Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ορόσημο η 15η Οκτωβρίου για τον προϋπολογισμό 2020

Τη 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, έθεσε ως ορόσημο ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

«Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ειδικά για το 2020 δεν υπάρχει το περιθώριο να αλλάξει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (ο προϋπολογισμός του 2020 θα κλείσει με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ). «Ο στόχος πρέπει να διατηρηθεί και να επιτευχθεί, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί.

Καμία αναφορά σε μέτρα
Αν και ρωτήθηκε σχετικά, ο απερχόμενος επίτροπος -ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, όπως επίσης και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό. «Δεν πρόκειται να κάνω προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε η χώρα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα. Είναι κυρίαρχη», υποστήριξε.

Ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το θέμα των κερδών των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ και ειδικά για τον λόγο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η ρήτρα αξιοποίησης μέρους των κερδών αυτών για «συμφωνημένες επενδύσεις» (η σχετική ρήτρα έχει ενσωματωθεί στην απόφαση του Ιουνίου του 2018 όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο μνημόνιο). Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών, προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Η Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρήση του εν λόγω ποσού για επενδυτικούς στόχους. Κατέστησε, σαφές, όμως ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρχει ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και ταυτόχρονα, να κατατεθεί θετική έκθεση από τους θεσμούς για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης (η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εκταμίευση επιπλέον 640 εκατ. από τα ANFAs και τα SMPs πιθανότατα στις αρχές του 2020). Και, δεύτερον, να δοθεί η σχετική έγκριση από το Eurogroup (πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου).

Ποτέ ξανά ελλείμματα
Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν και οι στόχοι». Αναφέρθηκε σε σταδιακή μείωση του στόχου και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν ήταν θέση της Κομισιόν ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθεσμα οι στόχοι για πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος με τα μηδενικά πλεονάσματα ή τα ελλείμματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα