Στις μέρες μας η επιθυμία από τον άνθρωπο για απόδραση στη φύση είναι πολύ μεγάλη, αλλά και απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε…
O σύγχρονος τρόπος ζωής, η ένταση της καθημερινότητας, το άγχος της εργασίας, η ψυχοφθόρα αναζήτηση ισορροπιών, μας σπρώχνουν να κυνηγάμε το διαφορετικό…
Μας σπρώχνουν στην πρόσκαιρη διακοπή αυτού του έντονου τρόπου ζωής, έστω και για ένα Σαββατοκύριακο η ένα διήμερο…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ.
Αλλά και οι πολλοί μεμονωμένοι περιστασιακοί πεζοπόροι θέλουν κατά τη διάρκεια ενός διήμερου να χωρέσουν όσο πιο πολλά πράγματα μπορούν … Εν προκειμένω μέσα σε δυο μέρες θέλουν να περπατήσουν σε μια πολύ δύσκολη διαδρομή , παράδειγμα το φαράγγι του Κλάδου εδώ στα Χανιά και ας μην έχουν περπατήσει ούτε καν μια εύκολη ας πούμε το φαράγγι Ίμβρου…
Δηλαδή προτιμούν μια πολύ επικίνδυνη, απαιτητική ορειβασία, ενώ αγνοούν μια θαυμάσια ακίνδυνη μικρότερη αλλά απολαυστική πεζοπορία.. Προμηθεύονται μπαστούνια για περπάτημα – μπότες ορειβασίας- αξίνες πάγου, τα πιολε, τελευταίας τεχνολογίας με την ελπίδα ότι αυτά θα τους καταστήσουν πιο ικανούς ορειβάτες, ενώ δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν κανένα εξάρτημα από τα παραπάνω..
Η καθοδήγηση από εμπειρότερους ορειβάτες και η κατάλληλη προετοιμασία, είναι κατά τη γνώμη τους αχρείαστη. Η περιπέτεια στο βουνό σαγηνεύει επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί. Όμως η ζωή είναι πολύ κοντά με το θάνατο σε αρκετές περιπτώσεις στα ορεινά πεδια….Σημερα οι επίδοξοι ορειβάτες και όσοι ιδιαίτερα οι μεμονωμένοι ασχολούνται με τα αθλήματα του βουνού, προσπερνούν με ευκολία την περίοδο μαθητείας και μετακινούνται γρήγορα σε δύσκολα κατορθώματα βασιζόμενοι κυρίως πάνω στις ικανότητες άλλων για να ολοκληρώσουν την εξόρμηση των…Οι ορειβάτες θα πρέπει να έχουν θάρρος για να σκαρφαλώσουν, αλλά όταν υπάρχει έλλειψη εμπειρίας αυτό ισοδυναμεί με ανοησία και επιπολαιότητα.. Συχνά και κυρίως τα τελευταία χρόνια αυτή η επιπολαιότητα πληρώνεται με σοβαρά ατυχήματα ενιοτε δε και με δυστυχήματα… To μεγάλο υψόμετρο, η κακοκαιρία, η υπερεκτίμηση των δυνάμεων, οι κακές επιλογές, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότατους κινδύνους..
Στο χώρο της ορειβασίας , στην Ελλάδα η κατάσταση που επικρατεί χαρακτηρίζεται τουλάχιστον προβληματική, από τους καλά γνωρίζοντες, διότι αυτοί που αυτοαποκαλούνται οδηγοί βουνού είναι δεκάδες και στην πλειοψηφία τους είναι ακατάλληλοι γιατί τη δουλειά. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ορειβάτες οδηγούμενοι έχασαν το μονοπάτι κινδύνεψαν, και ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα.. (ΛΟΥΣΙΟΣ πριν 12 χρόνια) Το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας για τους οδηγούς βουνού είναι ελλιπέστατο…
ΟΔΗΓΟΥΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟ Η Ε.Ο.Ο.Α. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ….
Βέβαια οι οργανωμένοι Ορειβατικοί σύλλογοι όπως ο σύλλογος μας κάνει κάθε χρόνο σχόλες ορειβασίας αρχαρίων και προχωρημένων μελών μας πάντα με την υποστήριξη της ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης και πάντα με τους πλέον αναγνωρισμένους εκπαιδευτές πανελληνίως, για την επιμόρφωση όσων αγαπούν αυτό το ιδιαίτερο άθλημα… Η ορειβασία πιστεύω είναι μια μεγαλοπρεπής δραστηριότητα , πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι ο κίνδυνος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της..Όλοι εμείς που σεβόμαστε το δώρο της ζωής πρέπει να χομε μια ρεαλιστική προσέγγιση και μια απόλυτη στάση σε όλα τα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ορειβασίας… .Η συναναστροφή με τη φύση είναι σαν το γλυκόπιοτο κρασί που για να το απόλαυσης το πίνεις λίγο λίγο.
Καλούμε λοιπόν τους φίλους του συλλόγου μας να γίνουν μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας του Ορειβατικού Χανίων που τώρα αριθμεί 650 μέλη, καλούμε όμως και όλα τα ενεργά μέλη μας να συμμετέχουν στις σχολές στα σεμινάρια και σε όποιες επιμορφώσεις κάναμε σε τακτά διαστήματα. Γιατί καλό είναι να μάθαμε να αποφεύγομαι τους κινδύνους, παρά να τους αντιμετωπίσαμε αφού παρουσιαστούν.
Υ.Γ. Τα παραπάνω είναι μέρος της ομιλίας σχετικά με τα ορειβατικά ατυχήματα και τις πρώτες βοήθειες στο βουνό, που οργανώθηκε από τον σύλλογο μας, στην φιλόξενη αιθουσα της τραπεζας Χανίων.