«Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης»
Simone De Beauvoir
Το ψηφιακό τοπίο τα εργαλεία του οι δυνατότητες η διάθεση των δεδομένων η πρόσβαση η τεκμηρίωση και η συστημική διαχείριση τη προστιθεμένης αξίας των τεχνολογικών πληροφορίας και επικοινωνίας σε κάθε τομέα για τη δημιουργία και ανάπτυξη έγκυρων ανοιχτών ψηφιακών πόρων είναι ζητούμενο στην σύγχρονη αναπτυσσόμενη ρέουσα πραγματικότητα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ένας οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προωθεί τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα. Το ΕΚΤ παρέχει σειρά υπηρεσιών προς την ελληνική ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, στο πλαίσιο των τριών πυλώνων δραστηριοτήτων του:
• Ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες
• δείκτες και στατιστικές ΕΤΑΚ
• υπηρεσίες για δικτύωση, συνεργασία, ανάπτυξη
Η ανθρώπινη δύναμη του ΕΚΤ σηματοδοτεί επιπλέον έναν υψηλό ποιοτική δείκτη του οργανισμού Ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, κ. Αργύρης Περουλάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, γιατί με το έργο του έχει «φωτίσει» επί σειρά ετών πολλούς τομείς σε κάθε ρόλο που υπηρέτησε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η σχολική κοινότητα έχει ευεργετηθεί από το ανοιχτό του πνεύμα που συμπορεύεται ανέκαθεν με υψηλή ενσυναίσθηση και αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερη τιμή ο διάλογος μαζί του και ανεκτίμητη εμπειρία γνώσης και έμπνευσης :
1. Ποιος είναι ο νέος ρόλος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης –Ηλεκτρονικού Περιεχομένου στα πλαίσια της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και την υποστήριξη και προώθηση, την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ στη χώρα;
Τα ψηφιακά δεδομένα είναι ο πλούτος της νέας εποχής που διανύουμε κι αποτελούν την απαραίτητη βάση για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η οικονομία των δεδομένων και η καινοτομία που βασίζεται στα ψηφιακά δεδομένα είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει. Κατ’ αρχήν βάζοντας μια τάξη στα δημόσια δεδομένα και κατά δεύτερον διαθέτοντας προς χρήση, ως ανοιχτά και φυσικά ανωνυμοποιημένα, όλα εκείνα τα σύνολα δημοσίων δεδομένων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πλήθος νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
Tα αλληλένδετα κλειδιά για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι από τη μια η βελτίωση των δομών διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων δεδομένων και από την άλλη η αύξηση της ποιότητας των δεδομένων που διατίθενται για επαναχρήση κι αξιοποίηση.
Τα επιπλέον οφέλη από μια βέλτιστη χρήση των ανοιχτών δεδομένων είναι η μεγαλύτερη παραγωγικότητα των επιχειρήσεων σε μια υγιή και ανταγωνιστική αγορά και η βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών (πχ υγεία, περιβάλλον, μεταφορές κλπ). Όπως βέβαια και η διαφάνεια και οι καλύτερες δημόσιές υπηρεσίες και καλύτερη στοιχειοθέτηση των δημοσίων στρατηγικών μέσω της αξιοποίησης των πραγματικών δεδομένων.
Επομένως μια συνεκτική προσέγγιση για την προώθηση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ στη χώρα μας απαιτεί ένα μοντέρνο σύστημα διακυβέρνησης Δημοσίων Δεδομένων για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τους και παράλληλα την αύξηση της προσφοράς, χρήσης και ζήτησης δεδομένων με σοβαρές επενδύσεις στις νόρμες, τα εργαλεία και τις υποδομές. Επίσης προώθηση νέων προϊόντων κι υπηρεσιών δηλ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ βασισμένη στην αξιοποίηση των δεδομένων που διατίθενται και φυσικά επενδύσεις για τη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων ιδιαίτερα στη διαχείριση κι ανάλυση δεδομένων.
Σε αυτά το ΕΚΤ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες ικανότητες και δραστηριότητες του στην νέα ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τη φύση και την εμπειρία του στη ψηφιακή τεκμηρίωση και καινοτομία. Γι’ αυτό ο Υπουργός μας ο κύριος Πιερρακάκης θέλει το ΕΚΤ στο πλευρό του να υποστηρίζει την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι το στοίχημα που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση.
Έχει σημειωθεί ήδη πρόοδος στη ανάδειξη του ηλεκτρονικού περιεχομένου που βρίσκεται στο ΕΚΤ και η στρατηγική μας είναι να κάνουμε πιλοτικά την πλατφόρμα των δεδομένων μας χρήσιμη προς τον έξω κόσμο κι έτσι να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία εφαρμόζοντας το ‘learning by doing‘. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία τόσο με φορείς του δημοσίου που χρειάζονται τα στοιχεία αυτά όσο και με το οικοσύστημα των start-up για αξιοποίηση των δεδομένων μέσω καινοτόμων ιδεών που θα προκύψουν στη πορεία κι εντάσσεται στη προσπάθεια συγκρότησης μίας συνεπούς και συνεκτικής δομής διακυβέρνησης δημόσιων δεδομένων. Αυτό θα λειτουργούσε σαν παράδειγμα για άλλους φορείς του δημοσίου.
2. Ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τη επιστημονική γνώση ποσό έχει προχωρήσει;
Το ΕΚΤ διαθέτει σύγχρονη πληροφοριακή υποδομή και Κέντρο Δεδομένων (Data Center), εξοπλισμό για ψηφιοποίηση διαφόρων τύπων αρχειακού υλικού, ψηφιακές βιβλιοθήκες με συνδρομητικό και ανοικτό περιεχόμενο, ηλεκτρονικό αναγνωστήριο ανοικτό στο κοινό, υποδομές μητρώων για την ελληνική ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα (εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, φορείς του συστήματος, υποδομές, έργα). Είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση ροής επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στο σύνολο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Επίσης, συνεργάζεται στενά με όμορους φορείς και συμμετέχει σε ομάδες εργασίας εθνικών και διεθνών οργανισμών για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς του.
Το ΕΚΤ εμπλουτίζει το περιεχόμενο που συσσωρεύεται στην διαδικτυακή πύλη του SearchCulture.gr με συνδέσμους σε καθιερωμένα λεξιλόγια και θησαυρούς όρων και το ομογενοποιεί, αναβαθμίζοντας, έτσι, τις υπηρεσίες αναζήτησης και πλοήγησης του SearchCulture.gr. Αυτό επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση εργαλείου μας για μαζικό ημιαυτόματο σημασιολογικό εμπλουτισμό και ομογενοποίηση περιεχομένου. Σημασιολογικός εμπλουτισμός, σε αυτή τη φάση, γίνεται για κάθε τεκμήριο ως προς τον τύπο του περιεχομένου, την ιστορική περίοδο στην οποία εντάσσεται, την θεματική κάλυψη και το φυσικό πρόσωπο που συσχετίζεται με το τεκμήριο, είτε ως δημιουργός είτε ως αναφορά.
Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 717.602 ψηφιακά πολιτιστικά τεκμήρια από 72 ελληνικούς φορείς πολιτισμού και έχοντας διαθέσει πάνω από 467.925 από αυτά στη Europeana ( 45 συλλογές), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης έχει αναλάβει το ρόλο του διαπιστευμένου εθνικού συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου για τη Europeana, μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει. Οι φορείς που διαθέτουν το περιεχόμενο τους στην πύλη SearchCulture.gr μπορούν ταυτόχρονα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana Η Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, συγκεντρώνει πάνω από 50 εκατομμύρια τεκμήρια και δίνει την ευκαιρία αναζήτησης σε ποικίλες συλλογές μουσείων, αρχείων και βιβλιοθηκών των χωρών της Ευρώπης.
Το EKT έχει αναπτύξει πρότυπες διαδικασίες για την κατάλληλη προετοιμασία και απρόσκοπτη διάθεση του υλικού των φορέων στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Η συμμετοχή στη Europeana, εξασφαλίζει κύρος για τους φορείς και ακόμη μεγαλύτερη προβολή και αξιοποίηση του έργου τους στον πολιτισμό.
Οι φορείς με συλλογές υλικού ή άυλου πολιτισμού που επιθυμούν να ενταχθούν στο SearchCulture.gr και στην Europeana, συμμετέχοντας σε ένα δυναμικό εθνικό και διεθνές δίκτυο φορέων πολιτισμού που αποτελείται από μουσεία, αρχεία, εφορείες αρχαιοτήτων, πανεπιστήμια, συλλόγους και πολιτιστικούς οργανισμούς, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους . Η υπηρεσία διατίθεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για εκείνους.
Στο ΕΚΤ αντιλαμβανόμαστε τη Γνώση ως δημόσιο αγαθό και την Τεκμηρίωση ως διαδικασία που προσθέτει αξία στην διάχυση και αξιοποίηση της Γνώσης. Όραμά μας αποτελεί: «η διάχυση, με τους ελάχιστους περιορισμούς, της υπάρχουσας και της παραγόμενης γνώσης με σκοπό την επανάχρηση της στην έρευνα, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την κοινωνία»
3. Η Ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης πώς εξελίσσεται ;
Αυτός είναι ένας χώρος που δεν άπτεται των νέων μου καθηκόντων. Όμως παρακολουθώ με ενδιαφέρον την διεύρυνση του προγράμματος ‘teachers4europe’ σε επίπεδο κι άλλων κρατών μελών μέσω του έργου ERASMUS+ που τρέχει από το 2019 με επικεφαλής το ΠΑΠΕΙ. Θα είναι χρήσιμο όμως θεωρώ να οργανωθεί με το πέρας του έργου αυτού ένα brainstorming με παλιούς και νέους που ζήσανε τόσο την δύσκολη εκκίνηση του ‘teachers4europe’ το 2011 από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ όσο και τη νέα του μορφή σαν έργο ευρωπαϊκό και με εταίρους από τέσσερεις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτό θα βοηθούσε να βρεθεί η νέα του εξέλιξη και η προοπτική του για να μην αφεθεί στη μοίρα του και χαθεί όλη αυτή η αποκτηθείσα εμπειρία όπως έχει γίνει τόσες φορές δυστυχώς στη χώρα μας.
*Θερμές ευχαριστίες στον κ.Περουλάκη για τον χρόνο που μου αφιερωσε και την εμπιστοσύνη του !!!!
Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις: https:// www.ekt.gr/
– econtentEKT – Ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες,
– metricsEKT – Δείκτες και στατιστικές ΕΤΑΚ,
– innovationEKT – Υπηρεσίες για δικτύωση, συνεργασία, ανάπτυξη
https://en.wikipedia.org/wiki/Simone_de_Beauvoir