Ποδηλατοπορεία ενάντια στις εξορύξεις 450 χιλιομέτρων από τη Λευκάδα μέχρι τη Κρήτη, με ενδιάμεσους σταθμούς κάθε πόλη και χωριό της διαδρομής για έναν 29χρονο Κρητικό με καταγωγή από τη Λευκάδα !
Ο Αργύρης Σταυρουλάκης αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο το πρωί την ποδηλατοπορεία του ενάντια στις εξορύξεις φτάνοντας στο Ηράκλειο, ενώ είχε ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου από τη Λευκάδα.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών εργάζεται ως υπάλληλος σε τουριστική επιχείριση, ο Αργύρης σταμάτησε για λίγο την πορεία του χθες το πρωί προκειμένου να μιλήσει στα “Χ.Ν.”
«Επειδή το ένα μέρος της καταγωγής μου είναι από την Κρήτη και το άλλο από τη Λευκάδα, από μικρός πάντα το συζητούσα με τους φίλους μου ότι θα ήταν ωραίο να κάνεις τη διαδρομή από το ένα νησί στο άλλο με ποδήλατο. Αυτός ήταν ένας…νεανικός στόχος. Όμως ο λόγος που αποφάσισα να κάνω αυτή τη διαδρομή είναι για να περάσω ένα μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος» εξηγεί ο Αργύρης.
Για τον 29χρονο το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. «Η περιβαλλοντική επιβάρυνση των νησιών του Ιουνίου, των ακτών της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι η συνεισφορά των υδρογονανθράκων στην αλλαγή του κλίματος. Για αυτό και πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί και να αντισταθεί. Να συστήσει παντού επιτροπές ενάντια στις εξορύξεις να αγωνιστεί ενάντια σε αυτό που γίνεται» τονίζει.
Τον ρωτάμε για την αντίθετη άποψη που εκφράζει αρκετός κόσμος ότι από τη στιγμή που και άλλες χώρες κάνουν εξορύξεις θα πρεπε και η Ελλάδα να συμβάλλει σε αυτές προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη. «Καταρχήν βλέπουμε ανεπτυγμένες χώρες να στρέφονται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την ίδια στιγμή να επιβάλλουν σε χώρες όπως τη δική μας να προχωρήσει σε εξορύξεις. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει ! Επίσης αρκετές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις εξορύξεις στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος δεν μπορούν να κάνουν εξορύξεις στις χώρες που έχουν έδρα, Γαλλία, Ισπανία γιατί εκεί απαγορεύεται! Σε ότι αφορά τώρα τα κέρδη, αυτά θα είναι μόνο για τις εταιρείες και τις πολυεθνικές. Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξεζουμίζουν τις χώρες που επεμβαίνουν, και να βάζουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες μόνο και μόνο για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Κέρδη από τα οποία φροντίζουν να μην φορολογούνται με τελευταίο παράδειγμα εταιρεία που δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα» αναφέρει ο Αργύρης.
Μας παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα που συνηγορούν στο αίτημα όσων αντιστέκονται στις εξορύξεις. «Στις μελέτες τους δεν έχουν υπολογίσει την σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη. Τι θα συμβεί σε ένα σεισμό που είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τις περιοχές αυτές; Σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή από τη Λευκάδα μέχρι την Κρήτη υπάρχουν απάτητες περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ζει χιλιάδες κόσμος και το 2/3 εξ αυτών βασίζει την επιβίωση του στον τουρισμό και στην αλιεία. Τι θα πουν σε όλον αυτόν τον κόσμο αυτοί που με τόση άνεση βάζουν τις υπογραφές και παραχωρούν στις εταιρείες το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν».
Με το ποδήλατο του, τη σημαία του με το “όχι στις εξορύξεις” ο Αργύρης πέρασε χθες από την Κόρινθο και μπήκε στην Αττική. Στις τρεις μέρες του ταξιδιού του έχει έλθει σε επαφή με πολύ κόσμο. «Πραγματικά καθημερινά έρχομαι σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και έχω εντυπωσιαστεί πόσο ενάντια είναι στις εξορύξεις. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος για αυτά που γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση του αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν αρκεί ο θυμός. Καμία οικολογική δράση δεν έχει βαρύτητα αν δεν απαντά σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα για αυτό και τους καλώ να δράσουμε όλοι μαζί μέσα από επιτροπές και άλλες συλλογικότητες» καταλήγει.