Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».
Στο πλαίσιο αυτού του έτους, προγραμματίζονται διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διαφύλαξη της. Η πολιτιστική κληρονομιά διαμορφώνει την ταυτότητά μας και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης.
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή. Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο να θέσει στον προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Με αφορμή λοιπόν τον ορισμό του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe στο πλαίσιο των παιδαγωγικών και πολιτισμικών παρεμβάσεων ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του δικτύου Teachers4Europe στην Ανατολική Κρήτη συμπεριέλαβε στον προγραμματισμό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ως κομβικό εκπαιδευτικό γεγονός προσομοίωση ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο θα υλοποιηθεί με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία των ambassadors TEACHERS4EUROPE Ανατολικής Κρήτης Αθηνάς Γκινούδη και Μαρίας Δρακάκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτών-I.R.T.E.A. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης και το Europe Direct ενώ η δράση υποστηρίζεται και από το Δήμο Ηρακλείου. Το θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της προσομοίωσης είναι «Η ενίσχυση των πολιτικών της ΕΕ που συνδέονται με τον πολιτισμό για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς». Οι διαστάσεις του θέματος που θα συζητηθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
• Τις βασικές πολιτικές της ΕΕ που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά
• Τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής
• Την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη
• Την κοινωνική συνοχή και σχετικές πολιτικές με την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη
• Την εκπαίδευση στη διάσταση της δια βίου μάθησης
Η προσομοίωση αποτελεί ένα άκρως καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο, ένα «παιχνίδι ρόλων» βασιζόμενο στη μη τυπική μάθηση, ένα debate που λαμβάνει χώρα μεταξύ των συμμετεχόντων, με στόχο την εξοικείωσή τους με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την εμβάθυνσή τους στην επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες. Θα υλοποιηθεί από το ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρες 10:00-15:00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτήριο της έδρας της Περιφέρειας Κρήτης .
Μέσα από τη συμμετοχή τους οι εκπαιδευτικοί γίνονται Ευρωβουλευτές, αναπτύσσουν δεξιότητες, εμβαθύνουν τη γνώση τους στη θεματική που επιλέγεται, ενώ παράλληλα μαθαίνουν την αξία της χρήσης διαδραστικών εργαλείων με στόχο να τις αξιοποιήσουν οι ίδιοι στα πλαίσια της διδασκαλίας των σχολικών μαθημάτων.
Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση TEACHERS4EUROPE υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC )του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Το δίκτυο T4E περιλαμβάνει περισσότερους από 1000 ενεργούς εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα οι οποίο, μέσω των πρεσβευτών της δράσης ανά περιφερειακές ενότητες, υλοποιούν σχέδια εργασίας με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έκανε το 2011 ένα δυναμικό ξεκίνημα στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρωτοβουλία του κ. Αργύρη Περουλάκη ο οποίος υπηρετούσε τότε ως αναπληρωτής Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο στόχος της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe” που αποτελεί αποκλειστικά εθνική πρωτοβουλία, είναι να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ο απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαμόρφωση των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. έχει μια μακρόχρονη εμπειρία του στην υλοποίηση προσομοιώσεων των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων. Με την παρούσα συνεργασία με το Δίκτυο Teachers4Europe το Ινστιτούτο αναπτύσσει περαιτέρω το πλαίσιο δράσης του με την πραγματοποίηση προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .
Για την προσομοίωση της Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκδήλωσε ενδιαφέρον και δήλωσε συμμετοχή ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών του δικτύου Teachers4Europe από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους νομούς Ηρακλείoυ και Λασιθίου, όπου έγινε η πρόσκληση . Επιλέχθηκαν οι 30 πρώτοι με βάση τη σειρά προτεραιότητας ως προς τη δήλωση, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ομάδες παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί προκειμένου το εγχείρημα της προσομοίωσης να έχει παιδαγωγικές προεκτάσεις και οφέλη συνδεσιμότητας και με άλλους φορείς και συλλογικότητες.
Οι ομάδες παρακολούθησης έχουν αναλάβει συγκεκριμένη αποστολή με απαντήσεις σε προσδιορισμένα θέματα επί της διαδικασίας και των θεματικών αξόνων της προσομοίωσης τα οποία θα αναδείξουν μέσω των συντονιστών τους. Δεσμεύονται να παρουσιάσουν τα πορίσματα τους στο τελικό διήμερο ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ που θα σφραγίσει τη φετινή σχολική χρονιά στο Ηράκλειο τον ερχόμενο Μάιο.
Οι ομάδες που συγκροτήθηκαν συνδέονται με το δίκτυο, αλλά και με το θέμα της προσομοίωσης και απαρτίζονται από μαθητές , εκπαιδευτικούς , εκπροσώπους οργανισμών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστήμονες, καλλιτέχνες , εθελοντές. ( European School Radio. Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Erasmus+, E-twinning, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, Ομάδα Εθελοντών Παιδείας Δήμου Ηρακλείου).
Αναλυτικότερα στις ιστοσελίδες:
https://europa.eu/cultural-heritage/about_el
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/highlights/european-year-cultural-heritage-2018_en
http://www.teachers4europe.gr/
http://www.irtea.gr/?lang=el