Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Οργή κι αγανάκτηση» για τις καθυστερήσεις της παράκαμψης Τοπολίων

Απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα από τους αρμόδιους φορείς ζητά η Επιτροπή Αγώνα

Για «οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των Τοπολίων και των γύρω χωριών» κάνει λόγο η Επιτροπή Αγώνα, σχολιάζοντας τη νέα παράταση του έργου της παράκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των “Χ.ν.”, µετέφερε την ολοκλήρωση του από τα τέλη του 2023 στα τέλη του 2024. Κι ενώ ήδη έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο που θα έβαζε τέλος στην επικίνδυνη και δύσκολη διαδροµή προς τα ορεινά της Κισσάµου, το δυτικό Σέλινο και το Λαφονήσι.
Η Επιτροπή, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, θεωρεί πως «η τελευταία τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου πριν λίγες μέρες στο Καστέλι, για την οδική παράκαμψη των Τοπολίων ήταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά εξοργιστική για τους κατοίκους της Κισσάμου, των Χανίων αλλά και για όλους όσοι γνωρίζουν την περιοχή. Και ιδιαίτερα υποτιμητική προς τους κατοίκους των γύρω χωριών, που ταλαιπωρούνται χρόνια τώρα στη σκαμμένη περιοχή και ζουν υπό την απειλή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων».

Η θεομηνία του 2019

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σχολιάζει: «Η οδική παράκαμψη Τοπολίων, μήκους 9 χιλιομέτρων, είχε κριθεί ως εξαιρετικά επείγουσα για την περιοχή, ήδη από το 2012. Εργοδότης του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και επιβλέπουσα αρχή η Αντιπεριφέρεια Χανίων. Μάλιστα και οι δύο φορείς διαρκώς προέβαλλαν το εν λόγω έργο ως το μεγαλύτερο οδικό έργο σε εξέλιξη στον νομό. Σύμφωνα με τους όρους ανάθεσης, το έργο που ξεκίνησε το 2014, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Πάρα ταύτα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η χάραξή του. Ο κ. Αρναουτάκης επανέλαβε τους λόγους καθυστέρησης του έργου, με κυρίαρχο και πάλι τη θεομηνία του 2019. Το αφήγημα αυτό, εξάλλου, το έχουμε πολλές φορές ακούσει και από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή. Είναι δυνατόν, όμως, η δεκαετής καθυστέρηση περάτωσης του έργου να πιστώνεται πρώτα και κύρια, σε μια ολιγοήμερη κακοκαιρία που έλαβε χώρα κατά τον 5ο χρόνο από την εκκίνηση του έργου;»

Tο νεκρό διάστημα 2016-2019 και η «μη απορροφητικότητα πόρων»

Η Επιτροπή προσθέτει πως «το νεκρό για την εξέλιξη του έργου διάστημα 2016-2019, οι κ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, επανειλημμένα, το προσπερνούν φευγαλέα. Τα ζητήματα του εργολάβου με τις τράπεζες κατά το διάστημα αυτό βαφτίστηκαν, στην πρόσφατη δήλωση του κ. Αρναουτάκη, προβλήματα απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Στην πραγματικότητα, σε περιπτώσεις αδυναμίας του εργολάβου να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αντί για διακοπή του έργου, ο νόμος προβλέπει την αντικατατάστασή του από άλλο υποψήφιο εργολάβο. Γιατί λοιπόν ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν αντικαταστάθηκε;»

Το “2023” που έγινε «2024 και βλέπουμε»

Οι κάτοικοι παρατηρούν επίσης πως «ο κ. Περιφερειάρχης είπε προχθές ότι οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται έχουν εξασφαλιστεί και εκτίμησε ότι στο τέλος του 2024 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Η δήλωσή του αυτή, όμως, αναιρεί αυτή του Ιουνίου 2023, σύμφωνα με την οποία το έργο θα ολοκληρωνόταν ως το τέλος του 2023, διότι η μη τήρηση του χρονικού αυτού ορίου θα είχε ως αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένο, καθώς και την επιβολή κυρώσεων. Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε δύο μήνες και η ολοκλήρωση του έργου παρατάθηκε κατά τουλάχιστον ένα έτος; Ακόμα, με τις παρατάσεις και τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις πού θα φτάσει τελικά το κόστος του έργου;»

Η αλήθεια για τους χώρους εναπόθεσης μπαζών

Στη σχετική ανακοίνωση, σχολιάζεται ακόμα ότι «σε πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Αρναουτάκης εξήρε την προσπάθεια του κ. Καλογερή, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χώροι εναπόθεσης των μπαζών από τις εκσκαφές του έργου. Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Οι χώροι αυτοί έπρεπε να έχουν εξασφαλιστεί από το ξεκίνημα του έργου το 2014. Όμως, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια προχώρησαν στην εξασφάλιση αδειοδοτημένων χώρων εναπόθεσης των μπαζών μετά την επανεκκίνηση του έργου το καλοκαίρι του 2022, και μόνο κατόπιν των αντιδράσεων των κατοίκων και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Υπηρεσία Περιβάλλοντος Περιφέρειας). Πριν την εξασφάλιση των χώρων αυτών, παράνομα μπαζώματα έγιναν σε ποτάμια, ρυάκια και δασικά μέρη, με την ανοχή της επιβλέπουσας Αντιπεριφέρειας. Στην αυτοψία της, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τα μπαζώματα αυτά ως “περιβαλλοντικό έγκλημα”. Σχετικά με τα μπαζώματα αυτά, ο κ. Καλογερής υποσχέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου (Σεπτέμβριος 2022) πως θα καθαριστούν μόλις εξασφαλιστεί αδειοδοτημένος χώρος. Θυμάται, αραγε, την υπόσχεσή του αυτή ο κ. Αντιπεριφερειάρχης;».

H παράκαμψη των Τοπολίων ως αναγκαία εναλλακτική του περάσματος από το τοπολιανό φαράγγι

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει πως «ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, μετά από την πρόσφατη σεισμική δόνηση στα νότια του νομού και το τραγικό ατύχημα στο φαράγγι της Σαμαριάς, αποφάσισε ορθά το ολιγοήμερο κλείσιμο όλων των φαραγγιών του νομού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διαφόρων επισκεπτών από πιθανή πτώση βράχων. Όμως, εδώ θα πρέπει να τονιστεί το εξής: το πλεόν επικίνδυνο φαράγγι από πτώσεις βράχων είναι το Τοπολιανό, από το οποίο καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι με ιδιωτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, προς και από Εννιά Χωριά και Λαφονήσι. Τα πλέγματα που έχουν τοποθετηθεί στο φαράγγι είναι κατάλληλα για την παρεμπόδιση μόνο των μικρών βράχων. Επιπλέον, μια μικρή πυρκαγιά στο φαράγγι θα μπορούσε να φέρει μεγάλη συμφορά, ιδίως στις ώρες κυκλοφοριακού εμφράγματος κατά τους θερινούς μήνες. Μήπως λοιπόν το πέρασμα αυτό θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα που θα έκλειναν, σε περιπτώσεις έκτακτων φαινομένων; Πώς όμως να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που η εναλλακτική διαδρομή η οποία θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, είναι εδώ και 10 χρόνια υπό κατασκευή; Σε περίπτωση ατυχήματος, σε ποιον θα καταλογιστούν οι ευθύνες;».

Η απουσία των θεσμικών παραγόντων του τόπου και η “γραφική” Επιτροπή κατοίκων

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Επιτροπή Αγώνα στη στάση τοπικών Αρχών και πολιτικών για το ζήτημα του έργου στα Τοπόλια.
Σχολιάζει συγκεκριμένα: «Στα χρόνια αυτά της υποτονικής εξέλιξης αλλά και σε αυτά της πλήρους εγκατάλειψης του έργου, οι έχοντες την ευθύνη της παρακολουθησης του έργου και της κανονικής του προόδου δεν προέβησαν σε καμία ενημέρωση. Η μοναδική πληροφόρηση προέκυπτε από μερικά μισόλογά τους, είτε ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, είτε μετά από την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Ο κ. Περιφερειάρχης, ενώ συχνά επισκέπτεται τα Χανιά και την Κίσαμο, δεν επισκέφτηκε τα Τοπόλια ούτε μια φορά αφότου οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ανέδειξαν το σημαντικό αυτό θέμα. Παρομοίως, οι βουλευτές και οι άλλοι θεσμικοί του νομού, ενώ τρέχουν στις γιορτές και στα εγκαίνια για να καλύψουν τις εκλογικές τους ανάγκες, στο ζήτημα των Τοπολίων επέδειξαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μια παροιμιώδη αδιαφορία. Σαν επιτροπή κατοίκων, ζητάμε έστω και καθυστερημένα απαντήσεις στα διαρκή ερωτήματά μας: Οι πολιτικοί του τόπου μας δεν αισθάνθηκαν την υποχρέωση να δουν από κοντά την κατάσταση του έργου και να αφουγκραστούν τους κατοίκους της περιοχής; Δεν θέλουν να ταράξουν ισορροπίες, σχέδια, βολέματα, να πειράξουν καταστάσεις και συμφέροντα; Φοβούνται, μήπως, το βάρος της υπεύθυνης στάσης; Φτάσαμε, μάλιστα, στο σημείο, η παρέμβαση αυτή των κατοίκων και της επιτροπής σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα να κριθεί από την Αντιπεριφέρεια και κάποιους ακόμα θιγόμενους ως εχθρική για το έργο και την πρόοδο του τόπου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεν δίστασε, σε δήλωσή του στο Καστέλι τον Αύγουστο του 2022, να μας χαρακτηρίσει ως “πέντε- έξι παρασυρμένους”.

Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο μεγάλο αυτό θέμα της παράκαμψης. Αυτή η παρέμβασή μας θέλουμε να είναι και η τελευταία, εκτός και αν ξαναπροκληθούμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα