Που πάμε; Μη ρωτάς! Ανέβαινε, κατέβαινε. Δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα, και τη χαίρουμαι όλη.
Νίκου Καζαντζάκη, Ασκητική
Ο πολιτισμός ως αφήγημα στις μουσειακές εκθέσεις απελευθερώνει μια κρίσιμη παιδευτική δυναμική και αποτελεί επίκαιρο πάντα θέμα στα τεκταινόμενα των μουσείων.
Η χωρική μικροκλίμακα, η εσωτερική οργάνωση, η επιλογή των εκθεμάτων, τα μέσα που αξιοποιούνται για την ερμηνεία τους, ο υπομνηματισμός, τα κινητά ή σταθερά κατασκευαστικά στοιχεία της παρουσίασης, συγκροτούν μια πολύ δυναμική, τρισδιάστατη εκθεσιακή αφήγηση που διαμορφώνει ένα νοηματικό σύνολο και ενθαρρύνει πολλαπλές ερμηνείες από τους επισκέπτες στο μουσείο.
Η αυτονόητη χωροοργανωτική επιλογή, αλλά και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων έχει σαφείς επιπτώσεις στον τρόπο που οι επισκέπτες προσλαμβάνουν το αφήγημα των επιμελητών στις μουσειακές εκθέσεις.
Ακόμη και αν η επιλογή που θα διαμορφώσει την ταυτότητα του αφηγήματος μοιάζει τυχαία ή συμβιβάζεται σε καθαρά πρακτικούς όρους , αν εξετάσουμε το τελικό αποτέλεσμα, διαπιστώνουμε ότι κανένα αφήγημα μουσειακής έκθεσης δεν μπορεί να είναι εντελώς ουδέτερο και απαλλαγμένο από συνειδητές ή ασυνείδητες αξιολογήσεις ή ερμηνείες.
Η εκθεσιακή αφήγηση ολιστικά αντανακλά την ερμηνευτική πολιτική του μουσείου συναντά την προϋπάρχουσα γνώση του επισκέπτη και επενδύει στην ενεργοποίηση μνήμης και συναισθημάτων δρώντας καταλυτικά στην ταυτότητα της μουσειακής εμπειρίας που παρέχεται και προσλαμβάνεται.
Το Μουσείο Καζαντζάκη επιχειρώντας λοιπόν να συμβάλει στο διεθνή διάλογο για τις νέες προσεγγίσεις στις μουσειακές εκθέσεις, φιλοξενεί σε λίγες μέρες ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές συνέδριο.
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOM και το Μουσείο Καζαντζάκη υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης Πρόκειται για το ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Λογοτεχνών και Συνθετών (ICLM) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης, από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου 2017
Το θέμα του συνεδρίου είναι “Εκθέσεις. Νέες Προσεγγίσεις” (“Exhibitions. New Insights”) και έχει στόχο να συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίες σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα Μουσεία Λογοτεχνών και Συνθετών και, παράλληλα, να παρουσιάσει τις προοπτικές που υπάρχουν για την οργάνωση σύγχρονων εκθέσεων.
Το Μουσείο Καζαντζάκη είναι ένα μουσείο με λογοτεχνική αποστολή. Αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη και έχει όραμα κυρίως να διαμορφώσει ενεργούς και συνειδητοποιημένους αναγνώστες του έργου του. Φιλοξενώντας τη μεγάλη αυτή διεθνή διοργάνωση το συγκεκριμένο μουσείο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του στον πολιτισμό, προσφορά που υπερβαίνει την τοπικότητα.
Μαζί του εκτός από τις πολλές χώρες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο συμπορεύονται σε μια παράλληλη έκθεση αφίσας στον χώρο σημαντικοί πολιτισμικοί οργανισμοί από την χώρα μας.
Συγκεκριμένα οι παρακάτω: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Μουσείο “Λυχνοστάτης”
Βιβλιοθήκη Βουλής
Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
Γενάδειος Βιβλιοθήκη
Εθνική Βιβλιοθήκη
ΕΛΙΑ
Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΓΑΚ, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης
ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας “Λίλιαν Βουδούρη”.
Περισσότερα όμως για τη διοργάνωση, το πρόγραμμα και τη δυνατότητα συμμετοχής στο συνέδριο στις ιστοσελίδες των διοργανωτών:
ICOM/ICLM (International Committee for Literary and Composers’ Museums)
http://network.icom.museum/iclmICOM Hellenic National Committee
http://network.icom.museum/icom-greece/
Nikos Kazantzakis Museum, Crete, Greece
www.kazantzaki.gr