Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ως τέχνη της υπομονής και του χρόνου

«Oλη η ανθρώπινη δύναμη αποτελείται από υπομονή και χρόνο».
Μπαλζάκ, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας


Το να χτίζεις μια εικόνα δυναμικά εκφραστική με χιλιάδες κομμάτια που καθένα είναι ξεχωριστό, αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα που προϋποθέτει πολύ καλή γνώση της τεχνικής και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χαρίσματα και δεξιότητες .
Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια πανάρχαια τέχνη. Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Μικρά Ασία και χρονολογούνται στον 8ο π.Χ αιώνα. Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στην Ρώμη τον 1ο π.Χ. αιώνα και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ευρέως ψηφιδωτά σε επιτοίχιες εφαρμογές, σε αψίδες και στην πεζοδρόμηση. Στη βυζαντινή περίοδο η ψηφιδογραφία έγινε η πιο προσφιλής ζωγραφική τεχνοτροπία υποσκελίζοντας κάθε άλλη πλαστική μορφή και κυρίως τη γλυπτική. Η βυζαντινή ψηφιδογραφία αντανακλά τη δύναμη, τον πλούτο και τον αισθητικό προβληματισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει χαρακτηριστεί ως η τέχνη της υπομονής και του χρόνου. Η κα Δάφνη Αγγελίδου, γνωστή εικαστικός Επίκουρη καθηγήτρια στο Εικαστικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, επισημαίνει: «Σήμερα τα ωραιότερα ζωγραφικά έργα της αρχαιότητας τα γνωρίζουμε από τις παραστάσεις των ψηφιδωτών. Οι πέτρες αντέχουν και δεν παθαίνουν τίποτα στο χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για μια τέχνη ακριβή που απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή. Όμως, από την άλλη είναι ιδιαίτερα γοητευτικό να μεταμορφώνεις ένα τόσο αδρό υλικό, όπως η πέτρα, σε κάτι τόσο ευαίσθητο που είναι ένα έργο τέχνης».
Στη σύγχρονη έκφραση της, η τέχνη του ψηφιδωτού σηματοδοτεί τη δημιουργικότητα εμπνευσμένων δημιουργών που σέβονται το μεγαλείο της ελληνικής παράδοσης της ψηφιδογραφίας, αλλά δεν παύουν να πειραματίζονται σε νέα υλικά και να αποτυπώνουν με προσωπικό ύφος, πρωτότυπα θέματα από την καθημερινότητα, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα γλώσσα που εκφράζει επίκαιρους προβληματισμούς.
Ο Νίκος Μπολάκης γεννήθηκε στο χωριό Νεροκούρου Χανίων το 1950. Εργάστηκε από το 1975 στη Ρόδο στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ και όταν συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψε στην Κρήτη και παρακολούθησε για πρώτη φορά μαθήματα ψηφιδωτού το 2006 τα οποία υλοποιούνταν με την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Δάσκαλοι του ο Γιάννης Στεφανουδάκης και ο Γιάννης Κοπανάκης. Από τότε δημιουργεί με μεράκι και πάθος ξεχωριστά ψηφιδωτά. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά στο και τη Ρόδο, αλλά έχει πραγματοποιήσει και ατομική έκθεση στο Νεώριο MORO στα Χανιά. .Δουλεύει ασταμάτητα με πάθος, απίστευτη υπομονή και πειθαρχία μεγάλα ψηφιδωτά έργα που εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρεια και την εκφραστικότητα τους.
Ο Νίκος Μπολάκης όμως προσθέτει κάτι επιπλέον στο σύγχρονο ψηφιδωτό. Διαχειρίζεται με δημιουργικότητα, δεξιοτεχνία και επιμονή το ιδιότυπο ανθεκτικό υλικό του μαρμάρου, δημιουργώντας ο ίδιος τις πολύχρωμες ψηφίδες από κομμάτια που περισσεύουν στα εργαστήρια μαρμάρου.
Επιπλέον έχοντας διαπραγματευτεί στα 50 και πλέον μεγάλων διαστάσεων έργα του, διάφορα θέματα, γεωμετρικά μοτίβα, αγιογραφίες, φύση, τοπία, πορτραίτα, εμπνέεται και έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να αποτυπώνει λογότυπα χώρων πολιτισμού. Είναι ένας “ερασιτέχνης ψηφιδοθέτης” όπως πολύ σεμνά χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, ο οποίος ζει για την τέχνη του και την αξιοποιεί ως μέσο συναισθηματικής αποφόρτισης και όχι για να βιοποριστεί.
Κάθε έργο του είναι ένα κομμάτι της ζωής του που περικλείει ατέλειωτες ώρες αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπειθαρχίας, αναζητήσεων, μελέτης, αναστοχασμού! Ζωντανεύει τα λογότυπα χώρων πολιτισμικής αναφοράς επιθυμώντας να μεταγγίσει τις συμβολικές αξίες και τις αισθητικές δυνατότητες της τέχνης του ψηφιδωτού στους επισκέπτες των χώρων αυτών, οι οποίοι υπηρετούν μέσω της αποστολής όλες τις μορφές τέχνης, τους τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.
Το πρώτο λογότυπο που φιλοτέχνησε είναι το λογότυπο του Μουσείου Σχολικής Χανίων το οποίο ολοκλήρωσε το 2011 και είναι αναρτημένο στον χώρο υποδοχής του Μουσείου. Η δημιουργία του αυτή του έδωσε και την ευκαιρία να συνομιλήσει με μεγάλο αριθμό μαθητών για την θαυμαστή «τέχνη της υπομονής και του χρόνου» , μαγεύοντας κυριολεκτικά τους μικρούς επισκέπτες.
Από τότε έως σήμερα με αξιοσημείωτη επιμέλεια και ακρίβεια έχει φιλοτεχνήσει το λογότυπο του Μουσείου Τυπογραφίας, του Χώρου Πολιτισμού «ΝΕΩΡΙΟΝ ΤΕΧΝΗΣ» , του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, δίνοντας πολύ εύστοχα και εύγλωττα το μήνυμα της διαχρονικότητας της τέχνης του ψηφιδωτού .
Το πρόσφατο έργο του είναι εμπνευσμένο από λεπτομέρεια της διακοσμητικής ζώνης ενός ενδεικτικού χρονολογίας 1952 από την συλλογή του Μουσείου Σχολικής Χανίων. Στις δράσεις του Μουσείου Σχολικής Ζωής «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» ο Νίκος Μπολάκης ανέλαβε εθελοντικά πάντα να εμψυχώσει και θα εποπτεύσει μια σειρά συναντήσεων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής που θα επιδιώξουν να ενεργοποιήσουν όλους όσοι αγαπούν το Μουσείο και ενστερνίζονται το όραμα προκειμένου να δημιουργήσουν ένα συλλογικό έργο με συμβολικές προεκτάσεις σύνδεση υποστήριξης και συνεργειών με αφετηρίες από την αποστολή του Μουσείου. . Οι συναντήσεις θα είναι ανοικτές προς όλους  και  θα πλαισιώνονται παράλληλα και με καταγραφή προτάσεων  για τη διαχείριση της συνέχειας του Μουσείου.
Στις 29 Μάη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής πραγματοποιήθηκε η έναρξη των δράσεων «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» η οποία σημείωσε μεγάλη ανταπόκριση από παλιούς και νέους φίλους του Μουσείου. Όσοι και όσες συμμετείχαν αφού παρακολούθησαν μια εισήγηση από τον κ Μπολάκη για τις τεχνικές του ψηφιδωτού και την ιστορία του, ξεκίνησαν με ενθουσιασμό το συλλογικό έργο και δεσμεύτηκαν παίρνοντας ψηφίδες μαζί τους να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στη συνέχεια και να φέρουν νέους φίλους στο Μουσείο. Οι συμμετέχοντες επιπλέον  επισκέφτηκαν παράλληλα και τον εκθεσιακό χώρο του καλλιτέχνη στην οικία του, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα μεγάλων διαστάσεων έργα του δημιουργού και να εντρυφήσουν στα εργαλεία, αλλά και σε δυσκολίες στην εφαρμογή του ψηφιδωτού, στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του.
Μακροπρόθεσμος στόχος, ο εκθεσιακός χώρος του κ. Νίκου Μπολάκη που εντυπωσιάζει με τον πλούτο και την υπεροχή των ψηφιδωτών έργων του, αλλά και και την επιμελημένη παρουσίαση τους, να αποτελέσουν μαζί με το Μουσείο Σχολικής Ζωής αφετηρίες έμπνευσης και δημιουργίας για όσους και όσες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την τέχνη του ψηφιδωτού, τη «ζωγραφική της αιωνιότητας» όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται επίσης και να τα εφαρμόσουν.
Θα επιδιωχθεί οι δράσεις «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» εκτός από την συμβολική τους λειτουργία, να αποτελέσουν μια προπαρασκευαστική φάση για την οργάνωση συστηματικών ανοικτών μαθημάτων ψηφιδωτού από τον χαρισματικό ψηφιδοθέτη κ. Μπολάκη και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην έκθεση του σε σύνδεση με το Μουσείο..
Οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής  στις 20 και 26 Ιούνη στο πλαίσιο των δράσεων «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» που υποστηρίζονται από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου..Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ανακοινωθούν στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις:
http://www.mosaicist.gr

“Ψηφίδες δύναμης”


https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CF%8C

Οι φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών εκθέτουν σύγχρονα ψηφιδωτά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα