Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Όρους για τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης έθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος

Όρους για τη συγκατάθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, για το οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας, έθεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε χθες στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και αναπαρήγαγαν εκτενώς αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

«Αφού θα πάρουμε στα χέρια μας πάρα πολλά κρατικά χρήματα, θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να κατευθυνθούν στους σωστούς τομείς», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως κατά τη γνώμη του πρέπει να διατεθούν κυρίως για περισσότερη έρευνα και εξέλιξη των ψηφιακών υποδομών.

Για τον συντηρητικό ηγέτη, πρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές, «κάτι απαραίτητο για καλύτερη προστασία του κλίματος» και, επιπλέον, η κατανομή των κονδυλίων της βοήθειας πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε «τα χρήματα να μη χρησιμοποιηθούν μόνο για να καλύψουν τις τρύπες των προϋπολογισμών».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας επίσης την απαίτηση οι δικαιούχες χώρες να επιστρέψουν τουλάχιστον μέρος της ενίσχυσης αργότερα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά «τάσσομαι υπέρ της συνολικής ισορροπίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων», προσθέτοντας πως οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι «υπέρμετρα υψηλές».

Μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Αυστρία είναι μια από τις χώρες που εξαρχής εναντιώνονται στη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ή ενισχύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αξιώνουν να υπάρξει οικονομική ενίσχυση μόνο αν συνοδεύεται από αυστηρές απαιτήσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις και επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφή δανείων.

Μόλις την Πέμπτη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην αυστριακή Βουλή στη Βιέννη, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να συζητηθεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος λέει πως αντιλαμβάνεται μεγαλύτερη ανάγκη για συζήτηση γύρω από το αναπτυξιακό ταμείο, καθώς υπάρχουν, παρατήρησε, «μεγάλες διαφορές απόψεων» σχετικά με το πώς θα πρέπει να δοθεί η βοήθεια – με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων – και σχετικά με τα κριτήρια της διάθεσης, όπως η κάμψη της οικονομικής παραγωγής ή η αύξηση της ανεργίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους -, διακηρύσσοντας επανειλημμένα την απορριπτική στάση του, εμφανίζεται ως ο επικεφαλής μιας ομάδας τεσσάρων κρατών, των αυτοαποκαλούμενων «φειδωλών» , οι οποίες συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και κρατούν ιδιαίτερα περιοριστική και σκληρή στάση.

Και αυτό τόσο στο θέμα του νέου επταετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Σχέδιο της Επιτροπής. Οι «τέσσερις» αντιπροτείνουν χορηγήσεις μόνο δανείων, όχι ενισχύσεων, στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα