Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ως ανοιχτή και βιωματική πληροφόρηση για τις ευκαιρίες στο πεδίο της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Eνωση

Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι.
Arnold J. Toynbee, (Βρετανός Ιστορικός)


Απασχόληση και επιχειρηματικότητα  με την πρώτη ματιά δεν ακουμπούν άμεσα το πεδίο του πολιτισμού . Αυτό  όμως αποτελεί πλέον μια πεπερασμένη αντίληψη αφού ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να εκλαμβάνεται ως πεδίο έμπνευσης και καινοτομίας για την ανάπτυξη πρακτικών επιχειρηματικότητας, αλλά  και την ενδυνάμωση της απασχόλησης.
Ο πολιτισμός δεν συνδέεται  επιχειρηματικά μόνο με τον τουρισμό, αλλά μπορεί να ανοίξει  δυναμικούς ορίζοντες  που θα φέρουν  τους νέους και τον σύγχρονο Έλληνα γενικά πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του. Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονους όρους μια αειφόρου προσέγγισης επιδρά  έτσι καθοριστικά και στην απασχόληση.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική, όσο είναι σήμερα. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα σχολεία, στα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και στα πανεπιστήμια θα έχει θετικές επιδράσεις στην επιχειρηματική δυναμικότητα των οικονομιών μας. Για την ακρίβεια, πέραν της συμβολής της στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η επιχειρηματική εκπαίδευση θα ενισχύσει την απασχόληση  των νέων και θα τους καταστήσει περισσότερο δημιουργικούς, περισσότερο ευέλικτους, περισσότερο ανθεκτικούς, καθώς θα τους εφοδιάσει με νέου τύπου πολύτιμες  δεξιότητες που δεν περιορίζονται απλά στο πεδίο  της τεχνογνωσίας. Κατά συνέπεια ,η επιχειρηματική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται στις πλέον αποδοτικές επενδύσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η Ευρώπη:
Με αυτό το σκεπτικό η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε την Τρίτη  29/01 και την Τετάρτη 30/01 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  ένα  ενδιαφέρον  διήμερο συνέδριο με θέμα την απασχόληση , τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα  που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο ως προς τις τεχνικές που επιστράτευσε για να προσελκύσει τις ομάδες-στόχους,  αλλά και τους ομιλητές που επέλεξε για να μοιραστούν διαδραστικά  τις εμπειρίες τους και τις δυσκολίες που συνάντησαν στην επαγγελματική  διαδρομή που ακολούθησαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους και να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι στο επάγγελμα τους Στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου βρέθηκαν  οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι πολίτες που αναζητούν εργασία. Σκοπός ήταν  η ενημέρωση για τις υπάρχουσες δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχονται στο μέτωπο των επενδύσεων και της απασχόλησης σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτές αλλά και δημόσιοι φορείς που παρουσίασαν ευκαιρίες στον χώρο της εργασίας.
..    Στο συνέδριο με τίτλο «EUandU – Είναι στο Χέρι Μας – Ευκαιρίες στην Εργασία και την Επιχειρηματικότητα από την Ε.Ε.» συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, ο οποίος στην έναρξη  συνομίλησε με τους συμμετέχοντες για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της αρμοδιότητας του. Χαιρετισμό  απηύθυναν ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν επίσης  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Το συνέδριο περιλάμβανε εργαστήρια με θεματικούς άξονες που επεδίωξαν με σαφήνεια και ανάδειξη καλών πρακτικών και σημείων επαφής ανάπτυξης και υποστήριξης  ιδεών  να ανοίξουν το πεδίο της σκέψης των «νέων» στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με τη διευκρίνιση ότι «νέοι» χαρακτηρίζονται όχι μόνο οι αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες,  αλλά και  όλοι  οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας που τολμούν να αλλάξουν επαγγελματικό πεδίο δραστηριοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι δραστηριότητες στα εργαστήρια  επικεντρώθηκαν  και σε πιο πρακτικά θέματα όπως : οι συνεντεύξεις εργασίας, η προετοιμασία βιογραφικών, η δικτύωση, η καθοδήγηση, η χρήση νέων τεχνολογιών, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι επενδυτικές ευκαιρίες όπου οι συμμετέχοντες είχαν  την ευκαιρία να συνεργαστούν και να συνομιλήσουν με τους παρόντες φορείς. Επιπλέον και τις δύο ημέρες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να απευθύνουν ερωτήσεις σε ομιλητές που ξεδίπλωσαν την εμπειρία των δικών τους επαγγελματικών  βηματισμών πολύ ρεαλιστικά και εύγλωττα. .Αξίζει να αναφερθεί  ότι  επισημάνθηκε   αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία  σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες  αποτελούν συχνά πεδίο έμπνευσης για τη γέννηση καινοτόμων  ιδεών που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής και ευνοούν  την δικτύωση στην Ευρώπη
Με τη βιωματική μεθοδολογική τεχνική  του world café  (συμμετοχικός σχεδιασμός) επιδιώχθηκε  επίσης η γόνιμη αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων για τις προοπτικές της απασχόλησης στο μέλλον και το μοίρασμα των ιδεών για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον και τις δύο ημέρες υπήρχαν  σημεία επαφής στον συνεδριακό χώρο με πλούσιο ενημερωτικό υλικό και έμπειρους πληροφορητές από το ΙΚΥ, τον ΕΟΠΕΠ, το στέκι της Ευρώπης, το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης κ.ά.
Η δια βίου μάθηση γίνεται όλο και πιο σημαντική στον σημερινό κόσμο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Agenda 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη. To παγκόσμιο όραμα για το μέλλον της δια βίου μάθησης συζητείται σε διεθνές επίπεδο,
Το συνέδριο ανέδειξε την  κρίσιμη αναγκαιότητα της  επανακατάρτισης των εργαζομένων. Οι τύποι των δεξιοτήτων των εργαζομένων πρέπει να επικαιροποιούνται και όχι απλά να ενισχύονται (reskilling)  Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους εργοδότες  να διατηρήσουν παραγωγικούς τους οργανισμούς τους, αλλά και να διαμορφώνουν  σχέδια ανάπτυξης  των εργαζομένων, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη διατήρηση τους Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής η  αναδιαμόρφωση και  επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού αποτελούν βασικούς μοχλούς για να προωθήσουν τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσουν την  ανθεκτικότητα της κοινωνίας ενόψει των τεχνολογικών αλλαγών προκειμένου να ανοίξουν  δρόμους  για μελλοντικά εκπαιδευτικά συστήματα για την επόμενη γενιά εργαζόμενων
Καθώς οι τύποι δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας μεταβάλλονται ταχύτατα οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη δια βίου μάθηση επιλέγοντας  σταδιοδρομίες που τους επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουν την απασχόληση τους.Για τις εταιρείες οι στρατηγικές αναβάθμισης που υιοθετούν για το ανθρώπινο δυναμικό τους θα είναι αποφασιστικής σημασίας εάν πρόκειται να βρουν το ταλέντο που χρειάζονται και να συμβάλλουν σε κοινωνικά υπεύθυνες προσεγγίσεις για το μέλλον της απασχόλησης.
Ο πολιτισμός  είναι μοχλός ανάπτυξης και βασικό συστατικό της σύγχρονης παιδείας Κάθε χώρα μπορεί να διαχειριστεί αναπτυξιακές προκλήσεις αξιοποιώντας τη δια βίου μάθηση για τους πολίτες της.  Αρκεί να επενδύσει  σε πρακτικές που αξιοποιούν την συλλογική ευφυΐα, ενσωματώνουν και αναδεικνύουν την διαφορετικότητα και αναγνωρίζουν τη δια βίου μάθηση σαν μια φυσική διαδικασία ανθρώπων και οργανισμών να διαχειρίζονται τις αλλαγές Για την Ελλάδα ο πολιτισμός αποτελεί αναξιοποίητο και υποτιμημένο πεδίο στην υπηρεσία της δια βίου μάθησης που είναι καιρός πλέον να γίνει προτεραιότητα.

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις:
https://www.eklogika.gr/page/EuropeanUnion/eeingreece
https://www.cnn.gr/oikonomia/story/161347/synedrio-gia-tis-ependyseis-kai-tin-apasxolisi-diorganonei-i-eyropaiki-epitropi-stin-athina
file:///C:/Users/Lenovo/Desktop/letters%20T4E/Επιχειρηματική%20εκπαίδευση.pdf
https://ec.europa.eu/greece/home_el


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα