Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Στους 434. 778 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν οι συνολικές εκπομπές ρύπων στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου Χανίων το 2015, με τον κτιριακό τομέα να αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος ρυπαντής (υπεύθυνος για το 53% των εκπομπών) και τον τομέα των μεταφορών να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση (47%.).
Στους ρυπαντές, περιλαμβάνονται ακόμη, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο γεωργικός τομέας και ο δημοτικός φωτισμός.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο, η μέση θερμοκρασία στον Δήμο Χανίων, ως γεωγραφική περιοχή, αυξήθηκε κατά 2% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε τύπου κατά 7-8%, με την διάβρωση των ακτών να βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο.

Προκύπτει ακόμη ότι:
– Η έντονα αυξητική τάση των επεισοδίων καύσωνα για την περίοδο αναφοράς σχεδόν τριπλασιάστηκαν τη δεκαετία 1991-2000 σε σχέση με τη δεκαετία 1961-1970
– Για την κοντινή μελλοντική περίοδο, στα Χανιά αναμένεται η μέση θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 1.5°C ενώ για την μακρινή μελλοντική περίοδο, προς το τέλος δηλαδή του 21ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα φτάσει του 3.3°C.
– Όσον αφορά τις μελλοντικές αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην περιοχή του Δήμου Χανίων, δείχνει ότι αναμένεται μείωση της τάξης του 15% του ετήσιου υετού την κοντινή μελλοντική περίοδο (2021-2050) και περίπου 25% μείωση την μακρινή μελλοντική περίοδο (2071-2100).
-Οι έντονες βροχοπτώσεις, αναμένεται να σημειώσουν αύξηση έως και 6% την περίοδο 2021-2050 και έως 9% την περίοδο 2071-2100.
Τα στοιχεία  αυτά, τα οποία και αποδεικνύουν το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και επηρεάζει την ζωή και καθημερινότητά μας, προκύπτουν από ένα “Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος”, που ολοκληρώνει σε λίγες εβδομάδες ο Δήμος Χανίων.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στα “Χ.ν” ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, το «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος είναι ένα επιστημονικό εργαλείο που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση αλλά κυρίως αποτελεί έναν οδικό χάρτη που οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε τοπικό επίπεδο».

«Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Οι συνέπειές της είναι πλέον ορατές τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη, με συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, ξηρασία, μείωση των υδάτινων αποθεμάτων. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, η αιτία πολλών προβλημάτων μας είναι η κλιματική αλλαγή. Εάν δεν αναλάβουμε δράση από τώρα και σε τοπικό επίπεδο, οι επιπτώσεις της θα είναι ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Κι αυτό αφορά όχι μόνο τα οικοσυστήματα αλλά και τους παραγωγικούς πυλώνες του νησιού όπως ο τουρισμός και η γεωργία που θα πληγούν από τις επιπτώσεις του φαινομένου, εάν μείνουμε απαθείς», τονίζει ο κ. Φραγκάκης».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί μέρος – υποχρέωση, που απορρέει από το “Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια”, το οποίο, μετά από σχετική εισήγηση του κ. Φραγκάκη, υπέγραψε τον Απρίλιο του 2016 μεταξύ άλλων Δήμων και ο Δήμος Χανίων.
Το πρώτο που οφείλει στο πλαίσιο του “Συμφώνου” να κάνει ένας Δήμος, είναι το “Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος”, ένα στρατηγικό πλαίσιο σχέδιο το οποίο ουσιαστικά δίνει ένα οδικό χάρτη αντιμετώπισης του φαινομένου προσαρμογής και ενεργειακής αποδοτικότητας, το οποίο και πρέπει να υποβάλλει στην Ε.Ε. μέσα σε δύο χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου.

Ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του ΣΔΑΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει:
*Απογραφή εκπομπών αναφοράς:
*Εκτίμηση των κινδύνων και της τρωτότητας στην κλιματική αλλαγή:
*Δράσεις και έργα για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

«Η μελέτη έχει δείκτες που μπορούμε να παρακολουθούμε ανά διετία, παρατηρώντας την εξέλιξη του φαινομένου και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα», επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να υλοποιούμε δράσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά να προσαρμόζουμε, κατά το δυνατόν, όλες τις ενέργειες και τις δραστηριότητές μας με φιλικό στο περιβάλλον τρόπο».

«Στο σχέδιο δράσης οφείλουμε ακόμη να συμπεριλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% μέχρι το 2030, όπως αναπλάσεις μόνο με βιοκλιματικό πρόσημο, κυκλοφοριακές μελέτες, μέτρα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών με λιμενικά έργα, δράσεις ευαισθητοποίησης, δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων, διαχείρισης υδατοροών, αντιπλημμυρικά έργα», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, σημειώνοντας ότι «το ΣΔΑΕΚ θα ολοκληρωθεί σε δεκαπέντε ημέρες, θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική ημερίδα και θα ακολουθήσει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Η υποβολή του ΣΔΑΕΚ θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο “Σύμφωνο των Δημάρχων” και θα παρακολουθείται κάθε δύο χρόνια με κοινές επιτροπές.  Η έγκριση αναμένεται τον Απρίλιο.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος, ότι οι Δήμοι που συμμετέχουν στο “Σύμφωνο” θα μπορούν να υποβάλλουν απευθείας στην Ε.Ε. ενεργειακά και άλλα αντίστοιχα έργα για χρηματοδότηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα