Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» διακρίνεται για το σεμνό, αλλά υψηλής ποιότητας πολιτισμικό έργο που παράγει μέσω των ομάδων εργασίας του που συστηματικά και εθελοντικά σχεδιάζουν, εμψυχώνουν , υλοποιούν , προάγοντας την άρρηκτη σχέση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό.
Οι ομάδες εργασίας αφορούν στο θέατρο , στη μουσική, στον χορό , σε παιδαγωγικές δράσεις, στη λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία , είναι ανοικτές για όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συνδεθούν και να μοιραστούν ιδέες και λειτουργούν με τακτικές συναντήσεις μέσω των συντονιστών τους.
Η ομάδα βιβλίου του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος» στοχεύει στην απόκτηση της ικανότητας από τον δάσκαλο να αξιοποιεί τις πολύπλευρες δυνατότητες της Λογοτεχνίας στην καθημερινή σχολική δραστηριότητα, έτσι ώστε η μάθηση να είναι σύγχρονη, αποτελεσματική κι ευχάριστη για όλους. Στα 20 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής δράσης για τη διάδοση της ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο η ομάδα διακρίνεται για τις πρωτότυπες παρεμβάσεις της που ευαισθητοποιούν, συγκινούν και κυρίως ενεργοποιούν μυώντας όλο και περισσότερους στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.
. Σημαντικοί σταθμοί στη διαδρομή της ομάδας Βιβλίου αποτελούν οι παρακάτω:
▪ 1997 – 1998 : Δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας με νέες προτάσεις και προοπτική.
▪ 2000 – 2005 : Χρονιές που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης» με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία το Ράλυ Ανάγνωσης. Δεκάδες βιβλία διαβάζονται μέσα από χιλιάδες συμμετοχές παιδιών με διαγωνιστικό μέρος. Δράσεις για τους μαθητές με τελετές έναρξης ~ λήξης και απονομές βραβείων και παράλληλα δράσεις για τους εκπαιδευτικούς του νομού μας.
▪ 2006 – 2008 : Παραμυθοκαθάψια ~ η συνέχεια του Ράλυ Ανάγνωσης. Ο Σύλλογος με την Ομάδα καινοτομεί και αποφασίζει οι μαθητές να γίνουν δημιουργοί διαβάζοντας : τώρα οι ίδιοι γίνονται συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, παρεμβαίνουν εικαστικά…
Από το 2008 μέχρι και σήμερα η ομάδα βιβλίου έχει παρουσιάσει πολλές και διαφορετικές δράσεις :
Δρώμενα σε πλατείες και πάρκα της πόλης του Ηρακλείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, βραβεύσεις, επισκέψεις συγγραφέων στις σχολικές τάξεις του νομού Ηρακλείου σε όπως και οργάνωση-λειτουργία τριών Λεσχών Ανάγνωσης σε Δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (προτού «κλείσει η αυλαία» σε αυτόν τον τόσο σημαντικό φορέα παιδείας και πολιτισμού).
Από το 2010 ξεκίνησε η συνεργασία με «ντόπιους συγγραφείς~εικονογράφους», οι οποίοι ακούραστα επισκέπτονται κάθε χρόνο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ενώ παράλληλα μαζί με αρκετούς από αυτούς τους συγγραφείς – παρουσιάζουμε βιβλία τους, ‘ανεβάζουμε’ θεατρικές παραστάσεις, οργανώνουμε σεμινάρια. Σεμινάρια βιωματικά επίσης οργανώνονται τουλάχιστον τρία κάθε σχολική χρονιά για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς με σχολικούς συμβούλους, με καλεσμένους μας συγγραφείς – ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα : Αγγελική Βαρελλά, Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, Λήδα Βαρβαρούση Σοφία Μαντουβάλου, Ελένη Τσιάλτα, Γιολάντα Τσορώνη – με ειδικούς επιστήμονες , όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς… Αρκετές είναι και οι ομιλίες όπου συμμετέχουν γονείς.
Διοργανώνονται μουσικές-ποιητικές βραδιές την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Εαρινή Ισημερία : αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, στον Βιτσέντζο Κορνάρο με τον Ερωτόκριτο, στο κρητικό πολιτικό τραγούδι σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, όπως τους Μιχάλη Καλλέργη, Γιάννη Κριτσωτάκη, την Ορχήστρα νυκτών και τοξοτών οργάνων Κρήτης, το σχήμα Εράν. Επίσης, η ομάδα βιβλίου συνεργάζεται τακτικά και με τις άλλες ομάδες του Συλλόγου Δ.ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, τη θεατρική, τη χορωδία, τη μουσικοπαιδαγωγική με πολύ όμορφες μουσικοθεατρικές παρεμβάσεις.
Τα τρία τελευταία χρόνια η ομάδα έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της βραδιάς «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» να γίνεται και η βράβευση των παιδιών των συναδέλφων μας που εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι βραβεύσεις πλαισιώνονται και με ενδιαφέρουσες ομιλίες από ψυχολόγους, αφιερώματα στο δάσκαλο της τάξης και της προσφοράς («Σμίλεψε δάσκαλε, ψυχές»), αλλά και στο δάσκαλο-ποιητή-δημιουργό («Πάρε τη λέξη μου…δώσε μου το χέρι σου…»).Πολύ σημαντική επίσης η δράση για το σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία επί δύο χρόνια με ομιλίες, παρεμβάσεις από το Δήμο, από φορείς, ειδικούς επιστήμονες, συγγραφείς, εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή και βοήθεια δασκάλων, νηπιαγωγών, μαθητών, γονέων του νομού Ηρακλείου.
Υπεύθυνες για την ομάδα βιβλίου είναι η Αναστασία Αράπογλου και η Εμμανουέλλα Περισυνάκη και στην ομάδα συμμετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί Ζαμπία Λαζανάκη, Ελένη Κόκκαλη, Αγαθή Μίχου, Βάνα Μυρωνάκη, Ματίνα Διαμαντάρα, Δέσποινα Αυγουστινάκη και Δήμητρα Τάσσου.
Η εκπαιδευτικός Αναστασία Αράπογλου μιλώντας για τις δράσεις της ομάδας βιβλίου αποκαλύπτει το μεράκι και το πάθος για τη λογοτεχνία που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των δράσεων τους:
«Από πέρυσι η Ομάδα ‘ανοίγει τα φτερά της’ και έρχεται σε επαφή με φορείς , όπως την Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγ. Μηνά», τη Στέγη Ανηλίκων στον Πόρο διαβάζοντας ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφίζοντας… Συνεργαζόμαστε επίσης, και συνδημιουργούμε με καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια ζωγραφικής της πόλης μας
Πιστεύουμε στη δύναμη της αναγνωστικής εμπειρίας ως ένα ψυχαγωγικό μέσο για την πλειονότητα της κοινωνίας. Πιστεύουμε στη δύναμη της Λογοτεχνίας που μπορεί ως ένα δυνατό σκαρί να μας οδηγήσει στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, του ονείρου, της ελπίδας!
Όσον αφορά στις «διαθέσεις μας» για φέτος, μάλλον πως έχουμε ξεκινήσει με καλλιτεχνική έμπνευση … αλλά πάντα έχοντας κατά νου τα λόγια του S.Mallarmé «Ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σε ένα ωραίο βιβλίο»….»
Αναλυτικότερα για τις δράσεις της ομάδας του Βιβλίου και για την ταυτότητα των άλλων ομάδων στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» http://www.sylekpe.gr/