Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ως “∆ΙΑΛΟΓΟΣ ΨΥΧΩΝ” στο Μουσείο ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

“[…]Στα βάθη της ψυχής µου, χαρίσµατα θεϊκά,ολανοιγµένα νιώθω δυο µάτια µυστικά.
∆εν τα φωτίζει ο ήλιος που λάµπει για τη γηκαι παίρνουν φως απ’ άλλη πιο καθαρή πηγή…”

 

Η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της γλυπτικής σύνθεσης “Lu Xung και Νίκος Καζαντζάκης – ∆ιάλογος Ψυχών”  στις 19 Ιουνίου στο αίθριο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη σηµατοδότησε  επίσηµα τον αµοιβαίο διάλογο µεταξύ νεότερου ελληνικού και κινεζικού πολιτισµού  και τη δυναµική σχέση  βαθιάς επικοινωνίας   τους    Είναι γεγονός  πλέον ! Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που άφησε  ένα δυνατό αποτύπωµα πληρότητας και αισθητικής  στους τυχερούς που βίωσαν την εξαιρετική διοργάνωση της συνάντησης των δύο κορυφαίων στοχαστών  και την συγκινησιακή ατµόσφαιρα που ακτινοβόλησαν οι οµιλητές αλλά και οι ερµηνευτές σολίστ κκ Κατερίνα Χατζηνικολάου ( βιολί) και Απόστολος Παληός ( πιάνο) της µουσικής  συναυλίας  µε επιλεγµένα  έργα  Ελλήνων και Κινέζων συνθετών  που  πρωταγωνίστησαν στην  ξεχωριστή  µεγάλης διάρκειας εκδήλωση .

 

Με κάθε επισηµότητα και παρουσία πλήθους κόσµου πραγµατοποιήθηκαν  τα αποκαλυπτήρια του διαλόγου των γλυπτών του καλλιτέχνη  που αναπαριστά σηµειωτικά τον διάλογο  των  δύο  µεγάλων στοχαστών του Έλληνα Νίκου Καζαντζάκη και του Κινέζου Lu Xun.  Ο Lu Xun θεωρείται ως ο ιδρυτής της Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας. To γλυπτό  αποτελεί µια δωρεά του Μουσείου Shaoxing Lu Xun προς το Μουσείο Καζαντζάκη, που έχουν από το 2012 αδελφοποιηθεί. Ανάλογη γλυπτική σύνθεση µε τους δύο λογοτέχνες θα τοποθετηθεί στο Μουσείο του Lu Xun στη Shaoxing σύµφωνα µε το µνηµόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το 2023 τα δύο Μουσεία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε µε τους χαιρετισµούς εκ µέρους του Προέδρου ∆.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της ∆ιευθύντριας του Μουσείου, κα. Μαριλένας Μηλαθιανάκη, και της Αντιδηµάρχου Πολιτισµού του ∆ήµου Αρχανών-Αστερουσίων, κα. Καλλιόπης Αντωνιδάκη. Εκ µέρους της Κινέζικης αντιπροσωπείας, την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής. Όλοι τους τόνισαν τους ισχυρούς δεσµούς της Κίνας µε την Κρήτη και ιδιαιτέρως µε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το πως η γλυπτική αυτή σύνθεση επισφραγίζει την ελληνοκινεζική φιλία.

«Η γλυπτική σύνθεση « θα λειτουργεί στο εξής ως ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας µεταξύ του νεότερου ελληνικού και κινεζικού πολιτισµού, αλλά και µια γέφυρα που νοητά θα ενώνει τους τόπους καταγωγής των δύο συγγραφέων» είπε ο Πρόεδρος ∆Σ κ. Μιχάλης Ταρουδάκης. 

Ο διάλογος γλυπτών  φιλοτεχνήθηκε από τον ∆ιευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, κ. Wu Weishan, που µέσω βίντεο ανέλυσε τη δηµιουργία  και την έµπνευσή του.Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο δηµιουργός της γλυπτικής σύνθεσης Κινέζος γλύπτης Wu Weishan πρόσφατα φιλοτέχνησε τα αγάλµατα του Σωκράτη και του Κοµφούκιου που βρίσκονται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Οι Κινέζοι επενδύουν πολύ στη σύνδεση του δικού τους πολιτισµού µε τον πολιτισµό και την ιστορία της Ελλάδας.Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη µε συνδιοργανωτή την Περιφέρειας Κρήτης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, εξοχότατος κ. Xiao Junzheng, ενώ 12µελής κινεζική αποστολή ταξίδεψε ειδικά από τη Shaoxing στη Μυρτιά έχοντας ως επικεφαλής της τον κ. Ding Ruxing, ∆ιευθυντή Επικοινωνίας και Καθοδήγησης της Shaoxing. Τα µέλη της αποστολής προέρχονταν από αρκετούς φορείς της περιοχής της Shaoxing που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή ∆ιοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Τέχνες, στον Πολιτισµό, στον Τουρισµό και στα ΜΜΕ. Η κινεζική αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη Μόνιµη Έκθεση και να έχει εποικοδοµητικές συζητήσεις µε το προσωπικό του Μουσείου.

