Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ως “πρόσωπα και ιστορίες στον χρόνο”

[…]Χώρες του ήλιου και δεν μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον ήλιο.Χώρες του ανθρώπου και δεν μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον άνθρωπο.
Γιώργος Σεφέρης /
“Το ναυάγιο της Κίχλης”

Ο εικαστικός δημιουργός Φώτης Λαγουδάκης, παρουσίασε πρόσφατα στο Νεώριο Μόρο μια ακόμη ατομική του έκθεση με τίτλο “Πρόσωπα και Ιστορίες στο Χρόνο”. Ο καλλιτέχνης κατάφερε με τα έργα του να προσδώσει στον χώρο του Νεωρίου μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα με τον νηφάλιο λυρισμό της έκφρασης του, αλλά και με την συγκινησιακή ένταση που σε υποβάλλουν οι οπτικές μορφές του καθώς σε αιφνιδιάζουν με την αδιόρατη ιερότητα που τις χαρακτηρίζει.

Τα πρόσωπα είναι αυτά που εμπνέουν τον δημιουργό και η εσωτερικότητα τους η πρόκληση για τον ίδιο να την ιχνηλατήσει, να την αποδώσει και να την επικοινωνήσει με το αντάξιο νόημα. Για πρώτη φορά μπαίνοντας στο Νεώριο Μoro είναι αισθητή η υπόρρητη αγιότητα των προσώπων του Φώτη Λαγουδάκη σε όποιον χωροχρόνο και αν τοποθετούνται οι ιστορίες τους. Μια πρωτόγνωρη αίσθηση που ακτινοβολείται πηγαία από το φως στο βλέμμα τους καθώς συναντά “το “θεάσθαι” του αποδέκτη τους.
Τα πρόσωπα του συνδέονται μέσα στους αιώνες με την έκφραση μιας συνολικής και βαθιάς εμπειρίας, αλλά και πάντα ίδιας, σκέφτομαι …Η καλλιτεχνική του πράξη είναι “ιστόρηση” που σηματοδοτείται από την επιρροή της αγιογραφίας, αλλά αντιπαραβάλλει με αφοπλιστική καθαρότητα την αφοσίωση στα ανθρώπινα και στο αχανές της ανθρώπινης ψυχής, στην αιώνια ενατένιση της ίδιας της ζωής. Η εικαστική αλήθεια του Φώτη Λαγουδάκη έρχεται να συμπληρώσει τη συμβατική αλήθεια της εικόνας και να συμβάλλει ταπεινά και αθόρυβα στον ρόλο της τέχνης, ως παρηγορητικής και ζωογόνας έκφρασης του ποιητικού εσωτερικού μιας δύσκολης εσωτερικευμένης αλήθειας
Τα έργα του είτε επικεντρώνονται στα πρόσωπα, είτε στα τοπία, διαποτίζονται από μια ευγένεια και μια σοφή λιτότητα μέσα από οικείες ανθρώπινες μορφές να κυριαρχούν και να εκφράζουν τη βαθιά του ανάγκη πιθανά να διασώσει έναν ουσιαστικό χώρο διαπροσωπικών σχέσεων με πνευματικό μέτρο ζωντανές τις πανανθρώπινες αξίες… Ένα έντονο συναίσθημα ενδόμυχο κυοφορείται στη ζωγραφική του έκφραση που τεκμηριώνει την χαρισματική του ικανότητα,να μορφοποιεί με αμεσότητα και γνησιότητα τον εξωτερικό κόσμο προσεγγίζοντας με ευλάβεια τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής.
“Ο Φώτης Λαγουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Είναι εξπρεσιονιστής ζωγράφος ο οποίος μετά από έρευνα και μελέτη της Ελληνικής παράδοσης και της ευρωπαϊκής κουλτούρας, χαράζει το δρόμο της προσωπικής του αναζήτησης και αποτυπώνει στα έργα του τον προβληματισμό, την αγωνία και την προσδοκία για αυτογνωσία και αλήθεια. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές έργων του και έχει συμμετάσχει σε ευάριθμες ομαδικές παρουσιάσεις. Φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη, έκανε σπουδές στο σχέδιο και στη ζωγραφική και το 1982 δημιούργησε την πρώτη Αίθουσα Εκθέσεων Εικαστικών στα Χανιά με την επωνυμία ”ΝΕΑ ΓΚΑΛΕΡΙ”. Από το 1986  έως το 2011 εργάζεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικές εκπομπές επιστήμης και πολιτισμού σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του Πολυτεχνείου. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Λαγουδάκη – Ξηρουχάκη, σχεδιάστρια – ζωγράφο και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Το μέτρο της εικαστικής του μανιέρας είναι ο άνθρωπος και η αξιοπρέπεια του, ο άνθρωπος και η ο μαχόμενος ανθρωπισμός που δεν συμβιβάζεται με θολά ιδεολογήματα. Οι μορφές του είναι η έκφραση μιας ιδέας. Η ζωγραφική του είναι έντονα συναισθηματική και ενδοσκοπική γιατί είναι βιωματική αν και το προσωπικό του βίωμα δεν είναι άμεσα ορατό. Σηματοδοτεί τις πειθαρχίες μιας σιωπηρής τέχνης που όμως ανθίσταται και δεν αρκείται στο άμεσα ορατό. Τα έργα του αντικατοπτρίζουν τον ίδιο και την ανάγκη του πιθανά να τον συντροφεύουν αρμονικά. Να μην δημιουργεί αντίσταση η εικόνα και οι συμβολισμοί της στη δική του ψυχοσύνθεση, αλλά και να εκπέμπει μηνύματα αναστοχαστικής διεργασίας, να προβάλλει έννοιες που χάνονται στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι όπως η υπομονή, η σεμνότητα, η σιωπή, το ταξίδι, η αγάπη, η εσωτερική αναμόχλευση- εμπειρία που μονομαχεί με την εξωτερική οπτική δήλωση εικόνα…
Είναι ησυχαστής, αλλά και μαχητής ενάντια στην ανθρώπινη κενοδοξία,την επιφάνεια και τον εγωισμό της επίπλαστης εικόνας που αρθρώνεται με ιδεολογίες ατομικισμού και συμφερόντων. Οι δημιουργίες του αποκαλύπτουν ιστορίες σε ένα διαχρονικό και ουτοπικό χώρο, όπου συνυπάρχουν οι φόρμες ,τα θερμά και ψυχρά χρώματα, οι ήχοι, οι σιωπές, οι πειθαρχίες μιας στοχαστικής τέχνης που καταμαρτυρεί τις ιδέες που δεν πραγματώνονται, εμποδίζονται πολεμούνται, αλλά τελικά αρθρώνουν το νόημα τους με μια ακέραια αντίσταση της αυθεντικότητας και όχι της αυθεντίας…
Προσωπική αφήγηση ιστοριών οικείων και ανθρωποκεντρικών οι δημιουργίες του ακόμη και αν δεν αποτυπώνουν πρόσωπα. Η καλλιτεχνική έκφραση του απηχεί τον πυρήνα των προβληματισμών του καλλιτέχνη με ενδόμυχο σκοπό να αποτελέσουν τα έργα του διαμεσολαβητές μνήμης και υπόμνησης μέσω του εικαστικού κώδικα που στρέφει την πρόσληψη και απόκριση του κοινού του σε μια δημιουργική διαρκή αγωνία για το πολύμορφο και πολύσημο συνεχές του ιστορικού κοινωνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Τα πρόσωπα του δρώντα πρόσωπα που ενεργοποιούν πολλαπλές συνδέσεις και συσχετίσεις στα ακαθόριστα όρια και τις αντιφάσεις . Πρωταγωνιστές που συνυπάρχουν στο φως και τη σκιά, στη μνήμη και την αντίληψη, στη στάση και τη συμπεριφορά και ο ίδιος καταφέρνει τόσο εύγλωττα και αποτελεσματικά να συμπυκνώσει και να συμπεριλάβει στην εσωτερικότητα των οπτικών τους δηλώσεων και συνδηλώσεων που μοιράζεται με το κοινό του. Αποκαλύπτεται αλλά και αποκαλύπτει ο Φώτης Λαγουδάκης με μια επίπονη άσκηση και αφοσιωμένη σπουδή στη διαρκή ρευστότητα της σύγχρονης τέχνης, δοξολογική και τελετουργική ταυτόχρονα!!!

*Οι φωτογραφίες είναι ερασιτεχνικές λήψεις από κινητό της γράφουσας
**Η Μαρία Α. Δρακάκη είναι Επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων,
Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Παιδαγωγός

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις :

Φώτης Λαγουδάκης: «Τέχνη σημαίνει ευθύνη»

i. Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες
Νεοέλληνες Ποιητές

https://www.greek-anguage.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=1&text_id=3168

ii.https://agonaskritis.gr/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα