Ως τις 28 Φεβρουαρίου οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τομάτας, που θέλουν να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους για για τη φετινή χρονιά, προκειμένου κατόπιν οι εγκεκριμένες βιομηχανίες να καταβάλλουν σε αγρότες και φορείς την αξία της πρώτης ύλης που τους παραδόθηκε το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Αυτό προβλέπει σχετική τροποποιητική απόφαση, η οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βιομηχανική ντομάτα.
Σημειωτέον ότι, βάσει της απόφασης, η σύμβαση ανάμεσα στην μεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαμβάνει την συμφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιμή ανά κιλό προϊόντος. Η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά με τραπεζικό έμβασμα και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 20η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς, οφείλει να καταθέσει τη σχετική αίτηση έγκρισης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 2
Έγκριση μεταποιητικών επιχειρήσεων τομάτας προς μεταποίηση
1. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βιομηχανικής τομάτας που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ’ εξής και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφασή του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους για το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει στο σύστημα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για μεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύμφωνα με τον ΚΑΝ 852/2004).
β) Στην περίπτωση που η μεταποίηση δεν πραγματοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποβάλλεται επιπλέον το μισθωτήριο συμβόλαιο, η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσημα τη συνεργασία της μεταποιητικής εγκατάστασης με την μεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια ΔΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σημείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.
γ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι έχει μεταποιήσει το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, κατά την προηγούμενη περίοδο ή/και τις προηγούμενες περιόδους, μετά από έλεγχο του ισοζυγίου.
δ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά με την εξόφληση των πληρωμών της μεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά την προηγούμενη περίοδο ή/και τις προηγούμενες περιόδους.
Η σύμβαση ανάμεσα στην μεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαμβάνει την συμφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιμή ανά κιλό προϊόντος. Η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά με τραπεζικό έμβασμα και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 20η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Η ΔΑΟΚ που εκδίδει τα (γ) και (δ) έγγραφα, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να τα εκδώσει
4. Μεταποιητική επιχείρηση που δεν θα προσκομίσει τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου, δεν εγκρίνεται.
5. Οι ποσότητες βιομηχανικής τομάτας που παραδίδονται σε μη εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να τύχουν της ενίσχυσης του ως άνω καθεστώτος.
Άρθρο 3
Ελάχιστες προδιαγραφές πρώτης ύλης
1. Με την επιφύλαξη των κριτηρίων ποιότητας, όπως καθορίζονται στη σύμβαση μεταξύ του φορέα και της μεταποιητικής επιχείρησης, η πρώτη ύλη που παραδίδεται στη μεταποιητική επιχείρηση πρέπει να είναι υγιούς, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας και κατάλληλη για μεταποίηση.
2. Η ελαττωματική πρώτη ύλη καθορίζεται ως εξής:
− ξένα σώματα: θεωρείται ως ξένο σώμα οτιδήποτε δεν είναι καρπός. Περιλαμβάνονται τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά, χόρτα κλπ), τα ανόργανα σώματα (χώμα, χαλίκια, πέτρες κλπ) και τα διάφορα υπολείμματα.
− καρποί προσβεβλημένοι από ασθένειες, καρποί σκουληκιασμένοι ή σάπιοι: καρποί που παρουσιάζουν προσβολές από ασθένεια, έντομα ή από παράγοντα σήψης, σε επιφάνεια διαμέτρου μεγαλύτερη από 30mm, επεκτεινόμενη στο εσωτερικό του καρπού.
− πράσινες τομάτες: υγιείς καρποί που δεν έχουν φτάσει σε ωριμότητα, εξωτερικά τελείως πράσινοι. Δεν λαμβάνεται υπόψη το χρώμα στο εσωτερικό του καρπού.
Άρθρο 4
Παράδοση πρώτης ύλης
1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης, με ευθύνη του συμβληθέντα φορέα.
2. Κάθε φορτίο πρώτης ύλης συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία παραστατικά.
3. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγματοληψία για τον υπολογισμό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωματικής πρώτης ύλης.
Εφόσον το ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωματικής πρώτης ύλης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας είναι μέχρι και 3%, η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει το αντίτιμο για το σύνολο της ποσότητας, η οποία και υπολογίζεται στον καθορισμό του ύψους των ποσοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 925/39512/6−4−2015(Β΄680) υπουργικής απόφασης.
Στη περίπτωση που το ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωματικής πρώτης ύλης είναι μεγαλύτερο του 3% και μικρότερο του 10%, το φορτίο γίνεται αποδεκτό, ενώ για την ελαττωματική α΄ ύλη άνω του 3% δεν καταβάλλεται αντίτιμο και δεν υπολογίζεται στον καθορισμό των ποσοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 925/395126−4−2015(Β΄680) υπουργικής απόφασης. Εφόσον το ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωματικής πρώτης ύλης είναι μεγαλύτερο του 10%, το φορτίο απορρίπτεται ως ακατάλληλο και μπορεί να επανέλθει μόνο μετά από διαλογή που διενεργείται από τον φορέα.
4. Η μεταποιητική επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στη διαλογή της αποδεκτής πρώτης ύλης και την απομάκρυνση της ελαττωματικής πρώτης ύλης, ώστε να εξασφαλίσει ένα τελικό προϊόν σύμφωνο με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
5. Όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2. Το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπό του φορέα και από εκπρόσωπο της μεταποιητικής επιχείρησης. Το δελτίο παράδοσης−παραλαβής συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο.
Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριμελής επιτροπή της Δ.Α.Ο.Κ του άρθρου 5 της παρούσας, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή.
Δελτίο παράδοσης−παραλαβής υποχρεούται να κρατά η μεταποιητική επιχείρηση και ο φορέας.
Εφόσον κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής υπάρξει διαφωνία μεταξύ του εκπρόσωπου της μεταποιητικής επιχείρησης και του εκπρόσωπου του φορέα, γνωματεύει σχετικά η τριμελής επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας και η γνωμάτευση είναι οριστική.
(Πηγή: www.agronews.gr)