Η αισθητική είναι ένας τρόπος ανάλυσης του τι σηµαίνει να βιώνεις αυτές τις  σπάνιες πολιτισµικές εµπειρίες  Αν µια εµπειρία αξίζει για σένα γίνεται έτσι ένα “δυνάµει θέµα αισθητικής”…  Το πεδίο  εφαρµογής της αισθητικής  είναι σαφώς ευρύτερο της τέχνης.  Περιλαµβάνει πολλά από όσα έχουν νόηµα για µας στη ζωή.  Η διοργάνωση του Μουσείου Καζαντζάκη είναι φανερό ότι σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε µε µεγάλη φροντίδα από το ανθρώπινο δυναµικό του και κυρίως από την ακούραστη ∆ιευθύντρια του κ. Μηλαθιανάκη, η οποία αποτελεσµατικά τεκµηρίωσε σε όλη τηδιάρκεια της 4ωρης εκδήλωσης  την υπέρτατη αξία του συµπεριληπτικού  στοχασµού για την τέχνη και την αισθητική µε µια χαρισµατική έκφραση  που ανοίγει νέους δρόµους για την κοινωνική όψη των αισθητικών µας συνδέσεων και τη σηµασία των αισθητικών αξιών .

Με στοχαστική ενατένιση και απόλυτη γαλήνη δηµιούργησε τις στέρεες επικοινωνιακές γέφυρες µε  το κοινό, αλλά και  διαχειρίστηκε αριστοτεχνικά τις µεταβάσεις των οµιλητών που πλαισιώνονταν από διερµηνεία ,  µε αφορµή το σηµαντικό πολιτισµικό συµβάν. Στοχαστική ενατένιση, αισθητική εµπειρία και αισθητική σύνδεση πραγµατώθηκαν ιδεατά αλλά και υπονοήθηκαν µε αναφορές για την κοινωνική όψη των αισθητικών µας συνδέσεων και τη σηµασία των αισθητικών αξιών. Η δοµή του προγράµµατος και η ακολουθία των θεµατικών προσεγγίσεων µας οδήγησε εν τέλει να στοχαστούµε για τη σύγχρονη τέχνη  µε ένα γνήσια παγκόσµιο τρόπο που δεν προϋποθέτει υπεροχή Ανατολής και ∆ύσης

Τον “∆ιάλογο των ψυχών”  στη συνάντηση των δύο κορυφαίων στοχαστών δια της γλυπτικής τέχνης και δια της λογοτεχνίας  στη Μυρτιά,στο αίθριο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη εκείνο το ξεχωριστό ατµοσφαιρικό βράδυ διαδέχτηκε µετά την τελετή αποκαλυπτηρίων η µουσική συναυλία  έργων Ελλήνων και Κινέζων συνθετών µε σολίστ, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω  την  κ.Κατερίνα Χατζηνικολάου στο βιολί και τον κ. Απόστολο Παληό στο πιάνο. 

Η ωραιότητα της ανεπανάληπτης ερµηνείας των δύο σολιστ µετάγγισε τη µέθεξη της κοινωνίας  των µουσικών έργων, µε µια λειτουργία  στάσης και έκφρασης, µε πρωτεύον χαρακτηριστικό την ενότητα, την αµοιβαιότητα, την προσήλωση,  σε ένα πνευµατικό υπερβατικό περιεχόµενο!!!

Οι ανάσες  του κοινού σταµάτησαν και τα βλέµµατα καθηλώθηκαν …Το επίτευγµα του µουσικού ρυθµού κατέστησε αισθητή την επιµεληµένη σπουδή των δύο νεαρών σολίστ  στα έργα των  σπουδαίων συνθετών από την Ελλάδα και την Κίνα, αλλά και ακτινοβόλησε αιφνίδια  την ταυτόχρονη αίσθηση δυναµικής ισορροπίας  µεταξύ τους. Ο µουσικός διάλογος τους οδήγησε την απόδοση των µουσικών έργων σε µια ιδεατή ερµηνευτική απόδοση  όπου υπήρχε στάση εν κινήσει και κίνηση εν στάσει. Με τον απόλυτο συγχρονισµό τους, µε την επιδέξια  διαχείριση της δυναµικής του µουσικού τους οργάνου, µετουσίωσαν  τον “διάλογο των ψυχών” της γλυπτικής σύνθεσης πλάι τους  σε ένα µουσικό εκφραστικό σύνολο που “µετέχει ταυτόχρονα της κινήσεως ( χρόνος ) αλλά και της σταθερότητας ( υπέρβαση χρόνου-αιωνιότητα)”  Όλα τα  έργα του µουσικού κονσέρτου   παρουσιάστηκαν στο φως της πανσελήνου, σε ένα  ιδεατό τοπίο της σύµπτυξης και διαστολής του χρόνου ,µε την ποιητική ρευστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης να  διαχέει και να καταγράφει την αισθητική και ηθική δέσµευση όλωντων συµµετεχόντων, ερµηνευτών και ακροατών,  στις καθολικές αξίες του ανθρωπισµού.

  Και έτσι  τελικά πραγµατώθηκε πολλαπλά  ο “διάλογος των ψυχών”  δύο λαών φαινοµενικά πολύ µακρινών, µε  µορφή και περιεχόµενο αισθητικό και ηθικό,   για µια παρακαταθήκη- υπόµνηση συνέπειας αξιοπρέπειας και αυτοπροσδιορισµού!!! Οι τέχνες και οι δηµιουργοί  που  υπενθυµίζουν   στον σύγχρονο άνθρωπο χωρίς στεγανά  την ατοµική και συλλογική του µοίρα στη διαχρονία….  Κοινοί τόποι, µνήµες,  συναισθήµατα, ιδέες, ρέουν σε ένα ταξίδι  µέσα από τα τραύµατα, τις µυθολογίες, τα βιώµατα,  σε µια κοινή περιπέτεια ζωντανής έκφρασης,µε διαφορετικά ερµηνευτικά µέσα, απτά και άυλα, µε µια συγκλονιστική  καταβύθιση  που συναρτά και εναρµονίζει απόλυτα  τον γλυπτικό και µουσικό κώδικα, τον πανανθρώπινο κώδικα των τεχνών.    Μουσικός,γλυπτικός, γλωσσικός-λογοτεχνικός  αιφνιδιασµός, φόρος τιµής  σε δύο µεγάλους στοχαστές από διαφορετικές χώρες που αέναα θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί  τον αµοιβαίο σεβασµό και την συγκινησιακή  ψιθυριστή συνοµιλία στην παγκόσµια πολιτιστική κληρονοµιά!!!!

Συγχαρητήρια πολλά σε όλους και όλες που δεν αναφέρονται τα ονόµατα τους στο παρόν άρθρο, αλλά  συνέβαλαν και συµβάλλουν  σε  αυτό το σπουδαίο πολιτισµικό αγαθό συµπόρευσης της   Ελλάδας και της Κίνας!

Αναλυτικότερα στις διευθύνσειςhttps://www.kazantzaki.gr/gr/foundation

https://www.neakriti.gr/politismos/2061645_apokalyfthike-sto-moyseio-kazantzaki-i-glyptiki-synthesi-me-toys-koryfaioys

Γλυπτική σύνθεση για τον «Διάλογο ψυχών» μεταξύ Lu Xun και Καζαντζάκη στη Μυρτιά

https://www.kazantzaki.gr/gr/news/luxun-kazantzakis-glupto-395

https://www.kazantzaki.gr/gr/news/event-program-sculpture-394

Αναλυτικό πρόγραµµα εκδήλωσης: “Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης. Η συνάντηση δύο κορυφαίων” – 19/6/2024

https://www.kazantzaki.gr/gr/news/luxun-kazantzakis-glupto-395

Βιβλιογραφία -Πηγές

1.Bence  Nanay, (2024)  ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ , Μια µικρή εισαγωγή, εκδ. Oxford University Press

2. Κόρδης Γ.,(2022) Η ωραιότης ως λειτουργία, Ένας διάλογος µε τον Paul Klee, εκδ. Αρµός

Ψηφίδες για την ελληνική Γλώσσα, Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας , Νεοελληνική Λογοτεχνία, διαθέσιµο στο https://www.greek-language.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα