσω το σχέδιο για προσωρινό χώρο στάθμευσης.
Ο Ιωάννης Κανάκης για την “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου” υπογράμμισε την ανάγκη για ένα “δημόσιο διάλογο” για το χώρο και όχι μονολόγων. Τόνισε μεταξύ άλλων πως στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες μπαίνει σε προτεραιότητα ο δημόσιος χώρος και όχι το αυτοκίνητο και ότι η νομοθεσία προβλέπει για ένα πάρκο 52 στρ. χώρους στάθμευσης 0,5% και όχι 12 στρ. όπως θα είναι “ο προσωρινός χώρος στάθμευσης και οι υπάρχοντες δρόμοι”.
“Η απαιτούμενη αναλογία είναι 3 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο και λείπουν αυτοί οι χώροι πρασίνου. Έχουμε ανάγκη χώρους πρασίνου άμεσα” δήλωσε η κ. Άννα Δασκαλάκη εκπρόσωπος του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση της στη λειτουργία χώρου στάθμευσης.
Ακολούθησε για το σύλλογο “Ποδηλάτρεις” ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Στ. Ροζάκης που τόνισε πως “ο χώρος πάρκινγκ που θέλετε να φτιάξετε προσελκύει τα οχήματα, όταν το ίδιο το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) θέλει να διώξει τα οχήματα έξω από το κέντρο της πόλης”.
Στη συνέχεια για την ΕΛΜΕ Χανίων ο κ. Χ. Μπέλμπας τόνισε την ανάγκη για πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους στην πόλη.
“Δεν θα πρεπε κ. δήμαρχε τα έργα σας να έχουν στόχο να αναχαιτίζουν την κλιματική κρίση; Το πάρκο δεν είναι συμβατό με το χώρο στάθμευσης” είπε η κ. Ρ. Καστρινάκη από την “Οικολογική Πρωτοβουλία”.
“Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη χώρους πρασίνου” είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Στ. Μαμάκας από την “Ένωση Γονέων Δ. Χανίων”,
“Πως είναι δυνατόν να λάβετε απόφαση απέναντι σε τόσες απόψεις ανθρώπων, επιστημόνων, πανεπιστημιακών;” αναρωτήθηκε ο Στ. Κουτρουμπάς από το Σύλλογο “Γειτονιάς του Αγ. Ιωάννη” καλώντας τη δημοτική αρχή αντί να εμμένει στη λογική του “προσωρινού πάρκινγκ” δεν προχωράει στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗ
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον συνδυασμό της Κατερίνας Μανιμανάκη: “Ονειρο είναι τα Χανιά”, η τοποθέτησή του για το θέμα του πάρκινγκ στο πρώην στρατόπεδο και εξηγεί γιατί θα καταψηφίσει την εισήγηση.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Kύριε πρόεδρε,
Η δημοτική αρχή φέρνει σήμερα πιεστικά και εμβόλιμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο ένα θέμα προς συζήτηση, του οποίου η διαχείριση από τη δημοτική αρχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία μας τοποθετούν απέναντί της.
Συζητάμε σήμερα τις προσωρινές χρήσεις του Πάρκου Μαρκοπούλου όταν η δημοτική αρχή δεν έχει απασχολήσει το σώμα ή τις υπηρεσίες του Δήμου με μια διαχειριστική μελέτη για τις μόνιμες χρήσεις αυτού του αστικού χώρου που επί δεκαετίες διεκδικήθηκε δυναμικά ως χώρος πρασίνου για ολόκληρη την πόλη.
Έχουμε μπροστά μας μια πρόταση ομολογουμένως πρόχειρη που αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση χρήσης στάθμευσης. Αλλά κυρίως αποσπασματική αφού αναμφίβολα πρόκειται να προσθέσει κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή από τη μετακίνηση των οχημάτων προς και από τον χώρο στάθμευσης, αλλά δεν συνοδεύεται από κυκλοφοριακή μελέτη. Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η δημοτική αρχή να διαχειριστεί αυτόν τον φόρτο αλλά και την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και πώς κρίνει ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς σχετικές προβλέψεις όταν μιλάμε για δρόμους για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί τέτοια χρήση και κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν ήδη κυκλοφοριακή πίεση; Επιπλέον, δεν υπάρχει υφιστάμενη πρόβλεψη για μετακίνηση από το Πάρκο πέραν του λεωφορείου, μάλιστα μόνο δύο οχημάτων που θα εκτελούν το δρομολόγιο: δεν υπάρχουν προσβάσιμα πεζοδρόμια, δεν έχει προχωρήσει ο ποδηλατόδρομος που προβλέπει το ΣΒΑΚ στη Νεάρχου και την Παπανδρέου, αν και έχουν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακόμα αυτή η πρόταση, που προτίθεται να απαντήσει στο γενικότερο πρόβλημα στάθμευσης επισκεπτών της πόλης και χρηστών του εμπορικού κέντρου, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από κάποια πρόβλεψη, όπως και το ΣΒΑΚ προκρίνει και η πραγματικότητα επιτάσσει, για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων όλων των περιοχών του κέντρου που στερούνται θέσεις στάθμευσης.
Μιλά η δημοτική αρχή για προσωρινή χρήση. Δεν έχουμε πρόθεση να είμαστε κακόπιστοι, όπως φοβάται ο κ. δήμαρχος, γιατί άλλωστε θα είμαστε παρόντες και παρούσες να διαφυλάξουμε αγωνιστικά κεκτημένα δεκαετιών, αλλά δεν θα εδραίωνε την πίστη κάθε πολίτη αν παράλληλα επιδείκνυε και κάποια δραστηριότητα, εκτός από τα παραπάνω, και ως προς τις πιο μόνιμες λύσεις για χώρους περιφερειακών χώρων στάθμευσης που έχουν προταθεί; Τι γίνεται με την Εθνικής Αντιστάσεως; Τι γίνεται με το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά;
Πράγματι, η πόλη μας –και ιδιαίτερα το κέντρο της– αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα κυκλοφοριακού και στάθμευσης. Ωστόσο, η δημοτική αρχή, με σειρά έργων επέτεινε και το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους όρους λύσης του προβλήματος πριν, κατά τη διάρκεια ή έστω αμέσως μετά τα έργα. Τα οποία μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο, αν όμως η πόλη δεν είναι έτοιμη από πλευράς υλικών όρων και υποδομών να τα δεχτεί, το πρόσημο αυτό αλλοιώνεται. Έρχεται λοιπόν η δημοτική αρχή σε μια πόλη σε πλήρη κυκλοφοριακή συμφόρηση και προτείνει τη δημιουργία ενός προσωρινού χώρου στάθμευσης σε μια γειτονιά στις παρυφές του κέντρου, σε χώρο που επί χρόνια τα κινήματα πολιτών διεκδικούν τον πρώτο τέτοιου μεγέθους χώρο πρασίνου στην πόλη. Ο δήμαρχος, όπως και ο αντιδήμαρχος, έχουν την εμπειρία και τη συγκρότηση να αντιληφθούν ότι μια τέτοια πρόταση πιθανώς ηχεί στα αυτιά αρκετών ταλαιπωρημένων πολιτών διαφορετικά από ό,τι θα ηχούσε σε μια πόλη που έχει προβλέψει για τη λύση ενός υπάρχοντος προβλήματος αντί να σπρώχνει τους πολίτες με την πλάτη στον τοίχο. Οι κάτοικοι της γειτονιάς του Άη Γιάννη, χωρίς καμία δυνατότητα διαλόγου ή χωρίς να έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη μελέτη, αντιδρούν. Επίσης αναμενόμενο. Τι άλλο εκτός από κοινωνικό αυτοματισμό στις μεταξύ των δημοτών διεκδικήσεις μπορεί να επιφέρει μια τέτοια διαχείριση από την πλευρά της δημοτικής αρχής; Και πώς αυτή η διαχείριση μπορεί να γίνει δεκτή χωρίς προβληματισμό για τις κατ’ αρχήν προθέσεις και τα μέσα που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή;
Συνεπώς, κύριε πρόεδρε, από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας αλλά και από τη συνολική διαχείριση απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός που προτεραιοποιεί και προβλέπει. Απουσιάζουν τα συνοδά έργα που να εξασφαλίζουν το θετικό πρόσημο της πρότασης και για την περιοχή που θα την υποδεχτεί. Απουσιάζει η διαβούλευση που μπορεί να καλλιεργήσει συγκλίσεις – τις οποίες συχνά εδώ μέσα η δημοτική αρχή λέει ότι επιθυμεί αλλά δεν καλλιεργεί. Μάλιστα, ο κ. δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για σεβασμό στη δημοκρατία, επέμεινε στη διαδικασία της συζήτησης αφού όμως περιέφερε για μήνες το θέμα στα ΜΜΕ πετώντας το ως πυροτέχνημα.
Επειδή λοιπόν για εμάς πολιτική δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και η διαδρομή και τα μέσα με τα οποία επιλέγει να φτάσει κάποιος στον στόχο, σήμερα δεν μπορούμε, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, να υπερψηφίσουμε τη δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης που η πόλη έχει ανάγκη.
Την ίδια στιγμή δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί προεκλογικά ο δήμαρχος απάλειψε με απόφασή του την πρόβλεψη για δημιουργία χώρου στάθμευσης στο Πάρκο Μαρκοπούλου από το ΣΒΑΚ και σήμερα το ξαναφέρνει; Τι άλλαξε από τότε, πέραν της διαχείρισης της δημοτικής αρχής που έχει φέρει το ζήτημα της στάθμευσης σε πολύ δυσμενέστερο σημείο;
Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη δημοτική αρχή: κύριοι συνάδελφοι έχετε την πίτα, έχετε και το μαχαίρι, έχετε και την πλειοψηφία εδώ μέσα. Μην ξεχνάτε όμως ότι το συμφέρον και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών είσαστε εκλεγμένοι να υπηρετείτε, και εσείς και όλοι μας. Όχι να επιτείνετε ανάγκες και να διαιρείτε κοινωνικές πλειοψηφίες, και στη συνέχεια ως μεσσίες να προωθείτε αποσπασματικές προτάσεις.
Συνεπώς καταψηφίζουμε».
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στην αρχή της συνεδρίασης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη ενημέρωσε για το μεγάλο αριθμό αγνοούμενων μεταναστών από το ναυάγιο το περασμένο Σάββατο νοτιοδυτικά της Γαύδου “εικάζεται ότι είναι 36 και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 6 νεκροί. Θα ήθελα να τονίσω ότι μας θλίβει αυτό το περιστατικό, ως Δήμος Χανίων ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μαζί με το Λιμενικό, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΤΟΜΥ.”
Από τη “Λαική Συσπείρωση” ο κ. Δημήτρης Μακρέας επισήμανε πως “πάντα στην Ελλάδα, ο ανέστιος, ο ξένος είχε την προσφορά της βοήθειας. Δυστυχώς κάθε φορά που πηγαίνουμε στην Αγιά διαπιστώνουμε την αδυναμία μας ως πόλη να προσφέρουμε τη στοιχειώδη βοήθεια σε ανθρώπους κατατρεγμένους… Η πόλη διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες καταλύματα επί χρήμασι και δεν μπορεί να διαμορφώσει μερικά για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Σε αυτό παίρνουμε μικρό βαθμό!” Επίσης μίλησε για πολλά “θα” από τον πρώην Υπουργό κ. Καιρίδη για βοήθεια στους Δήμους χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Και ο κ. Χ. Λουτσέτης συμπλήρωσε πως η Αγιά δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.
ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
Για την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” η κ. Κατερίνα Μανιμανάκη διάβασε κείμενο που στάλθηκε σε όλες τις παρατάξεις με το οποίο διαμαρτύρεται για τον ορισμό τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. την ημέρα πραγματοποίησης του Δημοτικού Συμβουλίου λογοδοσίας. Απαντώντας στην κ. Μανιμανάκη ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μανώλης Καραγιαννάκης σημείωσε πως προτίμησε να μεταφέρει τη συνεδρίαση της λογοδοσίας για μετά τη συνεδρίαση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και αναρωτήθηκε αν η μείζονα αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στο πολύ σημαντικό ρόλο της. “Εσείς υποβιβάζετε το ρόλο της αντιπολίτευσης, εσείς είστε αυτοί που σε κάθε συνεδρίαση λογοδοσίας προσθέτετε και άλλη συνεδρίαση” ανταπάντησε η κ. Κ. Μανιμανάκη.
Η επιστολή του συνδυασμού της κ. Μανιμανάκη έχει ως εξής:
«Kύριε πρόεδρε,
τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ορίστηκαν διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κάθε Τετάρτη. Τις δύο εξ αυτών δε, την Τετάρτη 11/12 και την Τετάρτη 18/12, ορίστηκαν διπλές συνεδριάσεις με θέματα μείζονα για τον Δήμο μας.
Δεν θα μιλήσουμε για τις ώρες και την ενέργεια που απαιτούν οι διαδοχικές και διπλές συνεδριάσεις, όσο αυτές είναι απόρροια έκτακτων ή επειγόντων θεμάτων ή στον βαθμό που διασφαλίζεται ο χρόνος και ο χώρος για ενδελεχή διαβούλευση.
Ωστόσο, κύριε πρόεδρε, η μετακίνηση της προκαθορισμένης συνεδρίασης λογοδοσίας για τις 18/12 αργότερα την ίδια μέρα, μόνο απαξίωση στη διεξαγωγή της προσθέτει. Σίγουρα αφαιρεί παρουσίες, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές ιδιαίτερα από τη συμπολίτευση, αφαιρεί συγκέντρωση και συνεπώς ποιότητα στον διάλογο, εφόσον όλοι και όλες είμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι/ες. Ειδικά δε όταν η μετακίνηση της συνεδρίασης γίνεται για να μπει εμβόλιμα ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως αυτό των προσωρινών χρήσεων στο Πάρκο Μαρκοπούλου, τότε η απαξίωση διευρύνεται και ακουμπά την ποιότητα της δημοκρατίας που όλοι και όλες καλούμαστε να υπηρετήσουμε.
Σας καλούμε να αποδείξετε έμπρακτα ότι η λογοδοσία δεν αποτελεί για τη δημοτική αρχή μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώσει, αλλά καλοδεχούμενη δυνατότητα για διαβούλευση σε ζητήματα που οι ίδιοι οι δημότες θέτουν και καλούμαστε να μεταφέρουμε στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σας καλούμε να αποδείξετε έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεστε ως δημοκρατικός πολίτης πως τα θέματα που οι πολίτες βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους προς διαβούλευση δεν μπορεί να υποτιμώνται από τους αιρετούς.
Σας καλούμε έμπρακτα να αποδείξετε ότι διαφυλάσσετε την ποιότητα του διαλόγου που υπηρετείτε από τη θέση του προέδρου παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο για την καλύτερη δυνατή απόφαση για τις ανάγκες των πολιτών.
Σας καλούμε να επιστρέψετε τη συνεδρίαση λογοδοσίας στην αρχική της ώρα και να μετακινήσετε τη συζήτηση για τις προσωρινές χρήσεις στο Πάρκο Μαρκοπούλου στο άμεσο μέλλον, σε μέρα και ώρα που θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις του διαλόγου.
Κύριε πρόεδρε,
αν διαφυλάξετε για τον διάλογο τη θέση που του αξίζει με στόχο τη δημοκρατικότερη δυνατή λειτουργία του συμβουλίου μας, θα αποδυναμώσετε τις αμφιβολίες καλόπιστων πολιτών για την ποιότητα λειτουργίας των θεσμών. Γνωρίζετε βέβαια ότι η καλλιεργημένη πίστη των πολιτών στους θεσμούς είναι αυτή που τελικά δυναμώνει τη δημοκρατία και είναι αυτή που στις μέρες μας δοκιμάζεται, καθώς οι πολίτες παρακολουθούν μουδιασμένοι πλειοψηφίες να ευαγγελίζονται το καλό τους παραγνωρίζοντας τις βασικές δημοκρατικές αρχές της ενημέρωσης, της διαβούλευσης και του διαλόγου σε εύρος και βάθος.
Είναι χρέος όλων μας πριν και πίσω από κάθε απόφαση και λειτουργία μας ως θεσμού, να έχουμε στέρεη την πεποίθηση ότι για τη δημοκρατία δεν αρκεί η πλειοψηφία».
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Σημειώνεται πως το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για πρώτη φορά η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό σύστημα.
Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση: