Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οργανωμένη καλλιέργεια σταμναγκαθιού

Οι παραγωγοί σταμναγκαθιού οργανώνονται! Στην “πατρίδα” του, στη Γραμπούσα Κισάμου από όπου για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε οργανωμένα, οι παραγωγοί της περιοχής που έχει 500 στρέμματα καλλιεργήσιμου σταμναγκαθιού αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση Ομάδας Παραγωγών προκειμένου να στηρίξουν το προϊόν τους!
Την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Ομάδας πήρε ο δραστήριος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας. «Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο! Ο κόσμος έχει μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και όπως είναι φυσικό δεν τον αποποιείται εύκολα όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή» μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Βλαστάκης πρόεδρος του συνεταιρισμού μαζί με τον οποίο επισκεφθήκαμε καλλιέργειες σταμναγκαθιού.
Η τιμή που διατίθεται σήμερα το προϊόν στην αγορά δεν ανταποκρίνεται στον κόπο και στην προσπάθεια του αγρότη, μας λένε οι καλλιεργητές. «Ξεκινάμε με 15 παραγωγούς και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα » λέει ο κ. Βλαστάκης.

ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ
«Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι το χύμα προϊόν ότι και αν είναι αυτό -λάδι, σταμναγκάθι- δεν έχει μέλλον! Κάποιοι από το χύμα προϊόν κερδίζουν περισσότερα, και αυτοί σίγουρα δεν είναι οι παραγωγοί! Μέσα από την οργάνωση μπορούν να ξεφύγουν και να πετύχουν κάτι καλύτερο. Πρέπει ο παραγωγός να αποφασίσει πως θα “περιφρουρήσει” το προϊόν του. Να το τυποποιήσει, να το πιστοποιήσει και να βγει στην αγορά» μας λέει ο κ.
Bασίλης Κουτσαυτάκης που επίσης στηρίζει την όλη προσπάθεια.
Αυτή τη στιγμή όπως εξηγεί το σταμναγκάθι και από τη Γραμβούδα φεύγει…”αδέσποτο”. Τι εννοεί; «Το δίνει ο παραγωγός στον έμπορο και μετά από ένα- δύο μήνες θα τον πάρει αυτός τηλέφωνο για να κάνουν λογαριασμό. Μια φορά θα του πει ότι “το σταμναγκάθι” σου κιτρίνισε και δεν έπιασε τιμή, την άλλη ότι δεν πουλήθηκε, την τρίτη θα του πει ότι… εντάξει κάτι έπιασε! Υπάρχει πλήρη εκμετάλλευση του παραγωγού που οφείλει να βγει μπροστά και να κοιτάξει το συμφέρον του. Και το συμφέρον του είναι να οργανωθεί» εξηγεί ο Κ. Κουτσαυτάκης.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Μέσα από την Ομάδα Παραγωγών θα επιδιωχθεί η ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εκεί να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή συσκευαστηρίου και την τυποποίηση του προϊόντος.
«Από το 2010 και μετά Σχέδια Βελτίωσης δεν υπήρξαν. Δημιουργήθηκαν τώρα και έτσι μας δίνεται μια δυνατότητα να πάρουμε μια σοβαρή χρηματοδότηση ώστε να φτιάξουμε και συσκευαστήριο. Θα το παλέψουμε γιατί δεν γίνεται διαφορετικά! » τονίζει ο κ. Δ. Βλαστάκης.
Ένας άλλος παραγωγός που συμμετέχει στην προσπάθεια είναι ο κ. Δημήτρης Παπαντωνάκης που καλλιεργεί 8 στρ. σταμναγκαθιού. «Η μόνη προοπτική είναι η οργάνωση και η τυποποίηση. Μόνο έτσι το προϊόν θα έχει μια τιμή που να ανταποκρίνεται στον κόπο του παραγωγού. Η τιμή που έχει σήμερα είναι εξευτελιστική. Τώρα το πουλάμε στον έμπορο 1.5 ευρώ το κιλό και στην ουσία μπαίνουμε μέσα» λέει χαρακτηριστικά.

Η ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Τους παραγωγούς στηρίζει με επιστημονική γνώση του αντικειμένου ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Γιώργος Πρεκατσάκης.
«Το είδη αυτά των άγριων πράσινων όπως είναι το σταμναγκάθι με βάση σύγχρονες έρευνες αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία (καλή σχέση ω3 με ω6 λιπαρά, λίγες θερμίδες, πολυφαινόλες σε πολύ υψηλά επίπεδα κα.) Τι το ιδιαίτερο έχει το σταμναγκάθι της Γραμβούσας; Το είδατε στην επίσκεψη στο χωράφι. Ανθρώπινα χέρια μπαίνουν παντού, μηχανές σχεδόν πουθενά ! Σε ότι αφορά τα ψεκάσματα ακούγονται διάφορα που για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πατάτα στην Ολλανδία δέχεται 16 διαφορετικούς ψεκασμούς, όταν το σταμναγκάθι σε μια σεζόν μπορεί να δεχθεί λίγα χαλκούχα σκευάσματα και σκευάσματα που βοηθούν το φυτό να αμυνθεί μόνο του και είναι βιολογικά» τονίζει ο γεωπόνος που πιστεύει ότι η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράξει ένα απόλυτα βιολογικό προϊόν.
Όπως όμως εξηγεί και στους καλλιεργητές «χρειάζεται πίστη, θέλει θυσίες δεν γίνεται με ευχολόγια. Μπορεί να χαθεί και μια σοδειά , είναι μέσα στο “παιγνίδι”. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που δείχνουν το δρόμο. Να πούμε για το “Ζαγορίν” και το “Βελβεντό” για τα μήλα ή τα επιτυχημένα παραδείγματα των ομάδων παραγωγών στο Λαφονήσι και στην Κουντούρα. Και δεν είναι μόνο το σταμναγκάθι. Η περιοχή παράγει το περίφημο μεσογειανό κρεμμύδι, το σκόρδο που όποιος τα έχει δοκιμάσει καταλαβαίνει τι εννοώ αλλά και άλλα χόρτα όπως ο ασκόλυμπρος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα