» Σύσκεψη χθες µε πρωτοβουλία του Συνεταιρισµού Παλαιών Ρουµάτων
Τα βήµατα πάνω στα οποία η καλλιέργεια της καστανιάς στο νοµό Χανίων θα οργανωθεί πάνω σε επαγγελµατικά κριτήρια συζητήθηκαν το µεσηµέρι της Παρασκευής σε σύσκεψη που προκάλεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Παλαιών Ρουµάτων, µε τη συµµετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονοµίας και στελεχών της Περιφέρειας και επιστηµονικών φορέων.
Σχέδιο- όραµα των καστανοπαραγωγών είναι πως θα µπορέσει ένας καλλιεργητής καστάνου να οργανώσει την περιουσία του, να µπορεί να καταθέσει ένα σχέδιο βελτίωσης και να χρηµατοδοτηθεί φτιάχνοντας µια επαγγελµατική καλλιέργεια.
Μιλώντας για αυτό το σχέδιο ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιών Ρουµάτων κ. Γιώργος Μοτάκης περιέγραψε τα βήµατα που πρότειναν να ακολουθηθούν:
• Να ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας µια προβασική φυτεία, που θα βγάλει υγιές φυτωριακό υλικό για τους φυτωριούχους, µε τη συνδροµή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών- ΕΛΓΟ ∆ήµητρα όπου θα γίνεται έρευνα και σε ανθεκτικά υποκείµενα.
• Περιγραφή και ταυτοποίηση των φυτών και θα εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο φυτών, µια πολύ βασική ανάγκη. Από τη στιγµή που θα έχουµε την ταυτοποίηση του προϊόντος θα µπορεί να έλθει και η αναγνώριση του ντόπιου καστάνου πως “ΠΟΠ”.
• Έρευνα για το µπόλιασµα φυτών σε κατάλληλα υπόκειµενα που θα είναι ανθεκτικά στην µελάνωση και στο έλκος της καστανιάς που προκάλεσε πολύ µεγάλη ζηµιά στους καστανεώνες.
• Να προχωρήσουν εκπαιδευτικά προγράµµατα για τους καστανοπαραγωγούς για τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, προκειµένου να γίνουν φυτείες επαγγελµατικές και βιώσιµες.
Τα αιτήµατα τέθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονοµίας κ. Σταύρο Τζεδακη που δήλωσε θετικός ώστε µε µια πρόταση κοστολογηµένη η Περιφέρεια να στηρίξει την όλη προσπάθεια. Μίλησε επίσης για µια «καλλιέργεια που έρχεται από παλιά, µε πολιτισµική παράδοση για τα χωριά αυτά που αντιµετωπίζει προβλήµατα λόγω της κλιµατικής αλλαγής και της ξηρασίας, από ασθένειες όπως το έλκος και η µελάνωση. Πρέπει να δούµε πως θα φτιάξουµε µια ανθεκτική καλλιέργεια που τα επόµενα χρόνια θα είναι βιώσιµη και θα µπορεί να παράγει».
«Ξέρουµε τι υπάρχει αλλά τίποτα δεν είναι καταγεγραµµένο στο µητρώο, εποµένως θα πρέπει να ξεκινήσουµε κάποιες περιγραφές, η συζήτηση που έγινε ήταν για τον τρόπο που θα ακολουθήσουµε. Πιστεύω ότι µπορούµε να ξεκινήσουµε παράλληλα στα ήδη υπάρχοντα φυτά κάποιες περιγραφές ώστε να γλιτώνουµε χρόνο και να ξεκινήσουµε τις υποδοµές για το υγιές υλικό. Είναι µια µακροχρόνια διαδικασία για να φτάσουµε στην ένταξη στο µητρώο» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου του ΕΛΓΟ- ∆ήµητρα, κ. Γιώργος Ψαρράς. Στη σύσκεψη µετείχαν οι προϊστάµενοι της ∆ΑΟΚ κ. Μ. Μυλωνάκη, της ∆ιεύθυνσης ∆ασών κ. Π. Σκλαβάκη, η Εντεταλµένη Σύµβουλος Πρωτογενή Χ. Μακράκη Χαριτάκη ,ο Εντεταλµένος Σύµβουλος Τουρισµού σε σύνδεση µε τον Πρωτογενή Τοµέα κ. Σπ Μπαλαντίνος, ο Προϊστάµενος του τµήµατος Ποιοτικού και Φυτουγειονοµικού Ελέγχου Ν. Παπαδαντωνάκης,η ∆ασολόγος Β. Νούσια, ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Π. Ρουµάτων κ. Μ. Μποµπολάκης και το µέλος Γ. Παπαδεράκης.