Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ως κρητική μουσική παράδοση

«Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω/ έχω φίλο τον Ήλιο Θεό/ με του αγέρα το νέκταρ μεθάω/ αγκαλιάζω γη κι ουρανό./ Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι/ το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά/ στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι/ στο Αιγαίο να δίνω φιλιά./ Λευτεριά στους ανέμους ζητάω/ έχω πάψει να είμαι θνητός/ ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω/ δίχως σώμα χρυσός αετός…»
“Ο Ηλιος Θεός”
(στίχοι Πάρης Μήτσου, μουσική Μιχάλης Νικολούδης, ερμηνεία  Βασίλη Σκουλάς)


Οι άπειρες πτυχές του πολιτισμού με το   «ως» να σηματοδοτεί  τις πολλαπλές του διαστάσεις που κάποιες φορές ίσως δεν γίνονται αντιληπτές με αυτό το συγκείμενο,  επιστρέφουν στη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» με το ξεκίνημα του Οκτώβρη. Μια γραμμή στο λογότυπο της στήλης που δεν είναι άμεσα ορατή σκόπιμα,  θα  συνεχίζει να υπονοεί και να υπογραμμίζει  ότι ο πολιτισμός είναι πάρα πολλά!!!Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στην  κοινότητα  που αντανακλούν τις υψηλότερες στιγμές της ανθρώπινης νόησης, εμπειρίας και έργων,  αλλά ταυτόχρονα  είναι και τρόπος  ζωής που μεταγγίζει αξίες και νοήματα και συνδέεται όχι μόνο με τις τέχνες, αλλά και με την κουλτούρα του αλληλοσεβασμού και του ήθους  των ανθρώπων ενός τόπου.
Η Κρήτη είναι μια από τις λίγες Ελληνικές περιοχές, που ακόμη και σήμερα συντηρεί μια πλούσια και ακμαία μουσική παράδοση, οι ρίζες της οποίας, περνώντας μέσα από την Τουρκοκρατία, τη Ενετοκρατία και το Βυζάντιο, φτάνουν ως την κλασσική αρχαιότητα.
Η εικόνα της Κρήτης ως τόπου με αντιθέσεις, απέριττου και σκληρού, γοητευτικού και πρωτόγονου, κλειστού και φιλόξενου, είναι μια εικόνα που επικρατεί σήμερα. Οι Κρητικοί συνδέονται στενά με τον τομέα της μουσικής τέχνης, καθώς η Κρήτη ως σταυροδρόμι πολιτισμών αποτελεί για αιώνες κέντρο ζύμωσης αντίστοιχων καλλιτεχνικών ανταλλαγών και αναζητήσεων
Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά και να ενσωματώνει με δημιουργικό τρόπο σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό της τόσο   η μαντινάδα που αποτελεί μια μοναδική έκφραση ψυχής με προσωπική ευαισθησία έμπνευση και αισθητική του δημιουργού της, όσο και ο αυτοσχεδιασμός γιατί  οι μουσικοί  δεν περιορίζονται στην τυπική επανάληψη των βασικών μελωδιών, αλλά εμπλουτίζουν το παίξιμό τους με αυτοσχεδιασμούς που συνοδεύουν τους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αυτοσχεδιάζουν χορεύοντας..
Ο χορός, η μουσική και το τραγούδι είναι αλληλένδετα λοιπόν  δομικά στοιχεία της κρητικής μουσικής παράδοσης και σαφώς οι κρητικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να  μεταγγίζουν με την ερμηνεία τους πάντα αυτό το απαράμιλλο  «κρητικό κράμα» που σηματοδοτεί ταυτόχρονα  την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του νησιού, την ψυχή τους.
Η ψυχή  της Κρήτης πλημμύρισε πρόσφατα (Κυριακή 29 Σεπτέμβρη) το Ηρώδειο   με έναν από τους πιο σεμνούς και ταυτόχρονα δυνατούς ερμηνευτές της. Το ηχόχρωμα της φωνής του Βασίλη Σκουλά μαζί με την αξεπέραστη  μελωδία της λύρας του προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους θεατές που  γέμισαν ασφυκτικά το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μαζί του η χορευτική ομάδα της Σχολής Χορού των Θανάση και Δημήτρη Μαυρόκωστα και μια πολυπληθής  ορχήστρα εξαίρετων μουσικών  με επικεφαλής τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Ο Βασίλης Σκουλάς έχει διεθνώς ταυτιστεί με την ψυχή της Κρήτης  και αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν ζωντανό θρύλο, όχι μόνο για τα τραγούδια που δημιούργησε και ερμήνευσε, αλλά για το ήθος, τη σεμνότητα, τη λεβεντιά  και όλες τις αξίες της Κρήτης που μεταγγίζει με τη στάση ζωής του. Με αφορμή τη συμπλήρωση  60 χρόνων επιτυχημένης πορείας του στη μουσική παράδοση του νησιού και με τη σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια του στενού του φίλου  Ιεροκλή Μιχαηλίδη έδωσε μια μεγάλη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη σε ένα μνημείο- τοπόσημο του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια στις 3 Φεβρουαρίου του 1946. Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.
Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί.
Αυτή τη μουσική του διαδρομή, από τα παιδικά χρόνια έως και σήμερα, με τις σπουδαίες συνεργασίες του και τις μεγάλες καλλιτεχνικές του στιγμές απολαύσαμε σ’ αυτή την ξεχωριστή βραδιά στο Ηρώδειο. Μια πορεία διάρκειας εξήντα χρόνων ποτισμένη με μουσικές κι αρώματα Κρήτης, σταθερά προσηλωμένη στο αυθεντικό τραγούδι, παραδοσιακό ή έντεχνο, σημαδεμένη από μεγάλες συνεργασίες αλλά και ιστορικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις – σταθμούς,  όπως το «Καφενείον η Ελλάς» ή ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη.
Το Ηρώδειο σείστηκε κυριολεκτικά από  το χειροκρότημα των θεατών  και τον αυθόρμητο διάλογο που ανέπτυξαν με τον σπουδαίο λυράρη  συνοδεύοντας τον ρυθμό ή τους στίχους μεγάλων επιτυχιών που έχουν συνδεθεί με την ιστορία της Κρήτης.  Κορυφαίες στιγμές  της συναυλίας ο τρόπος που ο σπουδαίος πρεσβευτής της Κρήτης έδινε τη σκυτάλη στους φίλους καλλιτέχνες που τραγούδησαν προς τιμήν του, στους σπουδαίους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς  Παντελή Θαλασσινό,  Μελίνα Κανά, Μπάμπη Στόκα, και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκη .
Σπουδαίο κλείσιμο η εμφάνιση του  εγγονού του που φέρει το ίδιο όνομα- Βασίλης Σκουλάς-  και  εντυπωσίασε με τη μελωδική φωνή του και το γεμάτο αυτοπεποίθηση παίξιμο του λαγούτου. Ήταν η κορύφωση της συγκίνησης του μεγάλου Βασίλη Σκουλά που σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας δεν σταμάτησε να τη δείχνει ευχαριστώντας θερμά  το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του. Κοιτώντας τον εγγονό του με περηφάνια είπε χαρακτηριστικά: «Είναι το μέλλον, η ελπίδα, το αύριο!!!»
Το κοινό τον αποθέωσε και εκείνος του επέστρεψε εκτός από τους θησαυρούς της κρητικής μουσικής παράδοσης, στοιχεία της  προσωπικότητας του: Τη γαλήνη που σηματοδοτεί πληρότητα, τη μεγαλοπρέπεια της απλότητας του, τη λεβεντιά επενδυμένη μοναδικά με αυθεντική σεμνότητα, τον σεβασμό και την περηφάνια  για τον τόπο και την ιστορία του, τη συνέπεια και την ευθύνη για τη συνέχεια!
Δέος, τιμή, ευλάβεια μόνο  για τη διαδρομή αυτού του μοναδικού Κρητικού δημιουργού! Ευχές αμέτρητες να μπορεί για πάρα  πολλά χρόνια ακόμη  να μεταγγίζει  τον παλμό της Κρήτης σε όλη την οικουμένη, με αυτή την αξιοπρέπεια  και το μέγεθος του καλλιτεχνικού του έργου!!!!!
Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις

Cretablog.gr | Κρητικές ειδήσεις | Κρητικά Νέα | Ειδήσεις από Κρήτη, Ειδήσεις από Ελλάδα


https://www.neakriti.gr/article/eidiseis/1433495/i-kritiki-moysiki-stin-ellada-kai-ton-kosmo
http://www.propertiesincrete.com/realestate/gr/property/About_Crete/Cretan_Tradition/Cretan_Musical_Tradition_cont_35.htm
https://rethemnosnews.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα