Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ως τις 20 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα του οστεολογικού υλικού από τον λόφο Καστά

“Ως τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργείται στον λόφο Καστά”, δήλωσε η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη από το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου συνεδρίασε πρώτη φορά για το 2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επεσήμανε, δε, ότι πρόκειται για ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Ως προς τον καθιερωμένο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, η γγ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΑΣ σε 42 συνεδριάσεις του το 2014 εξέτασε 1.477 θέματα, τα οποία βρίσκονται «σε μια ισορροπία με τις προηγούμενες χρονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ότι «η περασμένη ήταν μια χρονιά με έναν αριθμό θεμάτων που μας επιτρέπει να μην έχουμε καθυστερήσεις. Συνεπώς, αυτά που λέγονταν στο παρελθόν, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΚΑΣ, δεν ισχύουν. Το Συμβούλιο δεν έχει θέματα, παρά για να συμπληρώνει κάθε βδομάδα τη διάταξή του. Αυτό είναι μια συλλογική επιτυχία, όπως εξάλλου και όλη η δουλειά του ΚΑΣ», τόνισε. Επίσης, σημείωσε, ότι από το σύνολο των πράξεών του, οι 1.401 ήταν ομόφωνες, υπήρχε δηλαδή μια ομοφωνία της τάξης του 95%, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των προηγούμενων χρόνων. «Αυτό δείχνει ότι όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δύο ή τρεις αποφάσεις είχαν οριακή πλειοψηφία, όλες οι άλλες είχαν μια πολύ ικανοποιητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε η γενική γραμματέας.
Επίσης, σημειώθηκε, ότι εντός του 2014 έγιναν 10 αυτοψίες από μέλη του ΚΑΣ, ενώ ως προς τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων για άλλη μια χρονιά το βάρος είχε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), δηλαδή 581 θέματα (40%), ενώ 507 (34%) εισηγήθηκε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (34%). Επίσης, 181 θέματα αφορούσαν μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τα έργα που εκτελούν οι ίδιες οι υπηρεσίες στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Το 2013 τα θέματα αυτά ήταν 262, «λογικό να ήταν περισσότερα, καθώς βρισκόμασταν στη μέση και ακόμα τα έργα είχαν δυνατότητα να τροποποιήσουν μελέτες», τόνισε η κ. Μενδώνη. ‘Αλλοι αριθμοί αφορούν στις άδειες κινηματογράφησης και ψηφιοποίησης πολιτιστικού αποθέματος που για το 2014 ήταν 168 (154 πέρσι). «Κι εδώ υπάρχει μια ισορροπία, με την ίδια λογική. Οι υπηρεσίες θέλησαν να ‘ανοίξουν’ κι αυτή τη δυνατότητα”, είπε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα αιτήματα των ιδιωτών για οικοδόμηση, ανακατασκευή, επισκευές κτιρίων κι άλλων εγκαταστάσεων είχαν μια μικρή ανάκαμψη σε σχέση με πέρσι (127 το 2014, έναντι 94 το 2013), ενώ όσον αφορά σε μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, τα θέματα που απασχόλησαν πέρσι το Συμβούλιο ήταν 82 και 77 αντίστοιχα. Οι κηρύξεις και αναοριοθετήσεις ήταν 75 (79 το 2013), πολύ περισσότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς, όπως τονίστηκε, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Επίσης, από το σύνολο των θεμάτων, τα 1.360 εισήχθησαν για πρώτη φορά, δηλαδή πολύ λίγα θέματα επανήλθαν στο ΚΑΣ, γεγονός που δείχνει, ότι «οι υπηρεσίες και το Συμβούλιο λειτουργούν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο και πως είναι μάλλον μύθος τα περί καθυστερήσεων εξαιτίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών», όπως δήλωσε η γγ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα