Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ως ενοποιητική λειτουργία του καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Κρήτης

«Κάτασπρο γιασεμί και μυστικέ μου Αποσπερίτη
πάρτε με πάρτε με στην Κρήτη και μη και μη με ρωτάτε το γιατί…»
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ / «ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ»

Ένα σημαντικό μέρος του πολιτιστικού τουρισμού είναι το πολιτιστικό φεστιβάλ. Τα πολιτιστικά φεστιβάλ συνδέονται άμεσα με την αναπτυξιακή διαδικασία και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτιστικών πολιτικών ενός τόπου. Τα οφέλη ενός φεστιβάλ στην τοπική ανάπτυξη αγγίζουν πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως την εκπαίδευση μέσω της συμμετοχής διαφόρων ομάδων και οργανισμών με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις τέχνες μέσω της προώθησης της καινοτομίας και της επαναξιολόγησης των διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης , την κοινωνία μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, την οικονομία μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος Γενικά, αναζωογονώντας όλες ή συγκεκριμένες περιοχές του τόπου.

Αρχαιολογικός χώρος Κάτω Ζάκρου

Σε μια περίοδο όπου η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία εγκλωβίστηκε στην επικοινωνία της με το κοινό, λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης σχεδίασε, υλοποίησε και επενδύει στην ανθρώπινη δύναμη των αιρετών στελεχών της, στο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό που στελεχώνει την περιφερειακή αρχή, αλλά και στους εξειδικευμένους με πολιτισμικές σπουδές συνεργάτες της για να χτίσει ένα Φεστιβάλ που θα εδραιώσει στις συνειδήσεις την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του νησιού, θα ενδυναμώσει τη συγκινησιακή σχέση των πολιτών και των επισκεπτών με τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς της Κρήτης, και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing τόπου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τις οραματικές του ιδέες που μετουσιώνονται επιτυχώς σε καινοτόμα έργα σε όλα τα πεδία που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη συνοχή της Κρήτης.

Προλογίζοντας το Φεστιβάλ Κρήτης, στο οποίο προτάσσει ευρηματικά ως μήνυμα το ταξίδι και τη συνομιλία των τεχνών με τα μνημεία της Κρήτης, με τη φράση «Οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία της Κρήτης», επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η Κρήτη κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ένα νησί με διαρκή παρουσία στους αιώνες.

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό και τις τέχνες. Και πάνω σε αυτό το νησί, ξεκινά το ταξίδι για το « 1ο Φεστιβάλ Κρήτης», έναν νέο καλλιτεχνικό θεσμό που εγκαινιάζεται φέτος και αναμένεται να διατηρήσει αναμμένη «τη φλόγα» των τεχνών στη σύγχρονη εποχή.

Προβλήτα Μικρού Λιμένα, Φρούριο Κούλες Ηράκλειο

Με τη συμμετοχή κορυφαίων δημιουργών, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη έκφραση, τονίζοντας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ταυτότητα του τόπου μας, το «1ο Φεστιβάλ Κρήτης» φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια σύγχρονη κυψέλη πολιτισμού, που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Κρητικών, αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας.

Στην αφετηρία του φεστιβάλ, το φετινό καλοκαίρι και υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε χώρους εμβληματικούς, σε περιοχές της Κρήτης που φωτίζονται από το αρχαίο φως. Εκεί που μέχρι και σήμερα αντηχούν οι ήχοι της Μινωικής Κρήτης, εκεί που αποτυπώνονται οι τέχνες των Κρητικών, της εποχής των Ενετών, των Βυζαντινών και της Αναγέννησης.

Με τη σκέψη στραμμένη στο μέλλον, η Περιφέρεια Κρήτης, αναδεικνύει το παρελθόν, φορτίζοντάς το με τη δύναμη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας»

Φρούριο Κούλες Άπτερα Χανίων

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού κ. Κώστας Φασουλάκης αναφέρει επίσης:

[…] Στο πνεύμα αυτό το Φεστιβάλ Κρήτης που έχει ως άξονα τα μνημεία πολιτισμού σε όλο το νησί, αποσκοπεί ακριβώς στο να φέρει πιο κοντά την κοινωνία στην πολιτιστική αυτή κληρονομιά και να συνδέσει τις τέχνες με την προβολή και την ανάδειξη τους παράλληλα με την τουριστική προβολή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Το Φεστιβάλ Κρήτης είναι μια νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και έρχεται να καλύψει ένα κενό και να δώσει στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης τη θέση που τους αρμόζει!»

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης για το σκεπτικό δημιουργίας του Φεστιβάλ:

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο πολιτισμός αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο, εδώ και αιώνες, κινείται στο χρόνο αλλά και στο γεωγραφικό χώρο η Κρήτη.

«[…]Η πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση του νησιού αποτελεί τις σταθερές ράγες πάνω στις οποίες, από τη Μινωική εποχή, την περίοδο που άνθισε ο πρώτος οργανωμένος πολιτισμός στον ευρωπαϊκό χώρο, μεταφέρεται η Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων.

Ο πολιτισμός είναι η δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές. Κινητοποιεί για καλύτερα ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο μέρος της εξέλιξης ο πολιτισμός αλλά και κινεί τον τροχό της εξέλιξης, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι.Με αυτό το δεδομένο η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει την υλοποίηση ενός νέου καλλιτεχνικού φεστιβάλ. Μιας πολιτιστικής διαδρομής με κυρίαρχα στοιχεία: τη συνέχεια, την διαχρονικότητα, την ένταξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, την ανάδειξη αρχαιολογικών τόπων και μνημείων, τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την περιδιάβαση σε αχαρτογράφητα, αλλά εξόχως αξιόλογα πολιτιστικά μονοπάτια.

Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός  θα περιέχει παραστάσεις Θεάτρου, Χορού, Όπερας, Περφόρμανς, Μουσικού θεάτρου, Συναυλίες, Εικαστικά με συνεχόμενη επέκταση στα είδη τέχνης.Σε μια χώρα, όπου οι πολιτιστικοί πόροι παρέχουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία και την εμπέδωση του κατάλληλου κλίματος για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η συζήτηση για τον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς αναδεικνύοντας στοιχεία από τη σφαίρα του παρελθόντος δημιουργείς συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Μετατρέπεται έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας, σε μια άυλη αναπτυξιακή τράπεζα, ικανή να κινήσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο, με τελικό στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Και αυτό, διότι ο πολιτισμός καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε μια συνεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Όλα αυτά η Ελλάδα, τα νησιά μας και η Κρήτη τα έχουν σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ»

Αυτό που διακρίνει το Φεστιβάλ Κρήτης εκτός από όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, είναι η έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, στον σύγχρονο πολιτισμό που ως δυναμική ενοποιητική λειτουργία, ανατροφοδοτεί την πολιτιστική κληρονομιά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση, τη συμμετοχή και τη συνειδητοποίηση του κοινού. Το Φεστιβάλ Κρήτης ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου από την ανατολική πλευρά της Κρήτης στον Αρχαιολογικό χώρο της κάτω Ζάκρου και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτέμβρη στο δυτικό άκρο στο Φρούριο Φιρκά στα Χανιά σε διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με τη στήριξη των Δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων, έχοντας την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Ιωάννα Γιάνναρη συνεργάτης της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα σύγχρονου πολιτισμού ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του Φεστιβάλ Η ίδια επισημαίνει : «Η τοποθέτηση της κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εκάστοτε μνημείο έχει μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα, πράγμα που νομίζω ότι το πετύχαμε στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του Φεστιβάλ και το κοινό το αντιλήφθηκε και το απόλαυσε!!!»

Το Φεστιβάλ Κρήτης σφραγίστηκε πανηγυρικά και επετειακά στις 11 Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο με την Καντάτα Ελευθερίας του Χρήστου Λεοντή στο Κηποθέατρο « Νίκου Καζαντζάκη» Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και όλες οι εκδηλώσεις του ήταν sold out και καταχειροκροτήθηκαν!!!

Με την ευχή το Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης να είναι βιώσιμο και να εξελίσσεται αντάξια του σχεδιασμού και της οραματικής του ιδέας, είναι σημαντικό να απαντώνται κατά τακτά διαστήματα τα παρακάτω κομβικά ερωτήματα, ώστε να επαναπροσδιορίζονται οι πρακτικές και να βελτιστοποιούνται τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του:

• Πώς προσφέρεται η εκπαιδευτική αξία;
• Πώς δομείται η αξία της εμπειρίας θέασης και ακρόασης;
• Πώς συσχετίζεται η οικονομική αξία;
• Πώς επιδιώκεται η αξία της διασύνδεσης;
• Ποιες πολιτικές υιοθετούνται από την πλευρά της κάθε περιφερειακής ενότητας για τη σύνδεση αυτή;
• Με ποιες πρακτικές θα επιτευχθεί αποτελεσματικά η σύνθεση των αποτελεσμάτων για την προοπτική και την ανάπτυξη του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ;

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/
https://e-mesara.gr/o-aposperitis-2/

**Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα