Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Ορόσηµο η Μάχη του ∆ροµόνερου» στην ιστορία της Κρήτης

Επισηµάνσεις σε χθεσινή εκδήλωση µνήµης

Ορόσηµο στην ιστορία της Κρήτης αποτελεί η Μάχη του ∆ροµόνερου. Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση τιµής και µνήµης για την 128η επέτειο της Μάχης του ∆ροµόνερου, οργάνωσαν χθες ο ∆ήµος Πλατανιά σε συνεργασία µε τη ∆ηµοτική Κοινότητα Ζυµβραγού.
Στην εκδήλωση, που πραγµατοποιήθηκε στο Μνηµείο Πεσόντων, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ελισσαίου, χαιρετισµό απηύθυνε ο δήµαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος, µεταξύ άλλων, τόνισε «την ανάγκη να διατηρείται η πολιτιστική µας ταυτότητα, η τοπική ιστορία και η συλλογική µνήµη, µέσα από τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στον τόπο µας και µε τη διοργάνωση σχετικών επετειακών εκδηλώσεων».

Κεντρική οµιλήτρια ήταν η φιλόλογος Κατερίνα Καραπατάκη, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μάχης του ∆ροµονέρου, στη σηµασία της στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την Κρήτη και στην Ένωση του Νησιού µε την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση χαιρετισµό επίσης απηύθυνε η Εντεταλµένη Περιφερειακή Σύµβουλος Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη ενώ παραβρέθηκαν οι Αντιδήµαρχοι Πλατανιά Χρήστος Αρχοντάκης, Πολυχρόνης Σηµαντηράκης και Γιώργος Καλαϊτζάκης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ζυµβραγού, Καρρών και Κακοπέτρου, Στράτος Ξανθουδάκης, Γεώργιος Αποστολάκης και Νίκος Τσιχλάκης αντίστοιχα, εκπρόσωποι Βουλευτών και Συλλόγων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
«Είναι σηµαντικό όταν ιστορικά γεγονότα σε σηµεία του τόπου µας όπως εδώ µε τη µάχη του ∆ροµονέρου ταυτίζονται µε τον ίδιο τον τόπο και γι αυτό έχει µείνει ως µάχη του ∆ροµονέρου. Μάλιστα εξαιτίας της επιτυχίας αυτής της µάχης των Ελλήνων Κρητικών έναντι των πολυάριθµων Τούρκων, ένα χρόνο αργότερα, το 1897 για πρώτη φορά η Ελληνική κυβέρνηση έστειλε εκστρατευτικό σώµα υπό τον συνταγµατάρχη Τιµολέοντα Βάσο που αποβιβάστηκε στο Κολυµπάρι. Ήταν η αρχή της Ένωσης µε τη Μητέρα Ελλάδα που επιτεύχθηκε µετά από λίγα χρόνια», σηµείωσε ο κ. Μαλανδράκης.
«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΘΑΡΡΟΥΣ»
Από µεριάς της η Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη τόνισε ότι «σε αυτόν τον τόπο 600 άνθρωποι στάθηκαν απέναντι στον τουρκικό στρατό των δύο χιλιάδων αντιµετωπίζοντας τον ηρωικά γράφοντας άλλο ένα ιστορικό γεγονός θάρρους, αυταπάρνησης και αγάπης για την ελευθερία. Ερχόµαστε να τιµήσουµε σήµερα όχι µε απλά λόγια αλλά µε τις πράξεις µας προσπαθώντας αυτή την τοπική ιστορία να τη µεταφέρουµε και να τη µεταγγισουµε στους νέους µε βιωµατικό τρόπο µέσα από την τέχνη, µέσα από οτιδήποτε µπορεί να τους επιτρέψει να την πάρουν και να προχωρήσουν».

«ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ»
Για τα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα της µεγάλης επιτυχίας που είχε η µάχη κατά των πολυάριθµων τούρκων, αναφέρθηκε λεπτοµερώς η φιλόλογος Κατερίνα Καραπατάκη υπογραµµίζοντας µεταξύ άλλων: «Η µάχη του ∆ροµονέρου υπήρξε από τις µεγαλύτερες και σπουδαιότερες για την ελευθερία της Κρήτης. Μια µάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποµάκρυνση των Τούρκων και τελικά στην πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα. 128 χρόνια πριν η επανάσταση ενάντια στους Τούρκους κατακτητές µαίνεται σε όλο το νοµό. Στην πόλη των Χανίων ο τουρκικός στρατός εκτελεί και καταστρέφει αδιακρίτως και ενώ προχωρεί προς τα δυτικά, πολλά χωριά της ανατολικής Κισάµου και της δυτικής Κυδωνίας παραδίδονται στις φλόγες…».
Καταλήγοντας η κα Καραπατάκη τόνισε: «Η µάχη του ∆ροµονέρου αποτελεί ορόσηµο στην ιστορία της Κρήτης. Όχι µόνο για τη σηµασία της στην έκβαση της κρητικής επανάστασης και στην οριστική αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ανέδειξε µε τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήµατα της ψυχής των κρητικών, την αµφισβήτηση του αδυνάτου, την περιφρόνηση του θανάτου, την οµοψυχία και τη συσπείρωση µπροστά στον κοινό εχθρό, την πρόταξη του εµείς έναντι του εγώ, τον άνευ όρων αγώνα για την ελευθερία του τόπου τους.
Ο φόρος τιµής που αποτίνουµε σήµερα στους µαχητές ∆ροµονέρου, 128 χρόνια µετά, είναι και µια υπενθύµιση στις αξίες που µε τη στάση τους υπερασπίστηκαν. Αξίες που οφείλουµε οι νεότεροι να διατηρήσουµε ζωντανές και άσβεστες στη µνήµη µας ώστε να µην επιτρέψουµε στο µέλλον καµιάς µορφής σκλαβιά και υποδούλωση».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, αναγνώστηκαν τα ονοµατεπώνυµα των πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακούστηκε ο Εθνικός Ύµνος και η εκδήλωση τελείωσε µε κέρασµα που προσφέρθηκε από τον ∆ήµο Πλατανιά.

Από τη χθεσινή εκδήλωση στο ∆ροµόνερο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα