Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Ως ποιητική έκφραση – εμπειρία στο Μουσείο Σχολικής Ζωής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης

«Θα μπορούσα να είμαι ένα ερωτηματικό, αλλά και γιατί όχι μια τελεία, να μικραίνω, όλο να μικραίνω καθώς θα χάνομαι στο βυθό του επινοημένου εαυτού…»
Χρήστος Κωνσταντουδάκης (Από τη συλλογή: “Λίγο περισσότερο φως”)

«…Πατρίδες του Ποιητή οι αισθήσε ις τουΠατρίδα του ποιητή η καρδιά του»
Βαγγέλης Κακατσάκης (Από τη συλλογή: «Όπως το ψωμί»)

Δεκάδες είναι τα ποιήματα που έχουν γίνει τραγούδια και βρέθηκαν στα χείλη του ευρύτερου κοινού, αποτελώντας ανεκτίμητη περιουσία της ελληνικής μας μουσικής. Μεγάλοι μας ποιητές όπως ο Ελύτης, ο Σολωμός, ο Ρίτσος ο Σεφέρης, ο Καββαδίας, ο Γκάτσος, ο Καβάφης και τόσοι άλλοι, μελοποιήθηκαν από μεγάλους έλληνες συνθέτες, οι οποίοι κατ’ επέκταση βοήθησαν με τη μουσική τους να διαδοθούν -ακόμη περισσότερο- τα μεγαλειώδη αυτά κείμενα και σε ένα κοινό λιγότερο εξοικειωμένο με την ποίηση.
Η παρουσία του μελοποιημένου ποιητικού λόγου στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία ακολουθεί μια αδιάλειπτη πορεία από το ξεκίνημά της, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με τις πρώτες μελοποιήσεις μεγάλων ποιητών από τους σπουδαίους του είδους, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι, μέχρι σήμερα.
Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”»
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, λοιπόν, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής αποφάσισε να τιμήσει την τέχνη της ποίησης και μέσω αυτής τα μέλη και τα μη μέλη,  προσκαλώντας όλους όσοι επιθυμούν να πρσφέρουν ένα ποίημα στο μουσείο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του που θα επενδυθεί με την ανοικτή εκδήλωση :Ένα ποίημα για το Μουσείο …στο Μουσείο! Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής ώρα 17.00 και θα περιλαμβάνει δύο μέρη :
Μελοποιημένη ποίηση με την μουσική επιμέλεια, ερμηνεία και κιθάρα  του Χρήστου Κοτσαύτη , μέλους του Συλλόγου Φίλων και  σεμνού εργάτη της τέχνης με τη διττή ιδιότητα του  μουσικού ερμηνευτή και αστροφωτογράφου .
Επιπλέον θα γίνει «ερμηνεία» ποιημάτων  που έγραψαν ή επέλεξαν μικροί και μεγάλοι  φίλοι του Μουσείου Σχολικής Ζωής  μετά από ανοικτή πρόσκληση στους Φίλους και σε όσους θα ήθελαν να γίνουν Φίλοι του Μουσείου.
Ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων και εκλογές με τις διαδικασίες που  έχουν ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου
Στην εκδήλωση τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων  θα ερμηνεύσουν παράλληλα, ποιήματα δύο σπουδαίων Λογοτεχνών –Δασκάλων, του κ.Βαγγέλη Κακατσάκη και του  κ. Χρήστου Κωνσταντουδάκη που τιμούν την εκπαίδευση και τον τόπο με το λογοτεχνικό τους έργο και τις δράσεις τους στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής μέσω του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του, ευχαριστεί θερμά τους δύο δημιουργούς-παιδαγωγούς  που παραχώρησαν με εμπιστοσύνη  ποιητικά τους έργα για την εκδήλωση. Επιπλέον ευχαριστεί πολύ τον Δήμο Χανίων και συγκεκριμένα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περάκη για την αρμονική συνεργασία και υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.  Με την ευχή  σύντομα να γίνουν πράξη τα βήματα που σχεδιάζονται αυτό το διάστημα  από τον Δήμο για το Μουσείο Σχολικής Ζωής.
Τέλος ευχαριστεί όλα τα μέλη του ανεξαιρέτως για τις προσφορές και την υποστήριξη τους  με  κάθε τρόπο  στην διάχυση του έργου και της αποστολής του Μουσείου. Οι προσφορές είναι πολλαπλές και ξεχωριστές όλα τα χρόνια δραστηριοποίησης του Συλλόγου!  Ιδιαίτερα  όμως συγκινεί στην αυριανή  παρέμβαση του Συλλόγου Φίλων, η  ενεργοποίηση μικρών και μεγάλων που με μεγάλο ενδιαφέρον καταθέτουν  στο Μουσείο τον προσωπικό τους ποιητικό λόγο επενδυμένο με την  δια ζώσης ερμηνεία τους στο κοινό που θα παρευρεθεί.
Ενδεικτικό παράδειγμα το παρακάτω μοναδικό ποίημα του κ.Νίκου Κακατσάκη που γράφτηκε αυθόρμητα αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης και θα ερμηνευτεί από τον ίδιο :

«Tης Αλεξανδρινής κληρονομιάς σου οικείο σε κάθε τόπο των Μουσών οικία στρατευμένο μαζί στην υπομονή του συλλέκτη και του εραστή των ψηφίδων και των ψιμυθίων των τεχνών ενέργημα ιδίων λόγων ποιητική ενός χορικού και αέναη διαδρομή μετουσιώνω το χρόνο σε απολαβή των οφθαλμών και ησυχία των ώτων αναζητώ το ρήμα τονισμένο στην λήγουσα συλλαβή που να σημαίνει Μουσείο…».
Νικόλαος Κακατσάκης

Περισσότερα για την ημέρα της ποίησης και την μελοποιημένη ποίηση στις διευθύνσεις :
http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/melopoiimeni-poiisi-2000-2012-a-meros-af
https://www.sansimera.gr/worldays/8


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα