Τον περασµένο Ιούλιο πραγµατοποιήθηκε κατάκτηση κορυφών και εξερεύνηση των οροσειρών Mont Blanc των Γαλλικών Άλπεων και Monte Rosa των Ιταλικών Άλπεων, από 11µελή πανελλήνια οµάδα ορειβατών-αλπινιστών, στην οποία συµµετείχε, ως ο µόνος Κρητικός, και ο Γιάννης Στεφανογιάννης, µέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, µε µακρά ορειβατική εµπειρία στο εξωτερικό.
Η αποστολή µετέβη από την Αθήνα στη Γενεύη της Ελβετίας και από κει µε mini bus στο Σαµονί (Chamonix, υψόµετρο 1.035 µ.) της Γαλλίας, τη ‘’Μέκκα του αλπινισµού’’, µια πανέµορφη ορεινή κωµόπολη, που αποτελεί το ορειβατικό κέντρο της Ευρώπης, καθώς εκεί ιδρύθηκε το 1821 το πρώτο Συνδικάτο Οδηγών Βουνού. Μετά από τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και περιήγηση στο κέντρο, η αποστολή κατευθύνθηκε, για λόγους εγκλιµατισµού, προς το καταφύγιο Albert I, σε υψόµετρο 2.700 µέτρων, διασχίζοντας καταπληκτικά τοπία µε φάρµες, απέραντο πράσινο, αλπικές λίµνες, καταρράκτες και παγετώνες στις κορυφές των βουνών. Στο καταφύγιο αυτό έγινε η πρώτη διανυκτέρευση, ενώ την επόµενη µέρα η αποστολή κατέλυσε στο Σαµονί.
Την επόµενη µέρα η αποστολή συνέχισε µε λεωφορείο προς το ορεινό χωριό Les Houches (1.007 µ.) και στη συνέχεια µε τελεφερίκ ως το Bellevue (1800 µ.) και τρενάκι µέχρι την τοποθεσία Nid d’ Aigle (2.364 µ.). Από εκεί κατευθύνθηκε ανοδικά, εν µέσω χιονισµένου πεδίου και του παγετώνα Mer de Glace, στο καταφύγιο Tete Rousse, στα 3.172 µ. Το επόµενο πρωί ακολούθησε πορεία σε βραχώδη ράχη (Gouter ridge), µε κατά τόπους περάσµατα ΙΙ και ΙΙΙ βαθµού (scrambling), συρµατόσχοινα και µεταλλικές σκάλες στα εκτεθειµένα σηµεία (Via Ferrata), διασχίζοντας µε ιδιαίτερη προσοχή το περίφηµο Death Couloir, λόγω σοβαρού κινδύνου από συχνή πτώση βράχων. Η διανυκτέρευση έγινε στο φουτουριστικό καταφύγιο Gouter. Στις 2 το πρωί η αποστολή ξεκίνησε την ανάβαση προς την κορυφή Mont Blanc (4.808 µ.), δια µέσου της κλασικής διαδροµής Gouter Rigde και της κόψης Bosses, στην οποία έφτασε γύρω στις 9 το πρωί. Ακολούθησε η κατάβαση και επιστροφή στο καταφύγιο Gouter και στη συνέχεια ακόµη παρακάτω στο καταφύγιο Tete Rousse, όπου και έγινε η διανυκτέρευση.
Την επόµενη µέρα η αποστολή κατέβηκε στην περιοχή του Σαµονί και κατευθύνθηκε, µέσω της σήραγγας Tunnel du Mont Blanc 11,6 χιλιοµέτρων, που διαπερνά τις Άλπεις, στην Ιταλία, στην κοιλάδα Aosta, κοντά στο Τορίνο. Η αποστολή µε τη βοήθεια 2 διαδοχικών τελεφερίκ κατευθύνθηκε στην οροσειρά Monte Rosa και κατέλυσε, µετά από ανοδική πορεία, στο καταφύγιο Gnifetti, στα 3.647 µ. Τις πρωινές ώρες της επόµενης µέρας η οµάδα ανέβηκε προς την κατάλευκη και ολοχιόνιστη οροσειρά Monte Rosa και κατέκτησε τρεις κορυφές: Ludwigshohe 4.341 µ., Pyramid Vincent 4.215 µ. και Balmenhorn 4.167 µ.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι αναφερόµενες ορειβατικές δράσεις έγιναν µε τη βοήθεια επίσηµων πιστοποιηµένων διεθνών οδηγών βουνού, που έτυχε να είναι οι γνωστοί Έλληνες ορειβάτες Παύλος Τσιαντός, Μπάµπης Μαρινίδης και Ηρακλής Μωυσίδης. Στα εκτεθειµένα σηµεία η οµάδα ήταν δεµένη µε σχοινιά µε τους οδηγούς, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάστηκε στα πολυάριθµα κρεβάς (ρωγµές δεκάδων µέτρων από διολίσθηση παγετώνων), καθώς και στη διάσχιση των παγετώνων, που αφθονούν στις κορυφές των Άλπεων. Μετά τη Monte Rosa η οµάδα επέστρεψε από τον ίδιο δρόµο στο Σαµονί, όπου µετά από µια βραδιά χαλάρωσης και διασκέδασης αναχώρησε το επόµενο πρωί για τη Γενεύη και µετέπειτα την Αθήνα.
Ιδιαίτερη µνεία θα πρέπει να δοθεί στην περιοχή του Σαµονί, που αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα και πιο οργανωµένα ορειβατικά κέντρα της Ευρώπης, που έχει καταφέρει να σφύζει από κόσµο όλο το χρόνο και όχι µόνο τη χειµερινή περίοδο, αποτελώντας οδηγό για χώρες όπως η Ελλάδα, που το χειµώνα σταµατά σχεδόν κάθε τουριστική δραστηριότητα.
Η αποστολή αποτέλεσε µια ανεπανάληπτη ορειβατική και φυσιολατρική εµπειρία σε πανέµορφα και εντυπωσιακά τοπία, σε ένα περιπετειώδες ταξίδι ζωής στις Γαλλικές και Ιταλικές Άλπεις, που θα πρέπει να πραγµατοποιήσει κάθε ορειβάτης.
Στη δύσκολη και πολυεπίπεδη αυτή αποστολή στάθηκαν αρωγοί και συµπαραστάτες το Κρητικό Εργαστήρι ‘’Οικογένεια Λαµπάκη’’, το Γυµναστήριο Bodytec Chania µε εξειδικευµένη προπόνηση Functional Training και EMS, καθώς και άλλοι ανώνυµοι χορηγοί, ενώ η προσπάθεια βρισκόταν υπό την αιγίδα της ∆ηµόσιας Τράπεζας Οµφαλικών Βλαστοκυττάρων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κρήτης.