Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ορατές οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Καμπανάκι κινδύνου για την κλιματική αλλαγή χτυπούν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες που καλούν τα κράτη να λάβουν μέτρα.

Ηδη, όπως επισημάνθηκε χθες στο πλαίσιο της 9ης Ολυμπιάδας Πνεύματος που πραγματοποιείται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ο πλανήτης βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση με τους τυφώνες, τις καταιγίδες,  τους καύσωνες και την αλλαγή της ανθοφορίας.
Παρήγορο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή των μέτρων που προέβλεπε το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την προστασία του στρώματος του όζοντος, έχει οδηγήσει σε σταθεροποίηση της μείωσης του όζοντος τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στα 30 χρόνια από το  πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) του υπουργείου Παιδείας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τέως πρόεδρος και επίτιμο μέλος, της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος, Χρήστος Ζερεφός.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τέως πρόεδρος και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστος Ζερεφός
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τέως πρόεδρος και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστος Ζερεφός

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ «θεωρείται η πιο επιτυχής διεθνής σύμβαση που έχει γίνει στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την προστασία του στρώματος του όζοντος, το οποίο άρχισε να μειώνεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με μεγάλη ταχύτητα. Καθώς το στρώμα αυτό αραίωνε, ονομάστηκε και τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική γιατί εκεί είχε αραιώσει πάρα πολύ. Διαπιστώσαμε ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία και στα οικοσυστήματα, είχε αρχίσει να αυξάνει επικίνδυνα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα με το θέμα της αραίωσης του όζοντος αρχίσαμε να βλέπουμε και πέραν πάσης αμφιβολίας την παγκόσμια αλλαγή στο κλίμα η οποία, μεταξύ των άλλων, καθυστερεί και το όζον να επανέλθει στις αρχικές του συγκεντρώσεις».
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, «ευτυχώς, τα τελευταία 10 χρόνια βλέπουμε μια σταθεροποίηση της μείωσης του όζοντος και όχι τη συνέχιση της δραματικής μείωσης που βλέπαμε πριν το 2005. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όσοι ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό από την αρχή του».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΗΣ

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης πρώην πρύτανης Γιάννης Φίλης
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης πρώην πρύτανης Γιάννης Φίλης

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρώην πρύτανης, Γιάννης Φίλης, ο οποίος μίλησε για “ζητήματα ασφάλειας του πλανήτη Γη”, σημείωσε ότι «ο πολιτισμός μας είναι ένα πάρα πολύ πρόσφατο γεγονός στην ηλικία του πλανήτη. Αν ορίσουμε την ηλικία του πλανήτη 1 έτος, ο πολιτισμός μας συνέβη τα τελευταία 60 δευτερόλεπτα. Είναι, δηλαδή, τελείως πρόσφατο πράγμα και έχουμε από ιστορικά δεδομένα τη γνώση ότι δεκάδες πολιτισμοί έχουν καταρρεύσει. Παράδειγμα ο Μινωικός, ο Μυκηναικός, της Μεσοποταμίας, της Βαβυλωνίας. Ο δικός μας πολιτισμός είναι και αυτός πιθανόν να καταρρεύσει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Διότι οι λόγοι που καταρρέουν οι πολιτισμοί είναι: εξάντληση των περιβαλλοντικών πόρων, εσωτερικές και εξωτερικές διαμάχες, κλιματική αλλαγή και σήμερα βιώνουμε την κλιματική αλλαγή».

«ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ»
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «τα κράτη έχουν πρόθεση να κάνουν κάτι, γι΄αυτό και υπέγραψαν τη συμφωνία (του Παρισιού το 2015), αλλά το ζήτημα δεν είναι να έχεις πρόθεση. Το ζήτημα είναι να κάνεις. Οταν υπογράφεις τη συμφωνία και την επομένη ερευνάς για υδρογονάνθρακες, ξεκάνεις αυτό που υπέγραψες. Η απάντηση στο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν απολύτως οι υδρογονάνθρακες και ο άνθρακας το ταχύτερο δυνατόν».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα μαθηματικά μας μοντέλα δείχνουν ότι ακόμη και με τις δεσμεύσεις του Παρισιού, η θερμοκρασία το 2100 θα ανέβει στους 2,7 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 2 που λέει η συμφωνία. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και εάν δεν υπάρξουν τεχνολογίες οι οποίες θα μπορέσουν να επιβοηθήσουν την όλη κατάσταση, τότε οδεύουμε σε ένα πολύ κακό σημείο. Και το βλέπουμε ήδη με τους τυφώνες, με τις καταιγίδες, με τους καύσωνες, με την αλλαγή της ανθοφορίας» κ.α.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου
Σημειώνεται ότι η 9η Ολυμπιάδα του Πνεύματος πραγματοποιείται με κύριο διοργανωτή το Διεθνές Ίδρυμα Επιστημών STEPS (Έρευνας, Τεχνολογίας, Οικονομικών και Πολιτικής για την Κοινωνία) και τη συνδιοργάνωση της ΟΑΚ. Ιδρυτής και πρωτεργάτης της Ολυμπιάδας Πνεύματος, είναι ένας Χανιώτης συμπολίτης  μας, ο καθηγητής Επιμενίδης Χαϊδεμενάκης.
Η Ολυμπιάδα συνεχίζεται σήμερα στις 10 το πρωί με ομιλίες από τους: Αλέξανδρο Μαλλιά, Τζέιν Μπακ, Σκοτ Κέλσο, Νικόλα Στεργίου, Χαλ Βάινμπεργκ, Κβακ Μγιονγκ Σαν και τον νομπελίστα Γιουάν Λι στις 6 μ.μ.
Την Κυριακή η Ολυμπιάδα συνεχίζεται με εκδρομή στη Μονή Γωνιάς ενώ στις 11 θα μιλήσει ο Διευθυντής της ΟΑΚ Κωνσταντίνος Ζορμπάς και στις 12 ο εμπνευστής της Ολυμπιάδας Επιμενίδης Χαϊδεμενάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα