Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Ως προσωπική ευθύνη για τη θεραπεία της ψυχής

«Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς,
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς…»
Κώστας Βάρναλης


Με το όραμα  αρχικά να  θωρακίσουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια  μέσα από τη συμμετοχή μας στην κοινότητα να διαχειριστούμε την υπαρκτή συνθήκη στις σύγχρονες κοινωνίες    κρίσιμων   πολιτισμικών  και κοινωνικών  αλλαγών  πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του  2018 με αφετηρίες από το προσφυγικό ζήτημα  το συνέδριο « PLAY, PERFORM,LEARN, GROW ( PPLG)στη Θεσσαλονίκη.
Η παρέμβαση τότε συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων  από όλο τον κόσμο που ανταποκριθήκαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα εργαστήρια, στις ολομέλειες και στις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ», δίνοντας εύγλωττα το μήνυμα της αναγκαιότητας διαμόρφωσης ενός  συλλογικού ανθρωπιστικού  κινήματος για τη διαχείριση του ψυχικού τραύματος  με αυτογνωσία και δημιουργικότητα.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το δεύτερο PPLG  και πάλι στη Θεσσαλονίκη (4-6 Οκτώβρη 2019) με  ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, δυναμική  ενεργοποίηση και προτροπή  για  τη διαμόρφωση  μιας κινητήριας ανθρώπινης δύναμης  από διαφορετικούς πολιτισμούς, η οποία  καταρρίπτοντας στερεότυπα και σύνορα,   επιδιώκει να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες των πολιτών  μέσα από το παιχνίδι , την ερμηνεία, τις τέχνες, την ψυχολογική προσέγγιση   και να «χτίσει» δημιουργικές γέφυρες στην πολυπολιτισμική σύγχρονη κοινωνία. Ο σκοπός  να θεραπεύσουν το τραύμα, να τονώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και να απελευθερώσουν νέες συλλογικές  δυνάμεις που θα ενδυναμώσουν με νέα  μέσα τις κοινότητες  σε όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση  ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, to τμήμα Μουσικών Σπουδών και το τμήμα Θεολογίας,  το Ινστιτούτο EPINEIO , το LESVOS  SOLIDARITY, το EAST SIDE INSTITUTE της Αμερικής  και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ συμμετέχουν πολλές συλλογικότητες, οργανισμοί  και εθελοντικές οργανώσεις ως υποστηρικτές.
Στο πλαίσιο αυτού του  «εναλλακτικού» διεθνούς  συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν  τη  συμμετοχή τους  σε  150 παρουσιάσεις ( εργαστήρια και εμπλουτισμένες εισηγήσεις)   με 186 εμψυχωτές  από  37 χώρες  και να  βιώσουν μια πρωτόγνωρη  αλληλεπίδραση  στον συνεδριακό χώρο  με τις τέχνες  να πρωταγωνιστούν με την  θεραπευτική τους κυρίως λειτουργία.
Στον πλουραλισμό  αυτών των ανεκτίμητων βιωμάτων, το εργαστήριο του   χαρισματικού  και πολυπράγμονος δημιουργού κ. Γιάννη Καμίνη, ξεχώρισε για την ενθουσιώδη  ανταπόκριση  που  κέρδισε από τους συμμετέχοντες  αφού απέσπασε  πολύ καλές  κριτικές για το σχεδιασμό, την πρωτοτυπία, την εμψύχωση του, αλλά  και το διεπιστημονικό του θεωρητικό υπόβαθρο.
Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο; Πώς μπορεί κανείς να εμβαθύνει στη συνειδητότητα του παρόντος και να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η δημιουργικότητα και η τέχνη στο να εμπεριέχει ένας άνθρωπος το σκοτάδι του; Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει το βιωματικό εργαστήριο του εικαστικού, ψυχαναλυτή και συμβούλου  Γιάννη Καμίνη με τον τίτλο “Arts as a means  of self-containment and self-awareness” στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου PPLG  2019.  Εμπνευσμένος από τα διδάγματα  των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων «γνώθισαυτόν»  και  «τα πάντα ρει», των Σαμάνων του Περού  «το μέλλον είναι πίσω μας»  των υπαρξιστών « όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος» και των ψυχαναλυτών  « το ασυνείδητο ορίζει τη ζωή μας» και «αυτό που μισείς είσαι»  ο εισηγητής έδωσε παραδείγματα αναπαραγωγής βιωμάτων που ενώ συνέβησαν στο παρελθόν, συνεχίζουν να διαμορφώνουν το παρόν και συνεπώς το μέλλον κάθε ανθρώπου.
Η μουσική και ο οραματισμός  δημιούργησαν χώρο για προσωπικά βιώματα και εμπειρίες όπου αναδύεται το ασυνείδητο ώστε  ο κάθε άνθρωπος να  το προσεγγίσει, να το γνωρίσει  καλύτερα , να το αποδεχθεί και να το εμπεριέξει.
Το εργαστήριο επέτρεψε  την ανάδυση  μεταμορφωτικών εμπειριών  και την αποδέσμευση  ενεργειακών επενδύσεων ώστε να επιτραπεί  η συνειδητή δημιουργία  ενός υγιούς παρόντος και συνεπώς μέλλοντος για τους συμμετέχοντες.
Ο Γιάννης Καμίνης τόνισε πως  «….αναλαμβάνοντας την προσωπική ευθύνη για τη θεραπεία της ψυχής ο κάθε άνθρωπος συμβάλει εποικοδομητικά  στη θεραπεία της κοινωνίας  στην οποία ζει. Με την εσωτερική ματιά, την ανάληψη προσωπικής ευθύνης και την αποδοχή του εαυτού, ο δρόμος ανοίγει  για την ουσιαστική θεραπεία  και αυτογνωσία κυρίως  μέσω της δημιουργικότητας. Κατ’ επέκταση  αυτός είναι ένας άμεσος δρόμος για τον άνθρωπο  να καταλάβει και να βοηθήσει κάποιον  έξω από τον εαυτό του με αποδοχή και κατανόηση , διότι πλέον μπορεί να αντιληφθεί τι έχουν κοινό. Ίσως έτσι να έχουμε μια ελπίδα, ώστε τα προσωπικά κίνητρα να χαίρουν συλλογικής διάστασης.  Η προσωπική  θεραπεία  μέσω της δημιουργικότητας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της αυτογνωσίας να αποτελέσει το έναυσμα για τη θεραπεία  της κοινωνίας μας. Η ενέργεια μας άλλωστε  χρειάζεται να εκφράζεται δημιουργικά  ενώ εάν αυτό δεν συμβεί , συχνά διαπιστώνεται  πως η μετουσίωση είναι καταστροφική , όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα ψυχοσωματικά. Η τέχνη είναι υγιής  οδός άμεσης αυτοέκφρασης και σύνδεσης  του συναισθήματος  της βούλησης και της αντίληψης. Αποτελεί ουσιαστικό πεδίο εξισορρόπησης ενώ παράλληλα συνδέει κάθε άνθρωπο με την κοινωνία. Η λέξη δημιουργία άλλωστε εννοεί έργο πρωτότυπο και αυθεντικό που απευθύνεται και μοιράζεται με άλλους ( ετυμολογία : δήμος και έργο )»
Το εργαστήριο σφραγίστηκε με την αποκάλυψη των εικαστικών έργων του Γιάννη Καμίνη στον χώρο με την επισήμανση από τον ίδιο ότι δημιουργήθηκαν σε μια ιδιαίτερα επώδυνη και δύσκολη φάση της ζωή του. Οι συμμετέχοντες  ενθαρρύνθηκαν  να παρατηρήσουν   ανα-στοχαστικά τα έργα του ζωγράφου   και να αναζητήσουν τις δικές τους προσωπικές συνδέσεις και αναγνώσεις.
Αξίζει να επισημανθεί  ότι το έργο του Γιάννη Καμίνη χαίρει διεθνούς απήχησης  για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που προσδίδει στην αφηρημένη τέχνη. Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο  συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. Τα έργα ακρυλικών σε καμβά  προκύπτουν  αποτυπώνοντας αρχέτυπα, φαινόμενα, σύμβολα, πρόσωπα , ιδέες, όπως συνδέονται με το συνειδητό και συλλογικό ασυνείδητο. Ο ζωγράφος  εκθέτει στη Νέα Υόρκη – ΗΠΑ, στη Σεούλ-Νότια Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Κίεβο-Ουκρανία, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν αξιοποιηθεί ως εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ μόδας. Ο καλλιτέχνης  συμμετέχει  σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν τα παιδιά.
• Ευχαριστώ θερμά τον κ. Καμίνη για την ανεπανάληπτη εμπειρία που μας χάρισε  στο εργαστήριο του, αλλά και για όλα όσα με εμπιστοσύνη μοιράστηκε μαζ ί μου στη συνέντευξη που μου παραχώρησε στη συνέχεια,  τα οποία προφανώς είναι αδύνατο να αποδοθούν με αποτελεσματική πληρότητα   σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο.

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις :

Home


www.yianniskaminis.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα