«…Η σχέση με τον πραγματικό κόσμο παραμένει η εγγύηση μια μάθησης η οποία συνδέεται με τις ανάγκες του παιδιού, αποφεύγει την παγίδα της φλυαρίας, διασφαλίζοντας την ωρίμανση και αποκτά ένα δημοκρατικό έρεισμα…».
Johann Heinrich Pestalozzi
Μια δημοκρατική αντίληψη της αγωγής του πολίτη συνδέεται άμεσα με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια συζήτηση και τη δυνατότητα προσωπικής καλλιέργειας κάθε ατόμου.
Ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της δημοκρατίας. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοκρατία ως θεωρία και πράξη είναι η ιδιότητα του πολίτη. Στην ιδιότητα του πολίτη κομβικό ρόλο έχει η εκπαίδευση ως προσέγγιση και ως εφαρμογή.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την ερμηνεία της ιδιότητας του πολίτη, τη νοηματοδότηση του όρου «ενεργός πολίτης», τη συσχέτιση του με τον αποτελεσματικό πολίτη με δημοκρατικές αρχές και πεποιθήσεις. Πώς διαμορφώνεται λοιπόν ο πολίτης είναι ένα εύλογο ερώτημα που αναδεικνύεται κρίσιμο σχετικά με τον ρόλο της εκπαίδευσης στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό, παγκοσμιοποιημένο και τεχνολογικά εξελισσόμενο κόσμο. Ποιο είναι το παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί και θα υποστηριχθεί ο πολιτισμός της δημοκρατίας σε έναν κόσμο πολύμορφο σε ιδέες και ανάγκες, πολυδιάστατο σε ερμηνείες, δυνατότητες πρακτικές και θεσμούς;
Τα Προγράμματα Pestalozzi που στοχεύουν πρωτίστως στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών με βάση τους κεντρικούς πυλώνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Δημοκρατία, την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Κανόνα Δικαίου, έχουν πολλά να προσφέρουν στον Ελληνα εκπαιδευτικό και βοηθούν με τη μεθοδολογία και πρακτική εφαρμογή των όσων πρεσβεύουν στην αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων φαινομένων όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ενδοσχολική βία, ο αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων.
Η ομάδα εκπαιδευτικών του Ελληνικού Πεσταλογικού Διαλόγου σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Εθνική Μονάδα Συντονισμού, το Tμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργανώνουν την 4η Εθνική Δράση Διάχυσης Προγραμμάτων Pestalozzi στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η διημερίδα που τελεί υπό την αιγίδα του ΣτΕ και διοργανώνεται χάρη στην ένθερμη υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, τις Αντιδημαρχίες Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας του αντίστοιχου Δήμου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και τη συμπαράσταση του Γραφείου EuropeDirect Crete και των Teachers4Europe (Κρήτης) απευθύνεται σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο του νησιού. Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 6.30-8.30μ.μ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο) και τα επιμορφωτικά εργαστήρια και δράσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 9 π.μ – 5μ.μ στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, Σαββαθιανών & Νιώτη 8, Νέο Στάδιο,71202, Ηράκλειο.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών μιας μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια και επιμορφωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν αναλάβει τη διάδοση των αρχών και αξιών του. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης να γνωρίσουν τα προγράμματα αυτά και τη μεθοδολογική φιλοσοφία τους και να αποτελέσουν μέρος μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Κοινότητας Πρακτικής που υποστηρίζει την επαγγελματική τους ανάπτυξη και εμπλουτίζει με γόνιμο τρόπο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των σημερινών μαθητών – αυριανών πολιτών. Μέλη του ελληνικού δικτύου θα είναι οι επιμορφωτές και μια μεγάλη περιοχή ενδιαφέροντος για το σύγχρονο εκπαιδευτικό θα καλυφθεί μέσα από τα προγραμματισμένα εργαστήρια.
Η εγγραφή των εκπαιδευτικών στη δράση αυτή γίνεται μέσω της πλατφόρμας του ΣτΕ http://www.coe.int/en/web/pestalozzi/calendar και ελέγχεται κεντρικά από το Συμβούλιο και την Εθνική Μονάδα. Στην εθνική δράση διάχυσης που θα έχει θέμα: “Council of Europe standards and effective pedagogy”, που θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 14 Οκτωβρίου 2017γίνονται δεκτοί και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και δεν είναι απαραίτητη η κατοχή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας καθώς σχεδόν το σύνολο των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. Οι παραπάνω προϋποθέσεις αφορούν τη συμμετοχή μόνο στη συγκεκριμένη ημερίδα. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2017.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της ημερίδας, τις ομάδες εργασίες, τις θεματικές ενότητες, κ.λπ., μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο σύνδεσμο: http://programmepestalozzi.ext.coe.int/formation_recap.php?id=qOSB0G6W/BdBVBp3qP/X3g ή να επικοινωνούν με την κ. Φωτεινή Βενέτη, στην ηλεκτρονική δ/νση: ffveneti@gmail.com. Πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Pestalozzi δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.coe.int/en/web/pestalozzi.